Widget Recent Post No.

Σήψη στα μελίσσια, τι να κάνω πως θα τα σώσω



Ερωτήσεις - Απαντήσεις μελισσοκόμων

Καλημέρα σας, για άλλη μια φορά θα χρειαστώ την πολύτιμη βοήθεια σας. Ονομάζομαι Σπύρος Είμαι από Αθήνα νέος μελισσοκόμος με 6 κυψέλες-σμήνη στην κατοχή μου. Την Κυριακή που μας πέρασε είχε καλό Καιρό ηλιοφάνεια με 16-18 βαθμούς κ είπα να κάνω επιθεώρηση να δω αν έχουν ξεγονιασει τα μελισσάκια μου να τα ετοιμάσω για ξεχειμώνιασμα να τα σφίξω δηλαδή να αφαιρέσω πλαίσια από ξεγωνιασμα κ να προσθέσω μελιά λίγα που τους έχω κρατήσει κ να τα ετοιμάσω κ για πρώτη μου φορά θεραπεία για βαρροα ενσταλακτη με Ο.Οξύ.

Σχεδόν κ τα 6 μελίσσια μου είχαν γόνο σφραγισμένο ακόμα από 1 έως 2 πλαίσια κ τουλάχιστον ½ ανοικτό, αυτό το καταλαβαίνω διότι εδώ αττική ακόμα ο καιρός είναι σχετικά καλός οπότε και είπα να τα ξαναδώ σε 20 μέρες να ξεγονεψουν περισσότερο. Το ανησυχητικό είναι ότι 1 από τα μελίσσια μου το είδα να είναι σχεδόν 5αρι από πληθυσμό με 2½ γόνους σφραγισμένους κ ανοικτούς, όμως είδα σκούρα πολύ τα κελιά,με τρυπούλες σε πολλά, βαθουλομενα προς το κέντρο και έβαλα ξυλάκι μέσα και είχε σήψη την κολοδες σαν πύον κόλα και μυρίζει βαριά μυρωδιά. Λέω την έχω πατήσει κ έχω σηψηγονια;; Τι μου προτείνεται να κάνω; Σκότωμα κ κάψιμο ή μπορεί να γίνει ή θεραπεία διπλής μεταγγίσεις; Ή θεραπεία τεραμυκίνη;

Απάντηση...
Αρχικά πρέπει το μελίσσι να απομακρυνθεί άμεσα από τα άλλα μελίσσια για να μη κολλήσουν και τα υπόλοιπα. Μπορείς να το μεταφέρεις σε μια ασφαλή απόσταση πάνω από 10 χιλιόμετρα, και εκεί μπορείς να κάνεις τα πειράματα σου και φυσικά να το σώσεις. Η τεραμυκίνη θεραπεύει το μελίσσι προσωρινά, δηλαδή κουκουλώνει το πρόβλημα και μετά από καιρό ξανά εμφανίζεται. Η διπλή μετάγγιση έχει μεγάλη επιτυχία και φυσικά μπορείς να σωσείς το μελίσσι. Μεγάλος μελισσοκόμος που του έχει τύχει η ασθένεια πολλές φορές δοκίμασε τη διπλή μετάγγιση και η ασθένεια δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το αν αξίζει να το σώσεις και να κάνεις την όλη διαδικασία εξαρτάται φυσικά από εσένα. Εγώ πιστεύω πως για τη σωτηρία των υπόλοιπων μελισσιών σου πρέπει να καεί. Ξέρεις γιατι απο ένα λάθος με το ξέστρο, γάντια κλπ μπορείς να μεταφέρεις αθελά σου την ασθένεια.

Για να διαγνώσεις την ασθένεια μπορείς να προμηθευτείς ειδικό test με το οποίο θα μάθεις αν όντως υπάρχει αμερικάνικη σηψηγονία ή όχι στα μελίσσια σου. Δες περισσότερα εδώ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πριν ένα μήνα μου είπε γνωστός μου νέος μελισσοκόμος, με πολλά μελίσσια, ότι δύο μελίσσια του που είχαν το πρόβλημα ψέκασε τα άρρωστα πλαίσια με σκέτη χλωρίνη και τα ξέπλυνε πε πίεση νερού. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της μεθόδου που εφάρμοσε. Το μελίσσι του φίλου μας Σπύρου δεν επιβιώνει ό,τι και να κάνει, διότι βρισκόμαστε 22 Δεκεμβρίου. Πληροφοριακά αναφέρω το παραπάνω περιστατικό. Δεν συμβουλεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!