Widget Recent Post No.

Οι σημαντικότερες συμβουλές για καταπολέμηση της βαρρόα με οξαλικό οξύ από την Δρ. Φανή Χατζήνα


Γράφει το μελισσοκομικό site melissokomianet.gr...
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις και πληροφορίες που μας πρόσφερε η Δρ. Φανή Χατζήνα απο την ομιλία της στο 1ο Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Συνέδριο

Πάμε να δούμε τα κυριότερα σημεία, από την ομιλία..

Πρώτα θα ξεκινήσουμε από τις δοσολογίεςμιας και επικρατεί μια σύγχυση στο συγκεκριμένο θέμα ειδικά απο αρχάριους μελισσοκόμους.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΝΟΣ, ΓΙΑ 1 ΦΟΡΑ
Διαβροχή με Δυένυδρο Οξαλικό Οξύ: 80 γρ Ο.Ο σε 1 λίτρο νερό + 1 κιλό ζάχαρη
Διαβροχή με Άνυδρο Οξαλικό Οξύ: 58-60 γρ σε 1 λίτρο νερό + 1 κιλό ζάχαρη

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΝΟΣ, ΓΙΑ 1 ΦΟΡΑ
Διαβροχή με Δυένυδρο Οξαλικό Οξύ: 60 γρ. σε 1 λίτρο νερό + ½ κιλό ζάχαρη
Διαβροχή με Άνυδρο Οξαλικό Οξύ: 43-45 γρ σε 1 λίτρο νερό + ½ κιλό ζάχαρη

Χρησιμοποιούμε 5 ml για κάθε διάστημα τελάρων. Περίπου 50ml ανά κυψέλη. Πλαίσια που δεν καλύπτονται πλήρως από μέλισσες χορηγούμε λιγότερη ποσότητα, εμπειρικά με το μάτι.

Ιδιαίτερη προσοχή στην μέθοδο της διαβροχής των μελισσών με σύριγγα. Αυτό απαιτεί σταθερότητα στην ενστάλαξη αποφεύγοντας να στάζει το υγρό πάνω στα πλαίσια και στον πάτο της κυψέλης.

Είναι προτιμότερο να δημιουργείται πρώτα το διάλυμα ζάχαρης και μετά να γίνεται πολύ καλή διάλυση του Ο.Ο. σε αυτό αφού έχει αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου. Να μηνθερμαίνεται το διάλυμα της ζάχαρης με το Ο.Ο.

Κατά την εφαρμογή προσπαθούμε να βρέξουμε όσες περισσότερες μέλισσες μπορούμε ώστε να απλώσει η ουσία ομοιόμορφα.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Το Χειμώνα η μελισσόσφαιρα δεν θα πρέπει να είναι σφιχτή .

Μπορούμε να επισκεφτούμε το μελισσοκομείο επιλέγοντας μια καλή ηλιόλουστη ημέρα, με θερμοκρασία 12 °C και άνω, ώστε η μελισσόσφαιρα να είναι απλωμένη και όχι κάτω των 10 °C.

Ακολουθεί παράδειγμα.



Μοιράζουμε την ουσία, όπου υπάρχουν μέλισσες – με το μάτι πάνω από την Απλωμένη μελισσόσφαιρα.

Αν γνωρίζουμε ότι μετά την εφαρμογή η θερμοκρασία θα πέσει αρκετούς βαθμούς και ο καιρός θα χαλάσει καλό είναι να αναβάλουμε την θεραπεία. Θέλουμε η θερμοκρασία ειδικά τις 2-3 επόμενες ώρες μετά την χορήγηση να διατηρηθεί όσο το δυνατόν σταθερή, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς και οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν να μην κρατήσουν τις μέλισσες κλεισμένες μέσα στην κυψέλη.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την εφαρμογή τις απογευματινές ώρες που θα έχουν γυρίσει οι περισσότερες μέλισσες.

Εάν έχουμε γόνο εφαρμόζουμε την θεραπεία με δοσολογία 60 γρ. Αν δεν έχουμε γόνομπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τα 80 γρ.



Μια καλή πρακτική το καλοκαίρι είναι να εγκλωβίσουμε την βασίλισσα μέσα σε ένα κλουβάκι (με κενά βασιλικού διαφράγματος) γύρω στις 20 ημέρες ώστε να ξεγονέψει το μελίσσι μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπεία.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η εφαρμογή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37 °C .

Ανεξάρτητα με την εποχή, αν στο μελίσσι μας έχει μείνει μια χούφτα γόνου μπορούμε να τον χαλάσουμε και να πραγματοποιήσουμε την θεραπεία την επόμενη μέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Το διάλυμα ζάχαρης και Ο.Ο. πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα την ίδια ημέρα. Όσο διάλυμα μας μείνει το πετάμε και δεν το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από καιρό γιατί είναι ακατάλληλο.

Τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής, μάσκα και γάντια, ειδικά όταν το μετράμε σαν σκόνη, γιατί τα σωματίδια που διαχέονται στον αέρα μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά κ.α προβλήματα.

Επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις για χρήση οξαλικού οξέος από την Δρ. Φανή Χατζήνα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΒΑΡΡΟΑ: Όσο ακόμα έχω λίγο τακ τικ, και τώρα μάλιστα που προμηθεύτηκα και ένα λίτρο σκαμπατόξ, 58 ευρώ, αποκλείεται να κάνω πειράματα με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, όσες διαφημήσεις και προπαγάντα και αν γίνονται στο ιντερνέτ και σε άλλα ΜΜΕ. Η Βαρρόα φοβάται μόνο το τακ τικ και γράψτε ό,τι και όσα θέλετα αντίθετα για το τακ τικ. Εγώ δεν διαπίστωσα ποτέ, καμιά παρενέργεια σε οποιοδήποτε θέμα των μελισσιών στα είκοσι χρόνια που το χρησιμοποιώ. Αν δεν δημοσιεύσετε το σχόλιό μου, τουλάχιστο να ξέρετε εσείς πόσο σημαντικό είναι το τακ τικ στην καταπολέμηση της τρισκατάρατης Βαρρόα. Σε τεις περίπου ώρες, δύο άτομα, κάνουμε θεραπεία σε περισσότερα από 200 διακόσια μελίσσια. Περιμένουμε μια ζεστή μέρα για να κάνουμε ριζική θεραπεία τώρα που είναι ξεγονεμένα τα μελίσσια. Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά.
    Υ.Γ. Στη Ρουμανία τα 100 ml skabatox στοιχίζουν 5.8 ευρώ, ενώ εδώ 12 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!