Widget Recent Post No.

Καθαρισμός απολεπισμάτων κεριού από το μέλι: Νέος τρόπος από συνάδελφο μελισσοκόμο!Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Για να πάρουμε το μέλι από τα πλαίσια, πρέπει να αφαιρέσουμε πρώτα τα σφραγίσματα κεριού, τα λεγόμενα απολεπίσματα, που οι μέλισσες έχουν χτίσει πάνω στα κελιά προκειμένου να προστατέψουν το μέλι από μελλοντική αλλοίωση.

Έτσι μετά τον τρύγο  έχουμε μια άμορφη "μπάλα" όπου τα κεριά και τα μέλια είναι ανακατεμένα, όλα μαζί. Βάζοντας τα απολεπίσματα σε ένα σουρωτήρι για λίγο χρόνο ή ακόμα πιο άμεσα μέσα σε ειδικές θήκες στο μελιτοεξαγωγέα, μπορούμε να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος το μελιού που υπάρχει μέσα σε αυτή τη "μπάλα", αλλά και πάλι θα μείνει μια μικρή ποσότητα μελιού μέσα στα κεριά...

Καλό είναι λοιπόν για να μην πάει χαμένη, να τη δώσουμε πίσω στις μέλισσες. Κάποιοι ξεπλένουν τα κεριά με νερό για να φύγει το επιπλέον μέλι...

εγώ πάντως προτίμησα να το δώσω πίσω με το κουτάλι! Σκέφτηκα να δώσω την ευκαιρία σε μερικές παραφυάδες που έχω κοντά μου, να πάρουν άμεσα οι μέλισσες το μέλι πίσω χωρίς επιπλέον προσμίξεις. Τοποθετήθηκε αργά το απόγευμα μέσα στις κυψέλες, για να μην έχουμε θέματα με λεηλασίες, πάνω σε φύλλα λαδόκολλας.

Πίστεψα ότι θα μπορούσα να ξεκολλήσω μετά πιο εύκολα το καθαρό κερί, όταν θα είχαν πάρει οι μέλισσες το μέλι. Δεν δούλεψε όμως τελικά! Πέρυσι τοποθέτησα τα απολεπίσματα πάνω σε φύλλα αλουμινόχαρτου και κόλλησαν όλα μαζί, οπότε φέτος είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Μοίρασα λοιπόν δίκαια, "μεριδούλες" από κερί με μέλι στα μελισσάκια μου και εκείνα όρμησαν γρήγορα για φαγητό.
Τα σκέπασα με το κερόπανο, έκλεισα τα καπάκια και πήγα μετά από μερικές μέρες για να δω τα αποτελέσματα...

είχαν "φτύσει" τη λαδόκολλα σε μικρά κομματάκια στην είσοδο της κυψέλης, μπράβο στα κορίτσια, όλα τα τρώνε! Στη περσινή εκδοχή με το αλουμινόχαρτο, σχετική ανάρτηση   εδώ   δεν είχαμε τέτοια πράγματα, είχαν φτιάξει ..."κεντήματα". Φέτος είχαν κάνει απλά "σχεδιάκια".
Το καθαρό κερί που είχε απομείνει, είχε ...κολλήσει πάνω στο κηρόπανο και πάνω στα πλαίσια της κυψέλης...

αφήνοντας το περίγραμμα από τη μισοφαγωμένη λαδόκολλα. Με το ξέστρο μάζεψα τα κομματάκια του κεριού σχετικά εύκολα και το προορίζω για κηραλοιφές αφού είναι το πιο καθαρό κερί που μπορούμε να πάρουμε από την κυψέλη. Σε μια κυψέλη που είχα τοποθετήσει σήτα για πρόπολη ήταν έτσι...Συμπέρασμα, του χρόνου με πιατάκι πλαστικό θα πάνε τα απολεπίσματα μέσα στην κυψέλη και φυσικά χωρίς σκέπασμα από πάνω τους. Τέρμα τα πειράματα με  χάρτινα "τραπεζομάντηλα", τα τρώνε για πρωινό.

Πηγή: olameliladistimani.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Όταν τα απολεπίσματα είναι από 1000 χίλια πλαίσια ή και περισσότερα δεν γίνεται να τα δώσουμε σε μελίσσια. Στραγκίζουν καλά για λίγες μέρες. Βάζουμε σε μικρές ποσότητες σε μεγάλο καζάνι πάνω στο πετρογκάζ με το ανάλογο νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί το μέλι. Τα σιρόπια αυτά τα δίνουμε με τροφοδότες στα μαλίσσια. Τα κεριά τα βάζουμε στον ηλιακό κηροτήκτη και ταλειώνουμε. Και μικρές ποσότητες να είναι τα απολεπίσματα το σωστό πάλι είναι να τα κάνουμε σιρόπι και να το δείνουμε στα μελίσσια. Οι άλλες λύσεις είναι περιπέτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λοιπον στα μερη μου κανουν αυτο που λεει ο φιλτατος οδυσσεας απο πανω αλλα αντι να δινουν το νερομελο στα μελισσια, το σουρωνουν και το βραζουν οπως βραζουν τον μουστο και κανουν πετιμεζι απο μελι, το οποιο εχει απιστευτο αρωμα και γευση χωρις βεβαια να εχει την διατροφικη αξια του μελιου, αλλα παει με πολλα γλυκα, κρεπες, παγωτο και εχει καλη εμπορικη αξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!