Widget Recent Post No.

Ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών ανά περιοχή: Επαγγελματίες μελισσοκόμοι λένε τα μυστικά τους



Ένα 4άρι μελίσσι αυτή την εποχή, στη Βόρεια Ελλάδα, με αυτές τις θερμοκρασίες, καθαρό από βαρρόα, με καινούρια βασίλισσα, τι πιθανότητες έχει να βγάλει τον χειμώνα; Αντίστοιχα ένα δυάρι μελίσσι, στη Νότια Ελλάδα, τι πιθανότητες έχει να ξεχειμωνιάσει με επιτυχία μέχρι την Άνοιξη; Αυτά είναι μερικά απο τα ερωτήματα που κάνουν οι μελισσοκόμοι, αυτή τη περίοδο, και όπως φαίνεται οι απαντήσεις μας, απασχολούν πολύ κόσμο. Εγώ προσωπικά είμαι μελισσοκόμος της Κεντρικής Ελλάδας, και στα μέρη μας ένα μελίσσι 4-5 πλαισίων θεωρείτε αρκετά καλό για ξεχειμώνιασμα. Φυσικά μιλάμε για σφιχτό μελίσσι και όχι μια χούφτα μέλισσες το κάθε πλαίσιο.

Στη Βόρεια Ελλάδα όμως, η μελισσοκομία που ασκείτε είναι πολύ διαφορετική απο την Υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί το κρύο δεν υποχωρεί με τίποτα, και είναι συνεχόμενο για σχεδόν 5 μήνες. Τα μελίσσια μένουν κλεισμένα για πολύ καιρό. Μιλώντας με επαγγελματίες μελισσοκόμους που ασκούν την μελισσοκομία σε αυτά τα μέρη, αναφέρουν ότι είναι πολύ σκληρά το χειμώνα, έχει πολύ κρύο, και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επιλέγουν να μετακομίσουν τα μελίσσια τους προς τα Νότια, έτσι ώστε να τα βρεί ένας πιο ήπιος Χειμώνας.

Μιλώντας με ένα μεγάλο μελισσοκόμο, κάτοχο 1000 μελισσιών, τον ρώτησα, το εξής "Στη Βόρεια Ελλάδα πως πηγαίνει ένα 4άρι μελίσσι, ξεχειμωνιάζει;". Η απάντηση ήταν η εξής "Με το ζόρι, τον βγάζει το χειμώνα. Αν φυσικά έχει καλό και σφιχτό πλυθησμό, δηλαδή είναι καλό 4άρι μελίσσι, πιστεύω πως Ναι". Όπως καταλαβαίνετε, εκεί που σε Νότιες περιοχές θεωρείτε κάτι φυσιολογικό, στα Βόρεια αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Όπως μιλάω με πολλούς μελισσοκόμους, με εξίσου μεγάλη εμπειρία, εκεί ο σκοπός είναι τα μελίσσια να περάσουν το χειμώνα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους πλυθησμούς. Κύριος στόχος είναι όλα τα μελίσσια να είναι το φθινόπωρο πάνω απο 7 πλαίσια. Τα 8-10 άρια μελίσσια φαίνεται να ξεχειμωνιάζουν ακόμα καλύτερα, και να αναπτύσσονται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς.

Στην Βόρεια Ελλάδα επίσης οι μελισσοκόμοι είναι αυστηροί σχετικά με την θερμομόνωση της κυψέλης. Θα έχετε παρατηρήσει πως οι πιο αποδοτικές και έξυπνες πατέντες έρχονται απο εκεί πάνω, και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Κύριος σκοπός όταν υπάρχει τόσο κρύο, είναι να εκμηδενήσουμε τις απώλειες θερμότητας, και ότι ακτινοβολεί το μελίσσι να μένει μέσα και να μη φεύγει έξω. Εννοείτε πως αεριζόμενοι πάτοι, οι δύο απο τις 4 θήρες κλείνουν, τα πορτάκια μικραίνουν, ουτοσώστε να μείνουν όσο πιο θερμομονωμένα τα μελίσσια.

Στη Κεντρική Ελλάδα επικρατεί σε πολλές περιοχές η άποψη, ότι τα 4άρια μελίσσια είναι τα καλύτερα για το ξεχειμώνιασμα. Θυμάμαι ένας μελισσοκόμος, με δυναμικότητα 300 μελίσσια περίπου, που υποστήριζε με πάθος, ότι είναι καλύτερο να έχει μικρά μελίσσια, 4-5 πλαισίων, εφόσον δεν καταναλώνουν πολύ τροφή. Δεν συμφέρει να έχεις μεγάλους πλυθησμούς το χειμώνα. Δεν χρειάζονται, και τα έξοδα για το μελισσοκόμο ανεβαίνουν.

Το πιο παράξενο όμως γίνεται στη Νότια Ελλάδα, και κυρίως στη Κρήτη όπως επίσης και στα Νησιά, όπου μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι βγάζουν χειμώνα ακόμα και τα δυάρια μελίσσια. Λόγω των ήπιων θερμοκρασιών εκεί, επιτρέπεται η ανάπτυξη γόνου τον περισσότερο καιρό του χρόνου, οπότε η πτώση του πλυθησμού δεν γίνετε όπως στις άλλες περιοχές. Όπως καταλαβαίνουμε εκεί είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, όμως υστερούν σε άλλα, όπως το μέλι πχ, που λόγω της ανοβρίας το τελευταίο καιρό έχει γίνει ένα άπιαστο όνειρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια