Widget Recent Post No.

Γεμίσαμε γύρη παντού φέτος ακόμα και στους γόνους...



Γεμίσαμε γύρη παντού φέτος ακόμα και στους γόνους
Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μελίσσι γεμίζει μέσα στη γονοφωλιά με γύρες και μπορεί απο το μπλοκάρισμα στο τέλος να προκληθεί σμηνουργία. Η γύρη αρχικά γεμίζει στο 1 και 10 πλαίσιο, δηλαδή στις άκρες, και μετά αρχίζει να μπαίνει και μέσα στο γόνο. Εκτός αυτού όμως, όταν το μελίσσι γεμίζει γύρη, καταλαβαίνεται το απολύτως λογικό... Ότι ο χώρος που έχει η βασίλισσα για να γεννήσει, μπλοκάρεται με γύρη, με αποτέλεσμα το μελίσσι να μη λειτουργεί σωστά. Μια λύση είναι οι γυρεοπαγίδες για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση διαφορετικά φροντίζουμε να υπαρχει χωρος πάντα για τη γέννα.. Για να το καταφέρουμε αυτό παίρνουμε τα πλαίσια με τη γύρη και τα δινουμε στα μικρότερα μελίσσια και τις παραφυάδες. Προσέχουμε πολύ γιατι ειναι εποχη σμηνουργιων... και είμαι παθόν..
Γράφει μελισσοκόμος επι του θέματος...
Ας το πάμε βάση λογικής... κάνεις χωρο στη βασίλισσα να γεννήσει, βάζεις γυρεοπαγιδες ώστε να ελαττωθεί η υπερποσοτητα της γύρης μέσα στο μελίσσι. Μπορείς να δώσεις κ χώρο στον όροφο να γεννήσει φυσικά αλλά θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο να αναβάσεις γόνο επάνω και να βάλεις άδεια πλαίσια στις άκρες του γόνου στον εμβρυοθαλαμο και φυσικά λίγο σιρόπι για να τα πλεξουν πιο γρηγορα. Η γύρη που υπάρχει μέσα θα καταναλωθεί στο γόνο σιγά σιγά και οι παγίδες μπορούν να βγουν μετά. Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και το αντιμετωπίζει ετσι. Γενικά συνηθίζω να κρατάω πάντα χώρο για γεννά στον εμβρυοθαλαμο.



Γράφει άλλος ένας μελισσοκόμος...
Μπορείς να αναβάσεις δυο πλαίσια με γύρη και μέλι στο πάτωμα , να δόσεις 2 άδεια πλαίσια στις άκρες του γόνου και να να δίνεις λίγο σιρόπι κάθε 2-3 μέρες για διέγερση της βασίλισσας , ώστε να αυξηθεί ο γόνος και η κατανάλωση γύρης. Το μπλοκάρισμα με γύρη είναι φυσιολογικό αυτή την εποχή , άλλα σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει όταν εχουμε πολλές βροχές πολύ ανθοφορία εξω, και πολυ πλυθησμό στ κυψέλη.  Επίσης μερικές φορές συμβαίνει όταν δεν υπάρχει πολύ νέκταρ όποτε πέφτει λίγο ο γονος και αρχίζει να μπλοκάρει με γύρη . Τα πλαίσια με τη γύρη και το μέλι τα βάζεις στη μέση του πατώματος για να ταΐζουν το γόνο που θα βρίσκεται από κάτω και αργότερα που θα ανέβει η βασίλισσα στο πάτωμα θα τα γεννήσει και θα τα χρησιμοποιήσουν για να ταΐσουν το γόνο...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. βαζουμε και μερικα πλαισια με γυρη στον καταψυκτη και τα φυλαμε για τον ιουλιο οπου θα τα δωσουμε για να ενισχυσουμε τα μελισσια πριν το πευκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!