Widget Recent Post No.

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου: Τα σημαντικότερα που κάνουμε αυτό το μήνα βάση της εμπειρίας...


Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Μήνας του μελιού είναι ο Δεκέμβριος, ναι σίγουρα, είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη διάθεση μελιού. Σ΄ αυτό συνηγορούν και συμβάλουν τόσο η παράδοση, όσο και η κατανάλωση των γλυκισμάτων που έχουν σαν κύριο συστατικό το μέλι. Πρώτα είναι τα μελομακάρονα, μετά οι λουκουμάδες και οι δίπλες, ύστερα τα ξεροτήγανα και πάει λέγοντας. Όλα για τις γιορτινές άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ο Έλληνας πλέον έμαθε και πίνει το τσάι, το γάλα και τον καφέ με μέλι.

Δεκέμβριος, ο 12ος μήνας του χρόνου και ο πρώτος μήνας του επερχόμενου χειμώνα. Ο μήνας με τις μικρότερες σε διάρκεια ημέρες, τις μεγαλύτερες και κρύες νύχτες. Ο μήνας που την πρώτη του ημέρα γιορτάζει ο προστάτης Άγιος των μελισσοκόμων, είναι η γιορτή του Αγίου Φιλάρετου του ελεήμονος. Σε όλους μας είναι γνωστός ο ενάρετος και πραγματικά ελεήμων Βίος αυτού του Αγίου, ας είναι Άγιο το όνομά του και η χάρη του να προστατεύει τους μελισσοκόμους και το βιός τους.

Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι μήνες που οι μελισσοκόμοι ξεκουράζονται και σχεδιάζουν τις ενέργειες αλλά και προγραμματίζουν τις δουλειές για την μελισσοκομική χρονιά που έρχεται. Η παρέα κάποιων μελισσοκομικών βιβλίων είναι η ευχάριστη συντροφιά μας και άκρως εποικοδομητική η επανάληψη άρθρων και σχολίων πάνω στην μελισσοκομική τέχνη.

Η μεταφορά μικρών μελισσοκομείων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές για ξεχειμώνιασμα είναι πολύ καλή λύση

Σίγουρα υπάρχουν εργασίες στην αποθήκη, όπως είναι η συντήρηση του μελισσοκομικού υλικού, με την επισκευή αλλά και την βαφή παλαιών κυψελών. Όλα αυτά όμως γίνονται σε αργούς ρυθμούς, περισσότερο σαν υποαπασχόληση, χωρίς ιδιαίτερη κούραση και έγνοια.

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, είναι ο ιδανικός καιρός να κατεβούν οι όροφοι από τα μελίσσια που δεν έχουν μεγάλους πληθυσμούς και το σφίξιμο τους στο ανατολικό μέρος της κυψέλης είναι αναγκαίο. Κατεβάζουμε τους ορόφους και εναποθηκεύουμε τα πλαίσια στα πατώματα τοποθετώντας τα, πάνω σε μεταλλικά ή ξύλινα επιθέματα, τσιμεντόλιθους ή τούβλα. Στο κάτω μέρος, της κάθε ντάνας, αλλά και στην κορυφή, πρέπει να έχουμε βάλει διπλή σήτα ψιλή (αυτή για τα κουνούπια). Θέλουμε να περνά μόνον αέρας, και όχι ποντίκια ή έντομα (σκόροι, κλπ), στην κορυφή τοποθετούμε το καπάκι με τις θυρίδες πάντα ανοικτές. Όσο ψηλότερη η ντάνα τόσο πιο μεγάλο ρεύμα αέρα δημιουργείται στο εσωτερικό της, έτσι αποφεύγουμε το μούχλιασμα των κηρηθρών.


Ένα από τα 30 διαφορετικά είδη Χρυσάνθεμων (Chrysanthemum sp) σε πάρκο Δήμου

Παρόλο που τον Νοέμβριο τον κατατάσσουμε στους χειμωνιάτικους μελισσοκομικούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του και φέτος φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο, η χαμηλότερη θερμοκρασία δεν έπεσε κατά την διάρκεια της ημέρας κάτω από 18 βαθμούς Κελσίου, αυτό ευνόησε τα μελίσσια μας και οι μέλισσες δούλεψαν πολύ καλά στην κουμαριά, τις μουσμουλιές που φέτος άνθισαν νωρίτερα αλλά και κατά τόπους βοηθητικές ανθοφορίες.

Για να προλάβουμε τα κρύα, που πιθανόν να αρχίσουν από αυτόν τον μήνα, θα πρέπει να έχουμε κατά νου και την τροφοδοσία των μελισσιών μας, όχι βανίλια, αλλά ζαχαροζύμαρο με μέλι κατά προτίμηση, όσοι φτιάχνουν μόνοι τους τροφές καλό είναι να προσθέτουν και σκόρδο για την πρόληψη κατά της νοζεμίασης. Οι μελισσοκόμοι που αφήσανε μέλια σε πλαίσια στα μελίσσια τους, το άριστο είναι, όταν υπάρξουν μέρες με ήλιο και θερμοκρασίες πάνω από 13 βαθμούς, να μεταφέρουν τα πλαίσια με τα μέλια ακριβώς δίπλα από τους γόνους.

Τα μελίσσια που γύρισαν από τα πεύκα, επειδή είναι αποδεκατισμένα και ταλαιπωρημένα χρήζουν ειδικής φροντίδας

Η προσθήκη γυρεόπιττα, η ενίσχυση τους με πλαίσια ανθόμελου και πλαίσια γύρης από άλλα δυνατά μελίσσια, είναι επιτακτική, αναγκαία και σοφή μελισσοκομική κίνηση για την διάσωσή και το ασφαλές ξεχειμώνιασμα τους. 
 
Επειδή σχεδόν τα περισσότερα μελίσσια δεν έχουν γόνο, ή έχουν αλλά είναι λίγος συγκριτικά με τους περασμένους μήνες, δίδεται η ευκαιρία σε όσους μελισσοκόμους δεν έχουν κάνει θεραπεία για την καταπολέμηση της Βαρρόα, να το πράξουν στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.


Μέλισσα σε άνθος Μουσμουλιάς (Eriobotrya japonica) συλλογή γύρης και νέκταρος, από αυλή οικίας

Η μεταφορά μικρών μελισσοκομείων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές για ξεχειμώνιασμα είναι πολύ καλή λύση, πρώτα για να γλυτώσουμε χρήματα από τα καύσιμα αν είναι να έχουμε το μελισσοκομείο δίπλα από το σπίτι μας, αλλά και το σημαντικότερο όλων είναι πως τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν χωρίς προβλήματα, διότι, στα πάρκα, στις αυλές και στα μπαλκόνια βρίσκουν φρέσκια γύρη και νέκταρ από τα διάφορα άνθη που διατηρούν οι νοικοκυρές. 

Ένας άλλος λόγος είναι πως το μικροκλίμα γύρω από τις πόλεις και τα χωρία είναι πιο θερμό κατά 1-2 βαθμούς από μια τοποθεσία μέσα σε ένα δάσος, δίπλα από ένα ρέμα ή κοντά σε ένα ποτάμι.

Τον Δεκέμβριο έχουμε ανθισμένη την κουμαριά (Arbutus unedo) κάποιες όψιμες ανθοφορίες Έρικα ή σουσούρας (Erica multipolyflora), τη Μουσμουλιά (Eriobotrya japonica), το Δενδρολίβανο (rosmarinus officinalis), τον Πολύκομπο (Polygonum) αλλά και χρυσάνθεμα,τριανταφυλλιές, πανσέδες, καληστήμονες, αγριοράδικα..

Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Μυγδανάλευρος
Πηγή melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια