Widget Recent Post No.

Μελίσσια μέσα στη πόλη: Τι παθαίνει όποιος τα βάζει στη ταράτσα του σπιτιού του...



Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν μελίσσια σε κατοικιμένες περιοχές, πολυκατοικίες ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών. Σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται η τοποθέτηση τους αρκεί να τηρείτε η τρέχουσα νομοθεσία δηλαδή να υπάρχει προστατευτικό πλέγμα γύρω απο τα μελίσσια ύψους δύο τουλάχιστον μέτρων. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα κανένας δεν συμπαθεί τις μέλισσες και κανένας δεν θα ήθελε να ζεί δίπλα τους, γι αυτό οι μελισσοκόμοι πρέπει να απομακρύνονται όσο το δυνατό περισσότερο απο τους ανθρώπους.

Γενικά ο νόμος λέει ότι δύο μελισσάκια μπορούμε να τα έχουμε άφοβα χωρίς κανένα μέτρο "προφύλαξης", δηλαδή χωρίς να βάλουμε πλέγμα. Ο μελισσοκόμος που έχει πάθος με τη μέλισσα δεν μπορεί να αντέξει να μη βάλει κάποια μελίσσια δίπλα του. Ξέρω ότι όλοι έχουμε την ίδια τρέλα, τις ίδιες φαντασιώσεις, κοιμόμαστε και ακούμε ζουζουνίσματα. Αν όμως θέλουμε να βάλουμε μελίσσια στο μπαλκόνι μας ή στη ταράτσα του σπιτιού μας θα πρέπει να είναι "κρυμμένα" έτσι ώστε να μη μπορούν να τα δούν οι γείτοντες. Να ξέρετε ότι μόλις καταλάβουν ότι υπάρχουν και μας κάνουν παράπονα καλό είναι να τα μεταφέρουμε ακόμη και αν είμαστε απολύτως νόμιμοι.

Γενικά ως ένας μελισσοκόμος που διατήρησε κάποια "πειραματικά" μελίσσια μέσα σε κέντρο πόλης μπορώ να σας πώ οτι έφαγα δύο ωραιότατες καταγγελίες. Και τώρα υπάρχει δικαστήριο. Αλλά διατηρώντας μελίσσια μέσα στη πόλη θέλω να σας μεταφέρω μερικά απο τα συμπεράσματα που έβγαλα. Καταρχήν όσον αφορά το μέλι συλλέγαν μια χαρά. Ξέρετε στη πόλη τα δέντρα αποδίδουν πολύ καλά λόγω ότι ποτίζονται πχ τα λιγούστρια το καλοκαίρι οι νερατζιές κουτσουπιές του δήμου κλπ. Απο ραντίσματα δεν υπήρξαν κρούσματα (άξια αναφοράς) και νομίζω ότι ήταν απο τα πιο ασφαλή μέρη, απο τις μετακινήσεις που έχω κάνει σε ανθοφορίες.

Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως ήταν η επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα και η πρώιμη ανάπτυξη την Άνοιξη. Μέσα στη πόλη η θερμοκρασία είναι υψηλότερη λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την καλύτερη ανάπτυξη των μελισσιών. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι μέσα στη πόλη υπήρχε πολύ μέλι όπως για παράδειγμα πευκόμελο απο τα παρκάκια, δεκαδες κουτσουπιές νερατζιές του δήμου. Οι κουτσουπιές δίνουν και πολύ μελίτωμα μέσα στις πόλεις. Αλλά και αύθονη γύρη χειμώνα καλοκαίρι απο τις γλάστρες και τα μπαλκόνια σε όλη τη πόλη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια