Widget Recent Post No.

Νέα Μέτρα: Παράνομοι όσοι πωλούν πάνω απο 10 κιλά μέλι ανα μελίσσι - αλλαγές ζητούν οι μελισσοκόμοι...



ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Οργή στους μελισσοκόμους προκαλεί η ΝΕΑ νομοθεσία, η οποία στη πραγματικότητα θέλει να εξαφανίσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, θέτοντας παράνομη την πώληση πάνω απο 10 κιλών ανα μελίσσι, και με ανώτατο όριο τα 1200 κιλά. Δηλαδή αν ένας μελισσοκόμος έχει 400 μελίσσια, και βγάλει 5 τόνους μέλι, θα μπορεί να διαθέσει ΝΟΜΙΜΑ μόνο τα 1200 κιλά, δηλαδή το 1/5 της παραγωγής του. Επίσης ένας μελισσοκόμος που έχει 20 μελίσσια, δε θα μπορεί να διαθέσει ΝΟΜΙΜΑ πάνω απο 200 κιλά μέλι, σύμφωνα με τη ΝΕΑ νομοθεσία. Αυτό όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές στην Ορεινή Μέλισσα, είναι η καταστροφή για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους.


Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση υποχρεώνει και την παρουσία συσκευαστηρίου, για την πώληση του μελιού, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, εφόσον χρειάζεται κεφάλαιο άνω τον 15.000 ευρώ. Ο σκοπός είναι να μη μπορούν να διαθέσουν μέλι οι μελισσοκόμοι, και να διακινούνται μόνο τα "νοθευμένα μέλια" που βαφτίζονται "μέλια" και ελληνοποιούνται στην ευρωπαική ένωση. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ευρωπαική ένωση, προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθηλώσουν την Ελληνική Παραγωγή, και να οδηγήσουν τους Έλληνες Μελισσοκόμους, στην οικονομική κατάρευση.

Διαβάστε την είδηση στην Ορεινή Μέλισσα, με συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, Βασίλη Ντούρα:
Αλλαγές ζητούν οι μελλισοκόμοι στην Υπουργική Απόφαση για την άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση στις 18 Φεβρουαρίου 2019 (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 466), αναφέρει ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν απευθείας στον καταναλωτή μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.



Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «με το ανώτατο πλαφόν των 1.200 κιλών ουσιαστικά εκδικείται τους μεγάλους μελισσοκόμους που έχουν πολλές κυψέλες.

Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη συγκεκριμένη απόφαση. Ζητά από τους μελισσοκόμους να έχουν συσκευαστήριο κάτι που σημαίνει μια επένδυση που δεν είναι εύκολο να γίνει. Χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση.

Ουσιαστικά η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης αφαιρεί από τους μελισσοκόμους της Ελλάδας το δικαίωμα που έχουν οι συνάδελφοί τους στην ΕΕ να πωλούν απευθείας το μέλι τους, βάση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ζητάμε να υπάρξει αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά να μην υπάρχει συσκευαστήριο και η συσκευασία να μπορεί να γίνεται από τον παραγωγό ακόμη και σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Εμείς περιμένουμε από τη νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ να τοποθετηθεί για αυτά τα προβλήματα που αποτελούν ένα απο τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου.

Διαβάστε επίσης:
Πότε δίνεται η επιδότηση νέου μελισσοκόμου

Διαβάστε το ΦΕΚ με την σχετική Υπουργική Απόφαση
Παϊσιάδης Σταύρος

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Αυτό είναι καιρό..τώρα το Θυμήθηκε η αγριεμενη μέλισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο ισχυει για το μη τυποποιημενο μελι και τους μικρους, ημιεπαγγελματιες μελισσοκομους. οποιος βγαζει μεγαλυτερες ποσοτητες οφειλει να εφοδιαστει με αδεια τυποποιησης και να συσκευαζει σωστα το μελι του κατι που στοιχιζει σχεδον τιποτα ή να το τυποποιει σε αλλο συσκευαστηριο με κοστος περιπου 35 λεπτα το κιλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή συσκευασία μόνος μου στο μικρο νομιμοποιητικά εργαστήριο μου μέχρι 1200 κιλά και τα υπόλοιπα τα δίνω να τα συσκευασία αλλού η στον εμπορο;

      Διαγραφή
    2. εως 1200 κιλα μπορεις να τα συσκευασεις μονο σου σε συνθηκες οικοτεχνιας, δλδ στο σπιτι σου , στην αποθηκη σου κλπ. απο αυτη την ποσοτητα και πανω σε συσκευαστηριο δικο σου ή φασον σε αλλο συσκευαστηριο. αναλογα την ποσοτητα που τυποποιεις αυξανονται και οι προδιαγραφες του συσκευαστηριου αλλα γενικα αν συσκευαζεις μονο για την δικη σου ετικετα και δεν κανεις συσκευασιες για λογαριασμο τριτων ειναι πολυ ευκολα.

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!