Widget Recent Post No.

Το ξεγόνιασμα του μελισσιού: Τι συμφέρει τελικά το μελισσοκόμο; Τι γίνετε με τη βαρρόα;



Ένα ερώτημα που έχουν πολλοί μελισσοκόμοι, νέοι αλλά και παλιοί, είναι σχετικά με το ξεγόνιασμα του μελισσιού το χειμώνα. Όπως γνωρίζουμε η Ελλάδα είναι μια χώρα με σχετικά ελαφρύ χειμώνα, πράγμα που επιτρέπει σε πολλές περιοχές τα μελίσσια να διατηρούν γόνους, ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο. Για παράδειγμα έχουμε την Κρήτη, άλλα νησιά, και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ακόμα και στη καρδιά του χειμώνα επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες, έτσι τα μελίσσια δεν σταματούν να εκτρέφουν γόνο, και αυτό σύμφωνα με τους περισσότερους μελισσοκόμους έχει κακά αλλά και καλά αποτελέσματα.

Θυμάμαι μια χρονιά εδω στο Αγρίνιο, που ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας που είχαν βιώσει οι μελισσοκόμοι τοπικά. Είχε τόση ζέστη που τα μελίσσια ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο - Ιανουάριο δεν σταμάτησαν καθόλου να εκτρέφουν γόνο, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί μια απο τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Οι μελισσοκόμοι λόγω του γόνου, εφάρμοσαν θεραπείες για την καταπολέμηση της βαρρόα, όμως καμία δεν ήταν αποτελεσματική έναντι στο ακάρι, εφόσον γνωρίζουμε ότι αποτέλεσμα έχουμε μόνο όταν δεν υπάρχει γόνος. Οι συνέπειες για τους μελισσοκόμους είναι πολύ άσχημες. Χάθηκαν τα μελίσσια, και η ψείρα θέριζε τα μελισσοκομεία. Δεν ήταν ένας και δύο οι μελισσοκόμοι που το έπαθαν αυτό αλλά όλος ο νομός. Οι συνέπειες ενός ελαφρύ χειμώνα δηλαδή, είναι πολύ περισσότερες απο όσο θα νόμιζε κάποιος.

Εδώ βλέπουμε μια μελισσόσφαιρα. Οι μέλισσες στριμόχνωνται όλες μαζί, κάνοντας μια σφιχτή μπάλα έτσι ώστε να ζεσταίνονται καλύτερα. Συνήθως εμπερικλύουν μέσα και τον γόνο, τον οποίο σύντομα περιμένουν να εκκολαφθεί. Οι μέλισσες όταν έχουν γόνο παράγουν 35 βαθμούς και όταν ξεγονιάσουν 29. Η μελισσόσφαιρα γίνετε απο τις μέλισσες όταν πιάσουν τα κρύα το χειμώνα

Σύμφωνα με πολλές εμπειρίες, την πείρα του παλιού μελισσοκόμου, τα βιβλία, όταν η βασίλισσα παύει να γεννάει, ξεκουράζεται. Αυτή η ανάπαυση πρέπει να διαρκεί πάνω απο 10 μέρες, και όπως πιστεύεται είναι μια μεγάλη ανακούφηση, και περίοδος την οποία συγκεντρώνει δυνάμεις για την επερχόμενη περίοδο. Η βασίλισσα όταν ξεγονιάζει το μελίσσι, επιτέλους κερδίζει λίγο χρόνο ξεκούρασης, αναπλήρωσης του λιποσώματος, υποχώρηση των ωοθηκών, ενώ ταυτόχρονα οι μέλισσες την περιποιούνται και την ταίζουν.

Εδώ βλέπουμε ένα μελίσσι που έχει ξεγονιάσει. Η βασίλισσα συνήθως βρίσκεται στο κέντρο του πλυθησμού στο πιο ζεστό μέρος της κυψέλης. Πάντα είναι πλήρως προστατευμένη απο τις μέλισσες

Ένας παλιός μελισσοκόμος είχε πεί "Θέλουμε ο χειμώνας να μην είναι πολύ βαρύς, αλλά ούτε και ζεστός. Χρειαζόμαστε τα μελίσσια να ξεγονιάσουν για αρκετές μέρες. Έχω παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο ξεγονιάζουν τόσο πιο δυνατά πάνε την Άνοιξη. Η ξεκούραση της μάνας είναι απαραίτητη για να έχουμε δυνατά μελίσσια την Άνοιξη".

Επίσης συζητώντας με ένα άλλο μελισσοκόμο που είχε 1000 μελίσσια στη κατοχή του, μου είχε πεί ότι ένας ήπιος χειμώνας δεν έχει συνέπειες μόνο στα μελίσσια αλλά και στις ανθοφορίες - παραγωγή μελιού. Ο ελαφρύς χειμώνας σημαίνει πρώιμες ανθοφορίες, και οι πρώιμες ανθοφορίες σημαίνει ότι οι ανθοφορίες δεν θα δώσουν μέλι.

Το ξεγόνιασμα του μελισσιού λοιπόν είναι απαραίτητο για να έχουμε σωστά μελίσσια. Αυτό που καταλήγουμε σήμερα λοιπόν είναι ότι χρειαζόμαστε 10-20 μερούλες ξεγονιάσματος για να εφαρμόσουμε και σωστά τη θεραπεία της βαρρόα. Συνήθως τα μελίσσια ξεγονιάζουν απο μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και αρχές Ιανουαρίου. Αυτό διαφέρει απο χρόνο σε χρόνο, και εξαρτάται απο τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Ο μελισσοκόμος πηγαίνοντας τα μελίσσια βλέποντας 1-2 μελισσάκια μπορεί να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί. Συνήθως τα μικρά μελισσάκια τείνουν να κρατάν περισσότερο γόνο, ενώ τα μεγαλύτερα ξεγονιάζουν πιο γρήγορα. Αυτά λοιπόν για σήμερα, και να ελπίσουμε να έχουμε ένα καλό χειμώνα φέτος!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια