Widget Recent Post No.

Συνένωση μελισσιών: Μερικά κόλπα για να γίνει σωστά.. Και ένα καλό βιντεάκι!



Σήμερα θα μάθουμε μερικά μυστικά για την συνένωση των μελισσιών μας με εφημερίδα. Είναι ένα αναγκαίος χειρισμός, πόσο μάλλον πρίν το χειμώνα που ετοιμάζουμε τα μελίσσια μας για το ξεχειμώνιασμα. Πρίν όμως πούμε για την μέθοδο της συνένωσης, είναι πολύ χρήσιμο να αναφέρουμε ποιά μελίσσια χρειάζονται συνένωση, και πότε!


Το πρώτο και κυριότερο. Ένας νέος μελισσοκόμος δεν θέλει να χάνει τσάμπα τα μελίσσια του. Μετράει ακόμα και το ένα μελισσάκι που μπορεί να έχει σαν απώλεια. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε ο νέος με τα λίγα μελίσσια δεν έχει την ίδια άνεση, να εφαρμόζει συνεννώσεις. Έτσι λοιπόν γεννάται το ερώτημα ποιά μελίσσια να συνεννώσω; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι το οποίο έμεινε ορφανό, και είναι 2-3 πλαίσιακια στο πλυθησμό. Όμως λόγω της εποχής - αργά φθινόπωρο - δεν υπάρχουν κηφήνες και η εκτροφή βασίλισσας είναι αδύνατη. Τότε είμαστε αναγκασμένοι να συνεννώσουμε το ορφανό μελίσσι, με ένα άλλο που έχει βασίλισσα.

Το ορφανό μελίσσι (2-3 πλαίσια) θα το συνεννώσουμε με ένα άλλο αδύνατο μελισσάκι μας πχ 2-3 πλαίσια. Ο λόγος είναι επειδή το αδύνατο μελισσάκι, μετά τη συνέννωση θα γίνει δυνατό. Εφόσον αποφασίσουμε να ενώσουμε τα μελίσσια μας, πρέπει να βρούμε ένα αποτελεσματικό τρόπο! Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν κάτι πάρα πολύ απλό. Μια εφημερίδα! Ανοίγουμε το βασιλευμένο μας μελισσάκι, και ακριβώς επάνω τοποθετούμε το ορφανό. Ο λόγος που βάζουμε το ορφανό επάνω, είναι επειδή οι μυρωδιές απο το βασιλευμένο πάνε προς τα επάνω. Και θα γίνει καλύτερα η συνένωση.

Με λίγα λόγια όσοι μελισσοκόμοι έχουν λίγα μελίσσια συνενώνουν μόνο σε αναγκαίες περιπτώσεις. Οι παλιοί μελισσοκόμοι όταν δούν 3άρι μελίσσι, ακόμα και με βασίλισσα μπορεί το συνενώνουν, γιατί προτιμούν να μπούν στην Άνοιξη με λίγα και δυνατά μελίσσια, παρά με πολλά και αδύνατα. Ο νέος μελισσοκόμος όμως δεν έχει την άνεση για κάτι τέτοιο. Ας δούμε λοιπόν τελικά, πως γίνεται αυτή η συνένωση. Παρακάτω έχουμε ένα πολύ ωραίο βιντεάκι που δείχνει αναλυτικά τη διαδικασία. Απολαύστε το...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια