Widget Recent Post No.

Μέλι σε σκόνη: Μια απίστευτη ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ!


Ένα ακόμα πολύ αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την επιστημονική κοινότητα, της χώρας μας αυτή τη φορά, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της μελισσοκομίας... και όχι μόνο.

Ποιο συγκεκριμένα, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύει στην Λάρισα, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κώστας Πετρωτός μαζί με μια ομάδα επιστημόνων, κατάφερε να μετατρέψει το μέλι σε  σκόνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς.


Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δυο περίπου χρόνια, σαν πειραματική εργασία με στόχο να μετατραπεί το υγρό και κολλώδες μέλι, σε μια στερεά σκόνη που να μην κολλάει και να μην συσσωματώνεται. Για το σκοπό αυτό έγινε χρήση της κρυογενικής μεθόδου, μέσω της οποίας οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα – 100ο C – συμβάλλοντας στην αποξήρανση-αφύγρανση του μελιού, το οποίο μετατρέπετε σε σκόνη, που είναι ευκολόχρηστη  για ένα σωρό εφαρμογές.

 Από όσα γνωρίζουμε, αυτό αποτελεί μια παγκόσμια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο και ανοίγει νέους ορίζοντες στην χρήση και τους τρόπους εφαρμογής του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της μέλισσας, που έτσι διατηρεί όλες της ευεργετικές ιδιότητες της αρχικής του μάζας.

Οι μέχρι σήμερα γνωστή μέθοδος μετατροπής του μελιού σε σκόνη εφαρμόζει την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, που όπως όμως καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος από τα  πολύτιμα συστατικά του.
Σε αυτή τη μορφή και λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων που έχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά και σε σκευάσματα ενίσχυσης της διατροφής, αλλά και στην παραγωγή φαρμάκων.

 Εξ άλλου, ας μην ξεχνάμε ότι πολλά επιστημονικά κέντρα σε ολόκληρο το κόσμο εργάζονται προσπαθώντας να εντοπίσουν τις ιδιότητες διαφόρων τύπων μελιού σε σχέση με την ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του. 
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού διενεργούνται πειράματα με αντικείμενο την δράση του μελιού στην επούλωση των πληγών, αλλά και σε μια σειρά άλλες εφαρμογές, στις οποίες περιλαμβάνεται  και αυτή της πιθανής καταπολέμησης καρκινικών όγκων. 

Η έρευνα όμως της ομάδας του κυρίου Πετρωτού δεν σταματάει εδώ, αφού εξελίσσει πειραματική εργασία για την απομόνωση των βιοδραστικών συστατικών του μελιού, χωρίς να περιέχονται τα σάκχαρα. Το σκεύασμα που θα προκύψει από μια τέτοια επεξεργασία θα είναι   μια μορφή νανοτεχνολογικής σκόνης, που αναμένεται να έχει δεκαπλάσια ισχύ απ’ ότι η απλή σκόνη που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, η σκόνη που θα παραχθεί θα έχει συγκρατήσει όλα τα ωφέλημα και δραστικά στοιχεία που περιέχει το μέλι, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ και θα αποτελεί μια συμπυκνωμένη «βόμβα» αντιμικροβιακών, αντιοξιδωτικών και αντιφλεγμονόδων ιδιοτήτων. 
Παράλληλα, διεξάγονται πειράματα με τα οποία συνδυάζεται το μέλι με το αγνό ελαιόλαδο που, όπως είναι γνωστό,  έχει ανάλογες ιδιότητες, προκειμένου να δημιουργηθούν μεικτά σκευάσματα κατάλληλα στην βιομηχανία τροφίμων και στην παραγωγή καλλυντικών, αλλά και φαρμάκων. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επεξεργασίες αυτές του μελιού θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα μεγάλης προστιθέμενης αξίας, με τιμές που προβλέπεται να κυμανθούν από 120 έως και 150 ευρώ το κιλό!

Για εμάς του μελισσοκόμους, τα πειράματα και οι έρευνες αυτές αποτελούν έναν φάρο ελπίδας, αφού μας κάνει να ελπίζουμε πως με την συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, θα μπορέσουμε να στραφούμε στην παραγωγή εκλεκτού, ανόθευτου και αφάρμακου μελιού που θα εκτιμηθεί, αναγνωριστεί και καλοπληρωθεί για αυτές του τις ιδιότητες.
Γιατί, μην ξεχνάμε πως στα εν λόγω πειράματα, τα μέλια που χρησιμοποιούνται και που θα χρησιμοποιηθούν και καλοπληρωθούν στο μέλλον, θα είναι μόνο αυτά που θα έχουν τα πιο πάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η αδερφή μου απαλάχτηκε από μια κρεατοελιά που είχε στο μάγουλό της με συχνές επαλήψεις μελιού. Έσβησε εντελώς χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι. Πειραματικά το έκανε με δική της πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!