Widget Recent Post No.

Έτσι πολεμούν τη βαρρόα οι παλιοί μελισσοκόμοι: Μέθοδος για πολλά μελίσσια....



Όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν αυτή τη Νέα μέθοδο, και σήμερα έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία από επαγγελματίες του χώρου. Γνωρίζουμε όλοι το γνωστό σκεύασμα τακ τικ, scabatox κλπ, τα οποία περιέχουν αμιτράζ βασισμένα σε μια ουσία άκρως αποτελεσματική για τη καταπολέμηση της βαρρόα. Καθώς πέρασαν τα χρόνια, για τους "παλιούς" η αμιτράζ θεωρείτε η πιο αποτελεσματική ουσία, ενώ άλλες όπως η coumaphos, φλουμεθρίνη κλπ, άρχισαν να αχρηστεύονται σιγά σιγά.
Γενικά παρακολουθώντας σεμινάρια, γνωρίζω πως η θέση των επιστημόνων είναι ΑΚΡΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ για αυτές τις θεραπείες. Θυμάμαι σε σεμινάριο που είχε παρουσιάσει η Δρ. Φανή Χατζήνα, να τονίζει με έντονο τρόπο, τις παράπλευρες απώλειες που προκαλλεί το τακ τικ, και τις νευροεγκεφαλικές επιρροές πάνω στο σώμα της μέλισσας. Εγώ συνομιλώντας με μελισσοκόμους, βλέπω η ουσία αυτή να κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος, και οι μελισσοκόμοι να σώζουν τα μελίσσια απο τη βαρρόα. Αυτό με έκανε να προβληματιστώ και να συμπεράνω ότι πολλές φορές οι εργαστηριακές μελέτες, διαφέρουν έτη φωτός από αυτά που βλέπουμε στη πράξη... Φυσικά δεν είμαι σε θέση να αμφισβητήσω καμία έρευνα απο επιστήμονες που έχουν προσφέρει τόσο μεγάλο έργο, αλλά μερικές φορές ίσως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απο ότι φαίνονται...



Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η μέθοδος αν και νομίζαμε ότι είναι καινούργια, στην ουσία υπάρχουν μελισσοκόμοι που την εφαρμόζουν χρόνια. Μάλιστα επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είπε σήμερα ότι χρησιμοποιεί τη μέθοδο, εδώ και πολλά χρόνια, και τη δουλεύει τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του, που είναι επίσης μελισσοκόμοι. Είχα αμφιβολίες για τη μέθοδο, μέχρι που μίλησα με αυτό τον άνθρωπο, ο οποίος τη δουλεύει όλα αυτά τα χρόνια με απόλυτη επιτυχία.

ΕΝΣΤΑΛΛΑΞΗ ΤΑΚ ΤΙΚ ΣΕ ΝΕΡΟ 1 ml στα 2 λίτρα νερό
Η μέθοδος είναι η εξής: Παίρνουμε το σκεύασμα με 12.5% αμιτράζ, βάζουμε 1 ml στα 2 λίτρα, και ραντίζουμε περίπου 5 ml ανα πλαίσιο με μέλισσες. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος που δουλεύει το σκεύασμα χρόνια, βάζει 1.5 ml στα 2 λίτρα νερό, με απόλυτο αποτέλεσμα. Μόλις τον ρώτησα αν υπάρχει κάποια αρνητική συνέπεια στα μελίσσια του, μου απάντησε το εξής...



Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος: "Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε ο πατέρας μου σε ένα κοπάδι που τα είχε στον πεύκο και έβαλε χασαποχαρτο απο κάτω για να δει πόσες θα πέσουν
βαρρόα θα πέσουν. Έπεσαν 100 βαρρόα. Χάρη και λίγο παραπάνω να σου πέσει δεν έχεις πρόβλημα
Εγω και ο πατέρας μου με μπουκάλι το κάνουμε με μια τρύπα απο σουβλί στο καπάκι. Άλλοι μελισσοκόμοι εδω στην περιοχή βάζουν και 1,5ml στο 1,5 λίτρο. Αύριο που θα κάνω θεραπεία θα τραβήξω βιντεακι να σου στειλω".

Ρώτησα τον μελισσοκόμο που βρίσκει το Τακ τικ, εφόσον δε κυκλοφορεί στην αγορά, και μου απάντησε "Μεχρι τωρα ειχα τακ τικ. Τωρα scabatox. Λένε ότι είναι το ίδιο".

 Αναφέρουμε το 1 ml στα 2 λίτρα, εφόσον αυτή η δοσολογία είναι δοκιμασμένη απο πολύ περισσότερους μελισσοκόμους, άρα και πιο σίγουρη.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΜΙΤΡΑΖ
Η μέθοδος δουλεύει άψογα σε θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς (εννούμε τη μέρα). Δουλεύει άψογα και σε ήπιες θερμοκρασίες, δηλαδή τις πρωινές ώρες 10-12 βαθμούς.  Η μέθοδος είναι πολύ γρήγορη, το φάρμακο μπαίνει, δουλεύει για 24 ώρες, σκοτώνει ότι βαρρόα υπάρχει και αποδομείτε μέσα σε 1 μέρα. Μέσα στο διάστημα αυτό, το μελίσσι βγαίνει κάνει πτήσεις, και καθαρίζει όσες βαρρόα δεν πήραν πολύ απο την ουσία.



ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ
Σύμφωνα με δεδομένα από σεμινάριο του επαγγελματία Μόσχου Ντιώνια η πτώση βαρροα τις πρωτες 4 ωρες φτάνει το 40% και τις 24 ώρες αγγίζει το 100%. Γρήγορο αποτέλεσμα, χωρίς ανθεκτικά στελέχη, άμεση διασπορας, βρέχονται ολες οι μέλισσες. οι ταινιες δε το κανουν σε καμια περιπτωση, κάτι τέτοιο, εφόσον το φάρμακο αποδομειτε σιγά σιγά.... πέρα απο την τοξικότητα που προκαλλούν τα λάδια στο δέρμα της μέλισσας.

Το λάδι απο τις ταινίες σκοτώνει αρκετές μέλισσες, ενώ με το νερό δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο.

Πολυ υψηλή τοξικότητα στη βαρροα σε σύγκριση με τη μέλισσα. τηρούμε κατά γραμμα τις δοσολογίες.

Μέσα σε 2 ωρες δεν υπάρχει αμιτράζ μέσα στο μελίσσι. Με τη χρήση νερού, η ουσία έρχεται κατευθείαν σε επαφή με το οξυγόνο. Αυτό που αργούν λίγο περισσότερο είναι οι μεταβολίτες του σκευάσματος, γι αυτό σαν κανόνα, λέμε ότι μετά απο θεραπεία με αμιτράζ, περιμένουμε 2-3 μήνες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Στο παρελθόν, ακούσαμε για σοβαρές απώλειες μελισσιών απο καθαρή αμιτράζ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν ήταν αμιτράζ, εφόσον η καθαρή αμιτράζ κοστίζει τουλάχιστον 200 ευρώ το γραμμάριο. Δεν ξέρουμε τι είχε μέσα αυτό που έβαλε ο κοσμάκης στα μελίσσια, οπότε μεγάλη προσοχή τι βάζετε στα μελίσσια.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Πάντα όταν εφαρμόζεται κάτι νέο στα μελίσσια, που δεν το έχει δοκιμάσει κάποιος φροντίστε να το δοκιμάσετε πρώτα σε λίγα μελίσσια, και μετά στα υπόλοιπα. Έτσι υπάρχει μικρός κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποιο εκτεταμένο πρόβλημα, απο την θεραπεία....

Αυτή ήταν η ανάρτηση για σήμερα, ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμες όλες αυτές τις πληροφορίες!

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Το τακ τικ μας το συνέστησε για πρώτη φορά ο κ. Λιάκος, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε σεμινάριο που έκανε στην Αβερόφιο Σχολή στη Λάρισα πριν 35 χρόνια περίπου. Τότε κυκλοφορούσε σε μεταλλική συσκευασία. Ήταν η πρώτη φορά που έμαθα την ύπαρξη του τακ τικ αλλά άργησα να το χρησιμοποιήσω διότι τότε δεν κυκλοφορούσε ευρέως στην αγορά. Μετά το Μαυρίκ το τακ τικ είναι το ισχυρότερο φάρμακο κατά της Βαρρόα. Για τον Δεκέμβριο που θα είναι ξεγονιασμένα τα μελίσσια έχουμε μια δόση. Απο εκεί και μετά βαδίζουμε στο άγνωστο. Οι ταινίες με το οξαλικό που βάλαμε για πρώτη φορά δεν μας ενθουσιάζουν. Οι Βαρρόα έχουν πανηγύρι μέσα στα μελίσσια. Δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη του οξαλικού οξέος μέσα στην γλυκερίνη. Φίλος μου μελισσοκόμος πολλά χρόνια τώρα εφαρμόζει τον ψεκασμό με το τακ τικ σε νερό, με τον ψεκαστήρα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Μια ελπίδα είναι το σκαμπατόξ αλλά δεν το χρησιμοποιήσαμε ακόμα. Καλό βράδυ και καλή δύναμη στο έργο που επιτελείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω το σαιτ υπερθεματιζει υπερ τις ταινιες.χαρη εσυ που τις χρησιμοποιεις ποια η γνωμη σου.για παρε θεση γιατι διαβαζουμε πολλοι νεοι.ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Οι ταινίες οξαλικού οξέος δουλεύουν 400% καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη βιολογική μέθοδο έως και σήμερα. Τα δικά μου τελικά συμπεράσματα είναι ότι καλύπτουν το μελίσσι για 3-4 μήνες, και μετά χρειάζεται πάλι επανάληψη

      Διαγραφή
  2. Μια εφαρμογή είναι αρκετή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με γόνο όχι δεν ειναι αρκετή. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος που μιλήσαμε κάνει 4 εφαρμογές ανα 4 ημερες. με τη δοσολογια 1.5 μλ στα 2 λίτρα νερό
      Ενώ γενικά η δοσολογια που προτείνεται με το 1μλ στα 2 λιτρα ειναι 6 επαναληψεις ανα 3 ημέρες παλι με γόνο.
      Χωρίς γόνο μπορούμε να εφαρμόσουμε 2 θεραπείες με διάστημα λίγων ημερών μεταξύ τους και είμαστε κομπλέ

      Διαγραφή
  3. Ενστάλλαξη η ψεκασμός,δεν κατάλαβα ακριβώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!