Widget Recent Post No.

Ενίσχυση με μόνωση στις κυψέλες! Ξεχειμώνιασμα σε κρύα μέρη με χιόνια και λιγότερες τροφές



Πολλοί μελισσοκόμοι διατηρούν μελίσσια σε μεγάλα υψόμετρα, και το κρύο πολλές φορές οδηγεί σε απώλειες ειδικά αν τα μελίσσια είναι μικρά σε πληθυσμό πχ κάτω απο 5 πλαίσια. Ο μελισσοκόμος προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο ξεχειμώνιασμα μπορεί να ενισχύσει τις ξύλινες κυψέλες με μόνωση και αυτό έχει τρομερά αποτελέσματα, μιας και γλιτώνει απο απώλειες και κατανάλωση τροφής.

Θα γνωρίζετε ότι τα μεγάλα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με περισσότερη ασφάλεια και έχουν πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη την άνοιξη. Γενικά στόχος ενός μελισσοκόμου είναι να ξεχειμωνιάζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μελίσσια (πχ 10άρια) με πολλές προμήθειες για καλύτερη επιτυχία. Ένα 10αρι μελίσσι την άνοιξη παίρνει ταχύτατα δύο πατώματα και γίνετε παραγωγικό σε χρόνο dt για την πορτοκαλιά και τις νομές της ανοιξης (τα γνωστά ανθόμελα).




Επίσης ένα μεγάλο μελίσσι συμφέρει να το κρατήσουμε "μεγάλο", μέχρι να έρθει η άνοιξη όπου τότε μπορούμε να κόβουμε άφοβα παραφυάδες. Τι καταλαβαίνει άλλωστε ένα 30άρι μελίσσι αν του πάρουμε 2 ή 4 πλαίσια πλυθησμό; Και αυτό μπορεί να γίνεται συνεχώς εφόσον αναπληρώνεται γρήγορα ο χαμένος πλυθησμός.

Ακόμη όμως και τα μεγάλα μελίσσια αν βρίσκονται σε κρύες περιοχές χρειάζονται extra βοήθεια και σε τροφές αλλά και σε μόνωση. Ένα υλικό που μας επιτρέπει άριστη μόνωση χρησιμοποιώντας λίγο υλικό είναι το γνωστό πράσινο φελιζόλ! Αυτό χρησιμοποιείτε για θερμομόνωση και στις πολυκατοικίες, οικοδομές (βάση της Ελληνικής νομοθεσίας). Έτσι λοιπόν αποτελεί εξίσου καλό και για τις πολυκατοικίες των μελισσιών μας, και αυτές οι πολυκατοικίες σε αντίθεση με τις άλλες φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους!




Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε το φελιζόλ (πωλείται σε είδη με οικοδομικά υλικά), να πάρουμε τα μέτρα απο την κυψέλη μας και να τα τοποθετήσουμε. Για μελίσσια που είναι φούλ 10 πλαίσια δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο. Για ένα μελίσσι 9 πλαισίων μπορούμε να προσθέσουμε τη μόνωση μόνο στη βορινή πλευρά. Για μελίσσια μικρότερα απο 8 πλαίσια μπορούμε και απο τις δύο πλευρές. Παρακάτω σας δίνω τις διαστάσεις του πλαισίου. Αλλά καλύτερα να τα μετρήσετε οι ίδιοι διότι απο κατασκευαστή σε κατασκευαστή διαφέρουν οι αποστάσεις μερικές φορές.



Ένα κερόπανο λίγη τροφή  πάνω και έτοιμο για ξεχειμώνιασμα!!!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια