Widget Recent Post No.

Προβλήματα μετά απο χρήση ταινιών οξαλικού οξέος...



Μια ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα
Πολλοί μελισσοκόμοι μας ρωτούν ποιά είναι τα προβλήματα με τη χρήση ταινιών οξαλικού οξέος, και αν υπάρχουν. Σήμερα κάνουμε μια ανάρτηση καταγράφοντας προβλήματα απο εμπειρίες δικές μας αλλά και από άλλους επαγγελματίες μελισσοκόμους.
Μιλώντας χθές με επαγγελματία μελισσοκόμο, μου ανέφερε ότι έκανε εφαρμογή με ταινίες οξαλικού. Όπως μου είπε οτι υπάρχουν μερικά προβλήματα γενικά. (Τις ταινίες τις έφτιαξε μόνος του με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη). Τα μελίσσια πήγαν στο μέρος της κηρήθρας που δεν υπήρχαν οι ταινίες, με αποτέλεσα να μην τις πατάνε σωστά. Και αυτό γινετε σε πολλά μελίσσια. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην γίνετε σωστά η θεραπεία, εφόσον το οξαλικό δρά με την επαφή.



Η προσωπική μου γνώμη
Εγώ προσωπικά δουλεύω έτοιμες ταινίες του εμπορίου, έχω δεί ότι στα σφιγμένα μελίσσια δεν γίνετε αυτό. Γενικά με τις ταινίες υπάρχει αυτό το πρόβλημα, εφόσον το μελίσσι δεν τις θέλει μέσα. Οπότε απομακρύνεται προς τα εκει που δεν είναι οι ταινίες. Ένα σφιγμένο μελίσσι με φελιζόλ, και πυκνό πλυθησμό, δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Στις ταινίες που φτιάχνουμε μόνοι μας, επειδή δεν ειναι στραγγισμένες καλά πολλές φορές, έχουν μια τάση να δυσκολεύουν περισσότερο το μελίσσι.

Τριβουν τις ταινίες....
Τα μελίσσια που είναι δυνατά τρίβουν τις ταινίες, που σε ορισμένες φορές χρειάζεται να βάλουμε καινούργιες. Εγώ προσωπικά το να δώ να προσπαθούν να βγάλουν τις ταινίες, πιστεύω έχει και παραπάνω αποτέλεσμα, εφόσον οι μέλισσες ακουμπάνε περισσότερο τις ταινίες και δεν απομακρύνονται απο αυτές.



Η αποτελεσματικότητα των ταινιών φτάνει το 95% εφόσον οι ταινίες μείνουν εκεί για 40 ημέρες.

Αδύναμα μελίσσια, μπορούν να "αποτελειωθούν" με το οξαλικό οξύ;
Μην κάνετε για κανένα λόγω ενστάλλαξη με κάποιο οξύ σε τέτοια μελίσσια.
Οι ταινίες πιστεύω είναι αρκετά "ελαφριές" για το μελίσσι, όμως στη περίπτωση ενός αδύναμου μελισσιού με πολύ υψηλή προσβολή βαρρόα είτε νοζεμίαση, θα προτιμούσα μια εναλλακτική λύση.

Πλεονεκτήματα ταινιών οξαλικού οξέος....
Μιλώντας χθές με τον Παναγιώτη, καταλήξαμε ότι το πιο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που σου δίνουν για θεραπεία ανάμεσα απο τους τρύγους, τότε που δεν θές καθόλου υπολλείματα στο μέλι. Ο παναγιώτης δεν έχει δουλέψει ακόμα τις έτοιμες ταινίες, τις φτιάνχει μόνος του. Εγώ επειδή έχω δουλέψει και τις έτοιμες μπορώ να πω ότι τα μειωνεκτήματα τους έγιναν παρελθόν.

Μια δική μου ιδέα, που θέλω να σας πω μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα
Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε 100% αποτελεσματικότητα είναι ο συνδιασμός και η επανάληψη μεθόδων. Πχ να βάλουμε ταινίες οξαλικού οξέος σε ξεγονιασμένα μελίσσια, και στη συνέχεια μετά απο 3 εβδομάδες να επαναλάβουμε με κάτι άλλο πχ με δραστική ουσία αμιτράζ ενστάλλαξη. Έτσι θα μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα άλλο.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Εφόσον διαθέτουμε αμιτράζ ποιός ο λόγος να χρησιμοποιήσουμε τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ταινίες οξαλικού για τρεις μάλλιστα εβδομάδες σε μελίσσσια ξεγονεμένα! Εφαρμόζουμε μια τεχνική ταχείας αποτελεσματικότητας και ξεμπερδεύουμε μια και καλή μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Χθες έκανα 3η ταχεία θεραπαία σε ξεγονεμένο μελίσσι και δεν έπεσε ούτε μια Βαρρόα που σημαίνει ότι το μελίσσια ήταν ήδη απαλαγμένο 100% από τις δύο προηγούμενες και δεν θα κάνω άλλη πια θεραπεία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόλαβα πριν σφραγίσει τον νέο γόνο που ξεκίνησε σε δύο πλαίσια. Τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2020 θα σταματήσει τη γένα. Φέρνει γύρη σαν να είναι Μάρτης μήνας. Είναι μελίσσι 8 με 9 πλαισίων. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή στις 21/11 παρακολούθησα μια διάλεξη και μια κυρία κτηνίατρος καθηγήτρια μελισσοκομίας, μια από τους εισηγητές της διάλεξης, μίλησε για το οξαλικό. Καταρχήν όλοι το κάνουμε λάθος, τι σε ταινίες τι με ενσταλαξη, θέλει συγκεκριμένη θερμοκρασία όταν το φτιάχνεις, συγκεκριμένη ποσότητα κτλ. Παρόλο αυτά στο τέλος που ο κόσμος έκανε ερωτήσεις, όλοι λέγανε το ιδιο... Κόβει μάνες! Και οι εισηγητές, επιστήμονες άνθρωποι με πειράματα κτλ το επιβεβαίωσαν, ειδικά για εμάς που ο καθένας κάνει ότι του είπε κάποιος άλλος μελισσοκόμος επειδή του το είπε ένας άλλος που είχε 100-200-1000 μελισσια. Επίσης δουλεύει μόνο χειμώνα που τα μελίσσια κρατάνε μηδέν έως πολύ λίγο γόνο με επιτυχία έως 96%, σε όλες τις άλλες εποχές δεν κλ*νει μία, συν ότι πάντα σύμφωνα με τα πειράματα τους αυτά μειώνει την γέννα της μάνας πάρα πάρα πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ταινίες οξαλικου είναι πολύ καλές βλέπε scientific beekeeping.Ο randy oliver έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα πάνω στο οξαλικό γλυκερίνη και έχει γράψει εκτεταμένα άρθρα πάνω στο αντικείμενο

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!