Widget Recent Post No.

Μεταφορά για το μέρος ξεχειμώνιασματος



Χθές έγινε η μεταφορά των μελισσιών μου, στο μέρος που θα ξεχειμωνιάσω φέτος. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πως διάλεξα το μέρος που ξεχειμωνιάζω, τα βήματα για να πάνε με ασφάλεια τα μελίσσια, και φυσικά τις βάσεις που δουλεύω για καλύτερη διαχείμαση του σμήνους. Θέλω να σας μεταφέρω τη δική μου εμπειρία, έτσι ώστε λάθη που έκανα στο παρελθόν να μην επαναλάβει άλλος μελισσοκόμος.


Η επιλογή της θέσης ξεχειμωνιάσματος
Αυτές τις μέρες ψάχναμε ένα ωραίο μέρος για να βγάλουν τα μελισσάκια μας το Χειμώνα. Πήραμε τηλέφωνα, κάναμε επισκέψεις σε κτήματα φίλων, και τελικά το βρήκαμε! Εγώ είχα στο μυαλό μου ένα μέρος που να πιάνει τον πιο πρωινό ήλιο μέχρι και αργά το απόγευμα. Ξέρετε 1-2 ώρες ηλιος παραπάνω το χειμώνα παίζει τεράστιο ρόλο... Επίσης το μέρος να έχει καλή αποστράγγιση, καποιο μικρο υψοματάκι, ή να μην υπάρχει λάσπη. Φαινεται συνήθως ένα μέρος που πιάνει νερά, λιμναζει κλπ.... Και το κυριότερο να ειναι σε χαμηλό υψόμετρο, και ταυτόχρονα να είναι ζεστό, έχοντας κάτι να κόβει τους ανέμους....


Κανοντας επισκέψεις σε κτήματα βρήκα ένα φοβερό μέρος. Με θέα τη λίμνη, πολυ χαμηλο υψόμετρο, φούλ ηλιος, τρομερά ζεστό μέρος, και το κυριότερο με έτοιμη αποθηκούλα για δική μου χρήση. Εκ πρώτης όψεος φαίνεται αρκετά ωραίο μέρος, και το μόνο που με απασχολεί είναι οι κλοπές. Οπότε θα βαλω καμια πινακίδα οτι ο χώρος φυλάσσετε, και θα βάλω κάμερα και gps για ασφάλεια... Gps έχω ήδη, και κάμερα θα αγοράσω μια hunting camera απο εξωτερικό σε χαμηλή τιμή.

Πριν φέρω τα μελίσσια στο μέρος, καθάρισα τα χόρτα στο σημείο που θα εμπαιναν τα μελίσσια, και έκατσα και εψαξα το κτήμα για τυχών βάσεις. Βρήκα τσιμεντόλιθα παλέτες, και μερικά λάστιχα. Τα εκμεταλλεύτηκα όλα φτιάχνοντας διαφορετικές βάσεις για κάθε μελίσσι. Τα λάστιχα τωρα για το χειμώνα είναι απιστευτα βολικα και απο θεμα ζεστης, ακτινοβολουν θερμοτητα και ζεσταινουν το σμήνος.








Μετά ψάχνοντας το μέρος βρήκα και ένα τεχνητό τσιμεντάκι όπου εβαλα και εκεί μερικά μελίσσια.
Το εκμεταλλεύτηκα επίτηδες. Εκει τα μελισσια παρατηρησα οτι ηταν πιο ζεστά και απο τα κάτω, που σημαίνει και οτι ο γόνος θα ζεσταίνεται καλύτερα. Δείτε πως είναι...



Σήμερα πήγα για να δω τις πρώτες πτήσεις απο τα μελισσάκια και πως είμαστε απο θέμα ήλιου. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ποσο ζεστό μέρος ήταν. Οι μέλισσες βγηκαν απο τις κυψέλες για να αεριστούν μια εικόνα που τη βλέπουμε το Μάη. Δε ξέρω αλλά το μέρος μου άρεσε αρκετά... Και είναι μόλις 4 χλμ μακριά απο το σπίτι.

Απο αυτό το μελισσοκομείο θα μιλάμε και θα λέμε ωραια πράγματα. Τωρα οι χειρισμοί που μένουν, ειναι να δωθούν μπόλικες τροφές, πρίν αρχίζει η πτώση θερμοκρασίας στις Αρχές Νοέμβρη. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν κατάλληλα. Στα πιο μικρά μελίσσια θα μπεί διπλή γυρεόπιτα για συνεχή ανάπτυξη, και τα μεγαλύτερα θα δωθεί επίσης τροφή, αλλά ξέρουμε ότι αυτά δεν έχουν ανάγκη, εφόσον κάναμε θεραπεία για τη βαρρόα και τη νοζεμίαση.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Για ένα δίμηνο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ή και περισσότερο, αφήνουμε ήρεμα τα μελίσσια. Όσα θέλουν να ξεγονέψουν, να ξεγονέψουν να ξεκουραστούν και να κάνουμε θεραπεία τη Βαρρόα. Οι τροφές επαρκούν να περάσει και ο Μάρτης. Είναι περιττό να δώσουμε σήμερα γυρεόπιτες, βανίλιες και ζαχαροζύμαρα. Δεν χρειάζεται τόση μεγάλη βιασύνη. Από την πολλή αγάπη και βιασύνη η σκύλα γεννάει τυφλά τα κουτάβια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε εσάς είναι ορατό. Δεν χρειάζεται να το βλέπουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!