Widget Recent Post No.

Κουμαριά: Η σημαντικότερη ανθοφορία για το ξεχειμώνιασμα! Τι λένε φέτος τα μελίσσια...


ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ.  
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ

~Η ΚΟΥΜΑΡΙΑ~

Πρόκειται για ένα φυτό που ανθίζει τον Οκτώμβριο - Δεκέμβριο, εξέχουσας σημασίας για την μελισσοκομία. Οι μελισσοκόμοι κάθε χρόνο μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε μέρη με κουμαριές για να αποθηκεύσουν μέλι το οποίο θεωρείτε ένα από τα ποιοτικότερα και καλύτερα για το ξεχειμώνιασμα. Όσοι μελισσοκόμοι επισκέπτονται τέτοιες ανθοφορίες δεν χρειάζεται να ταίζουν το χειμώνα (αν πάει καλά η ανθοφορία) και τα μελίσσια διατηρούν πολλές προμήθειες.

Το μέλι της κουμαριάς είναι πικρό, και αν τινάξετε τη κηρήθρα εν μέσω ανθοφορίας οι σταγόνες που θα στάξουν είναι σα δηλητήριο. Δείτε παρακάτω πως κάνουμε έλεγχο της νεκταροέκκρισης με τη μέθοδο του τινάγματος...



Σύμφωνα με έρευνες όσο πικρό είναι το μέλι τόσο ευεργτικό είναι για τον οργανισμό της μέλισσας. Ένα αρνητικό όσον αφορά το μέλι είναι ότι ο άστατος καιρός την περίοδο που ανθίζει μπορεί να εμποδίσει τις μέλισσες να το συμπηκνώσουν σωστά και αυτό να ξινίσει πράγμα που θα προκαλέσει στις μέλισσες προβλήματα και με δυσεντερίες.

Θυμάμαι μια μελισσοκόμο στη κουμαριά που είχε τοποθετήσει στις κυψέλες της νάιλον για κηρόπανο. Έτσι μιας και τα μελισσοκομεία μας ήταν δίπλα το ένα με το άλλο ήρθε να μας ρωτήσει μια απορία που είχε. Μας ρωτάει λοιπόν πότε μπορεί να τρυγήσει το μέλι της κουμαριάς, και γιατι δεν ωριμάζει το μέλι τόσες ημέρες στις κηρήθρες; Για την ακρίβεια είχε μαζί της ένα ειδικό εργαλείο που μετρά την υγρασία (ονομάζεται διαθλασόμετρο) και κάναμε με αυτό μετρήσεις που μας έδειξαν οτι το μέλι δεν ήταν ανώριμο. Της είπαμε λοιπόν οτι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το νάλιον που δεν αφήνει τις μέλισσες να πάρουν αέρα και να στεγνώσουν το μέλι τους.

ΕΙΚΟΝΑ: Κουμαριά ανθισμένη 


Η κουμαριά εκτός από μέλι δίνει και γύρη η οποία είναι χρώματος κρεμ. Τα μελίσσια διατηρούν γόνους και η γύρη ενισχύει την γέννα της βασίλισσας. Σε περίπτωση βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας δεν σταματάει η νεκταροέκκριση. Η κουμαριά είναι ένα πολύ προσαρμοστικό φυτό και τα άνθη της κοιτάνε (έχουν κλίση) προς τα κάτω, άρα το βρόχινο νερό δεν ξεμπλένει τα σάκχαρα που παράγονται στα άνθη.

Για το 2015 η κουμαριά πήγε περίφημα και έδωσε πολύ μέλι. Το 2016 δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Το 2018 ενώ τα δέντρα είναι ανθισμένα δεν έρχεται ούτε σταγόνα μέλι στα μελίσσια. Η έντονη ανομβρία της προηγούμενης περιόδου έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Φετος δινει σα τρελή μέλι.

Αυτά είχαμε να πούμε για την πολυαγαπημένη μας Κουμαριά, την ανθοφορία που προετοιμάζει τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια