Πέρυσι είχα σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια Nosema Ceranae. Όλα τα μελίσσια μου αρρώστησαν από δικό μου λάθος. Δεν αντιλήφθηκα έγκαιρα ότι κάποια από αυτά είχαν μολυνθεί από την ύπουλη ασιατική νοζεμίαση και όταν τα έχασα, θέλοντας να βοηθήσω τα υπόλοιπα μελίσσια μου και μη γνωρίζοντας από τι είχαν καταρρεύσει, μετάγγισα μολυσμένα πλαίσια από τις κυψέλες που είχα χάσει στις υπόλοιπες. Με αυτό τον τρόπο έκανα εν αγνοία μου μετάδοση της ασθένειας σε όλες τις κυψέλες μου. Το αποτέλεσμα ήταν το χειμώνα που μας πέρασε να χάσω σχεδόν όλα τα μελίσσια. Μετά από αυτό το σοκ, ξεκίνησα και πάλι από την αρχή την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου στις αρχές της άνοιξης.
Το πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν το τι θα έκανα τα πλαίσια που μου είχαν απομείνει. Υπήρχε τρόπος να τα χρησιμοποιήσω ξανά στα νέα και υγιεί μελίσσια χωρίς να διατρέχω τον κίνδυνο να μεταδώσω σε αυτά τη νόσο όπως είχα κάνει πέρυσι;
Ψάχνοντας, διαβάζοντας αρκετά σχετικά με το θέμα σε βιβλία και άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και ρωτώντας παλιούς έμπειρους μελισσοκόμους, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορούσα να σώσω κάποια από τα πλαίσια και να τα ξαναχρησιμοποιήσω στις νέες μου κυψέλες, ώστε να κερδίσω χρόνο στην ανάπτυξη των μελισσιών μου. Ο τρόπος ήταν η σωστή απολύμανση των πλαισίων μου με χρήση του Οξικού Οξέος. Το αιθανικό οξύ ή αιθανοϊκό οξύ ή οξικό οξύ (CH3COOH) είναι ένα καρβοξυλικό οξύ που δίνει στο ξύδι τη γνωστή (ξινή) γεύση και οσμή.
Οξικό Οξύ (CH3COOH) |
Ξεκίνησα διαλέγοντας τα πλαίσια που θα κράταγα. Όλα τα παλιά πλαίσια με μαύρες κερήθρες και όλα τα πλαίσια που είχαν κλειστούς γόνους τα έβγαλα στην άκρη για λιώσιμο. Τα πλαίσια που είχαν επάνω γόνους δεν τα απολύμανα και τα έβγαλα για λιώσιμο, γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω να σαπίσει ο κλειστός γόνος και να έχω εστίες με άλλες πιθανές μολύνσεις. Κράτησα λοιπόν μόνο τα πλαίσια που είχαν ωραίες κερήθρες έως 2 χρόνων, άδειες ή με τροφές (μέλι σφραγισμένο κατά το περισσότερο μέρος του και γύρη).
Τα πλαίσια που κράτησα τα έβαλα όλα σε καταψύκτη με θερμοκρασία -20΄C για 2 ημέρες, ώστε να θανατωθεί ο κηρόσκορος και τα όποια αυγά του υπήρχαν στα πλαίσια, ώστε να μην έχω πρόβλημα. Τις κυψέλες τους τις απολύμανα πολύ καλά με φλόγιστρο.
Στη συνέχεια έβγαλα τα πλαίσια από τον καταψύκτη και τα έβαλα στις κυψέλες τους. Έκανα με τις κυψέλες ντάνες τριών έως πέντε πατωμάτων, φροντίζοντας να καλύψω τον κάθε κινητό πάτο με μια πλαστική σακούλα. Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον για να περιορίσω τις διαρροές των ατμών του οξικού οξέως και κατά δεύτερον για να προστατέψω τη μεταλλική σήτα των πάτων από τη διάβρωση, γιατί το οξικό οξύ διαβρώνει τα μέταλλα. Για τους ίδιους λόγους κάλυψα με ταινία εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια. Τις ντάνες των κυψελών τις κάλυψα επίσης με ζελατίνα τροφίμων για να μην υπάρχουν διαρροές από τους ατμούς του οξικού οξέως.
Προφύλαξη της σήτας με πλαστική σακούλα και κλείσιμο χαραμάδων με ζελατίνα |
Κάλυψη των θυρίδων εξαερισμού με ταινία για προστασία και αποφυγή διαρροών |
Βάζουμε ταινία εσωτερικά και εξωτερικά για μεγαλύτερη προστασία και μόνωση |
Το ίδιο έκανα και για τις κυψέλες dadant |
Στο επάνω μέρος της κάθε ντάνας έβαλα 2 πήλινα μπολ από αυτά που περισσεύουν από τα γιαούρτια. Σε κάθε ντάνα έβαλα 500ml οξικό οξύ μοιρασμένο στα 2 πήλινα μπολ. Αντιστοιχούν 100ml οξικού οξέος ανά πάτωμα, οπότε αν φτιάξετε ντάνες με λιγότερες κυψέλες, υπολογίστε αναλόγως και το οξικό οξύ που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Στις ντάνες π.χ. των τριών πατωμάτων έβαλα 300 ml. Μην κάνετε όμως ντάνες με περισσότερα από πέντε πατώματα, ώστε να μπορούν να διαχέονται σωστά οι ατμοί από το οξικό οξύ. Το οξικό οξύ το προμηθεύτηκα από το φαρμακείο. Ήταν φιάλες του ενός κιλού με οξικό οξύ καθαρότητας 100%. Κανονικά μπορούμε χρησιμοποιήσουμε αραιωμένο οξικό οξύ 80%. Αυτό το κάνουμε αν σε 80ml οξικού οξέως προσθέσουμε 20ml αποσταγμένο νερό. Έτσι έχουμε οξικό οξύ 80 βαθμών ή 80%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ δεν το αραίωσα, για να είναι πιο δυνατό.
Τοποθετούμε 2 πήλινα ή γυάλινα μπολ στην κορυφή της κάθε ντάνας πατωμάτων |
Με προσοχή μοιράζουμε στα 2 μπολ το οξικό οξύ |
Κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ημέρες |
Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στα πήλινα μπολ, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 έως 10 ημέρες να εξατμιστεί το οξικό οξύ και οι ατμοί του, που είναι βαρύτεροι από τον αέρα, να πέφτουν σιγά - σιγά σε όλα τα πλαίσια. Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερες ημέρες αν δεν τα χρειάζεστε ή τα έχετε αποθηκεύσει για το χειμώνα. Εκτός από απολύμανση, είναι κι ένας καλός τρόπος αποθήκευσης των πλαισίων για το χειμώνα ή για κάποια χρονική περίοδο που δεν χρειαζόμαστε τα πλαίσιά μας, γιατί το οξικό οξύ καταστρέφει και τον κηρόσκορο.
Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι δοσομετρητές |
Προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μέτρα προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα οξύ και δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Χρειαζόμαστε μάσκα ή ένα χοντρό υφασμάτινο μαντήλι για να καλύψουμε την μύτη και το στόμα, ώστε να μην εισπνέουμε τους ατμούς από το οξικό οξύ. Επίσης χρησιμοποιούμε για τα χέρια μας πλαστικά γάντια κι έχουμε πάντα κοντά μας άφθονο νερό για να ξεπλυθούμε αμέσως αν έρθουμε σε επαφή με το οξικό οξύ. Επίσης θα χρειαστούμε κάποιους δοσομετρητές για να υπολογίσουμε τη δοσολογία του οξικού οξέος σε κάθε ντάνα κυψελών που έχουμε για απολύμανση.
Αερίζουμε καλά τα πλαίσια για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας |
Όταν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλαίσια ή όταν περάσουν τουλάχιστον 8 με 10 ημέρες, αερίζουμε καλά για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Καλό θα ήταν να τα αερίσουμε για τουλάχιστον 5 έως 7 ημέρες, ώστε να φύγει αρκετά η βαριά μυρωδιά του οξέος και μετά να τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Για να τα αερίσω έβαλα τις κυψέλες σταυρωτά σε ντάνες, ώστε να αερίζονται καλά τα πλαίσια.
Την απολύμανση των πλαισίων θα την καθιερώσω για τα πλαίσια που φέρνω στην αποθήκη κάθε χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχω πρόβλημα με τη νοζεμίαση. Είναι καλό να προλαμβάνουμε το κακό, παρά να τρέχουμε να προλάβουμε και να χάνουμε χωρίς λόγο τα μελίσσια μας.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!