Widget Recent Post No.

Δυνάμωμα μελισσιών κατευθείαν με πλυθησμό. Κόλπα του φθινοπώρου!



Σήμερα έχουμε κάποιους πολύ χρήσιμους φθινοπωρινούς χειρισμούς, για ενδυνάμωση του πλυθησμού! Τα μελίσσια τώρα το φθινόπωρο ρίχνουν γόνους και αναπτύσσονται. Ωστόσο για να αναπτυχθούν χρειάζονται και έναν απαραίτητο πλυθησμό. Όταν πχ ένα μελίσσι είναι μόλις 2-3 πλαισιάκια μέλισσες, πως θα πάρει μπρός; Πως θα αναπτυχθεί; Χρειάζεται ενίσχυση. Το μικρό μελίσσι είναι φυσικό ότι δε μπορεί να θρέψει πολύ γόνο. Και αυτή την εποχή χρειάζεται τα μελίσσια να έχουν 3-4 γόνους τουλάχιστον για να μπούν δυναμικά στο χειμώνα. Πως ενισχύουμε λοιπόν τα μελίσσια με πλυθησμό πανεύκολα;

Η δική μου μέθοδος...
Λοιπόν έχει ως εξής. Πάμε σε ένα μελίσσι μεγάλο και δυνατό, εντοπίζουμε τη βασίλισσα και την ξεχωρίζουμε κάπου. Στη συνέχεια διαλέγουμε δύο καλά πλαίσια με πλυθησμό χωρίς γόνο, και κάνουμε το εξής. Στο μελίσσι που θέλουμε να δυναμώσουμε, βάζουμε μια σίτα πρόπολης, και απο επάνω ένα άδειο πάτωμα. Στο άδειο πάτωμα τοποθετούμε τα δύο πλαίσια με τις μέλισσες, που διαλέξαμε απο το δυνατό μελίσσι. Κλείνουμε το καπάκι, και έπειτα απο 24 ώρες αφαιρούμε την σίτα πρόπολης, και συνεννώνουμε τα δύο μελίσσια οριστικά. Αυτή η μέθοδος είναι 100% αποτελεσματική στις συνεννώσεις, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, ιδανική πιστεύω και για τον πιο αρχάριο μελισσοκόμο.
Το μόνο κόλπο αυτής της μεθόδου είναι να τοποθετήσουμε τα δύο πλαίσια πλυθησμού στην ίδια ευθεία με το κάτω μελίσσι. Πχ αν το κάτω μελίσσι είναι δεξιά στη κυψέλη, βάζουμε δεξιά και τα δύο πλαίσια επάνω, και φυσικά ανάμεσα η σίτα πρόπολης. Τα μελίσσια ανταλλάζουν φερομόνες και συνεννώνονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Πρίν λίγες ημέρες βρήκα ένα 6άρι μελίσσι ορφανό, και χωρίς καθόλου γόνο. Αποφάσισα αντί να του δώσω γόνο να το συνεννώσω. Τι έκανα λοιπόν; Εντόπισα κατευθείαν δύο αδύναμα μελισσάκια, και μοίρασα το μελίσσι σε αυτά! 3 πλαίσια στο ένα και 3 πλαίσια στο άλλο. Με ένα πάτωμα στο πάνω μέρος, και μια σίτα πρόπολης στη μέση, η τέλεια συνέννωση χωρίς να χαθεί ούτε μια μέλισσα. Πρόκειται για μια άκρως αποτελεσματική μέθοδο όπως σας είπα, και ενδείκνυται πιστεύω και για τον πιο αρχάριο μελισσοκόμο, εφόσον δεν υπάρχει δύσκολο.

Μέσα σε 1 ημέρα το αδύνατο μελισσάκι μας, έχει δυναμώσει σημαντικά! Μόλις βγάλουμε τη σίτα πρόπολης κατεβάζουμε κατευθείαν το πάτωμα, βάζουμε στο μελίσσι μας τροφή, και προσθέτουμε τα δύο πλαίσια στα άκρα του γόνου. Το μελίσσι θα ρίξει γόνους και θα αναπτυχθεί. Τοποθετούμε και το κηρόπανο στο επάνω μέρος και είμαστε έτοιμοι...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Λάθος.
    Αν πάρεις πληθυσμο απο πλαίσιο χωρίς γόνο, παίρνεις συλλέκτριες. Αυτές μόλις βγάλεις την σίτα, ναι μεν δεν θα επιτεθούν στο από κάτω μελίσσι, αλλά θα πάνε πίσω στο δικό τους. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι την πιθανότητα λεηλασίας, τίποτε άλλο.
    Καλύτερος τρόπος:σανίδα στην είσοδο και τινάζουμε μέλισσες από πλαίσιο με ανοιχτό γόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!