Ακούμε συνέχεια για ιμβερτοποιημένες τροφές αλλά και σιρόπι τα οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχουν ασύγκριτη ανάπτυξη και τρομερή ανάπτυξη στα σμήνη συγκρίνοντας τα πάντα με τις κοινές τροφές πχ τύπου βανίλια, σιρόπι μόνο με ζάχαρη νερό κλπ. Προσωπικα έχω έρθει σε επικοινωνία με τον μεγάλο καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου που είναι ερευνητής μελισσοκόμος στο εργαστήριο μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη και μου έδωσε πολλές σημαντικές πληροφορίες γύρω από το θέμα. Επίσης εκτός από τις έρευνες του πανεπιστημίου θα αναφέρω και τις δικές μου εμπειρίες αλλά και των μελισσοκόμων που δοκιμάζουν τέτοιου είδους τροφές στα μελίσσια.
Αρχικά για να τα πάρουμε με τη σειρά. Πολλοί μελισσοκόμοι φτιάχνουν ιμβερτοποιημένο σιρόπι ενώ αρκετά μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων το αγοράζουν έτοιμο απο μελισσοκομικά καταστηματα. Όσον αφορά τις τροφές υπάρχουν πολλών ειδών ιμβερτοποιημένα προιόντα, και τα τελευταία χρόνια έχω δοκιμάσει αρκετές τέτοιες τροφές. Τα αποτελέσματα στα μελίσσια θα τα πούμε στην συνέχεια.
Γόνος μετά από τροφοδοσία με σκέτο σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 |
1. Σιρόπι ζάχαρης ιμβερτοποιημένο με λεμόνι
Ο καθηγητής πάνω σε αυτό το κομμάτι ήταν κάθετος. Μου είπε ότι είναι προτιμότερο να δώσουμε σκέτο το σιρόπι, παρά να το βράσουμε βάζοντας λεμόνι διότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Φυσικά μου εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό και θα προσπαθήσω να σας το μεταφέρω όπως το άκουσα και εγώ. Το πανεπιστήμιο έκανε πείραμα σχετικά με την ιμβερτοποίηση με λεμόνι και παρατήρησε οτι τα σάκχαρα διασπάστηκαν σε ένα μικρό ποσοστό. ~ Για όσους δεν ξέρουν τι είναι ιμβερτοποίηση: είναι η διαδικασία που μετατρέπουμε τη σουκρόζη (ζάχαρη) σε γλυκόζη και φρουκτόζη έτσι ώστε να είναι πιο αφομοιώσιμη από τη μέλισσα.
Όπως μου είπε ο καθηγητής για να διασπαστεί η ζάχαρη - να ιμβερτοποιηθεί - απο το λεμόνι, το σιρόπι έπρεπε να βράσει για λίγα λεπτά. Αυτό είχε μεν αποτέλεσμα στη διάσπαση - σε μικρό ποσοστό - αλλά είχε άλλες παράπλευρες συνέπειες όπως η αύξηση της τοξικής ουσίας HMF. ~ Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η HMF: Πρόκειται για μια ουσία που παράγεται όταν βράζει η ζάχαρη. Αν περάσει ένα επιτρεπόμενο όριο βλάπτει τις μέλισσες και μειώνει το χρόνο ζωής τους. Επιπροσθέτως μετά αυτού του είδους την ιμβερτοποίηση οι μέλισσες δυσκολεύονται να διασπάσουν την υπόλοιπη ζάχαρη. Δηλαδή για να καταλάβετε τι λέω, ενώ βοηθάμε διασπόντας ένα μικρό ποσοστό του σιροπιού προσθέτουμε δυσκολιά στο υπόλοιπο που απέμεινε. Συμπεραίνοντας λοιπόν ο καθηγητής μου πρότεινε να δίνω σιρόπι σκέτο με ζάχαρη και νερό χωρίς να προσθέτω κάτι άλλο.
Επίσης κάτι άλλο σημαντικό. Οι μέλισσες προτιμούν πάντα λουλούγια που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σακχαρόζη (ζάχαρη). Αν λοιπόν οι μέλισσες έχουν δύο λιβάδια με λουλούδια και το ένα δίνει νέκταρ ιμβετροποιημένο (με πολύ φρουκτόζη γλυκόζη) και το άλλο με πολύ σακχαρόζη οι μέλισσες θα επιλέξουν το δεύτερο. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τα κριτήρια επιλογής του νέκταρ όμως αυτό δείχνουν οι έρευνες. Πιστεύετε από πολλούς οτι οι μέλισσες επιλέγουν νέκταρ με σακχαρόζη επειδή είναι πιο θρεπτικό και έχει περισσότερες βιταμίνες ή είναι πιο συμπυκνωμένο.
Κόλπο για να παίρνουν πιο γρήγορα την τροφή. Βάζουμε μια πέτρα στο σακουλάκι και το σακουλάκι δεν πέφτει. Οι μέλισσες παίρνουν την τροφή πιο γρήγορα μέχρι το τελευταίο γραμμάριο |
2. Ιμβερτοποιημένα ζαχαροζύμαρα και τροφές
Σε επικοινωνία με τον κύριο Ανδρέα Θρασυβούλου μου είπε ξεκάθαρα οτι είναι καλύτερα να προτιμούμε απλές τροφές πχ τύπου βανίλια η ζυμωτή διότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν τοξικές ουσίες όπως η HMF. Σε εργαστηριακούς ελέγχους που είχε κάνει το πανεπιστήμιο βρέθηκαν αρκετές οι οποίες ήταν σχεδόν ακατάλληλες προς κατανάλωση απο τις μέλισσες, διότι κατα το βρασμό τους αυξήθηκε πολύ η HMF. Τέτοιες τροφές παράγονται συνήθως απο "ερασιτέχνες" επαγγελματίες οι οποίοι ιμβετροποιούν με όξινα διαλύματα σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες.
Για να είμαστε εντάξει με όλα όσα είπαμε μεχρι τώρα σας παραθέτω τα όσα γράφει ο καθηγητής εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Τα λόγια του είναι επακριβώς:
Τα ιμβερτοποιημένα ζάχαρα πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν αυξάνουν την παραγωγή του μελιού, δεν είναι καλύτερα από το μέλι ως τροφή και σίγουρα ανιχνεύονται εάν δοθούν την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν μέλι που θα τρυγηθεί. (…)
Σε διάφορες δοκιμές από συνταγές που κυκλοφορούν μεταξύ των μελισσοκόμων για ιμβερτοποίηση του ζαχαρόνερου με μέσα οξίνισης (χυμός λεμόνι, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ κ.α.) ο βαθμός επιτυχίας ήταν πάντοτε μικρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμενε η σακχαρόζη σε ποσοστό πάνω από 62%. Παράλληλα παράγεται ως παραπροϊόν της ιμβερτοποίησης η ουσία HMF η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 80 mg/Kg.(…)
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.
Λίγο η πολύ αυτά είχε να μας πει το πανεπιστήμιο. Τώρα θέλω να αναφέρω τις δικές μου εμπειρίες που νομίζω είναι εξίσου σημαντικές. Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα μελισσοκομικό κατάστημα στο Μεσολόγγι και έγινα μάρτυρας ενός πολύ άσχημου φαινομένου. Εκεί που ήρθε η παράδοση με τις τροφές - να μην αναφέρω όνομα - πήγα απο περιέργεια να δώ τα προιόντα. Μόλις έπιασα μια δίκιλη η τροφή ζεμάταγε λες και βρήκε απο το φούρνο. Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του καταστήματος και οι τροφές ήταν εκεί απο στις 10 το πρωί. Τόσες ώρες να καίνε φανταστείτε τη θερμοκρασία είχαν αναπτύξει. Μιλάμε για σκέτο δηλητήριο για τα μελίσσια. Και δεν είναι μόνο το πλαστικό που απορρόφησε από τη σακούλα, αλλά η HMF που αναπτύχθηκε όλες αυτές τις ώρες.
Αυτό που είδα με έβαλε σε πολλές σκέψεις, τόσο που σκεφτόμουν να μην ξανά αγοράσω έτοιμη τροφή. Ο καθηγητής μας έχει πει ότι η τροφή τύπου βανίλια είναι πιο ασφαλής. Η τροφή που είδα σε αυτό το κατάστημα ήταν τύπου βανίλια. Και τώρα έρχεται το ερώτημα, είναι άραγε ασφαλής; Πόσοι άραγε τηρούν τα όρια θερμοκρασίας κατα τη παρασκευή των τροφών τους;
Σχετικά με τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια των καταστημάτων. Δεν έχω δοκιμάσει ο ίδιος μεχρι τώρα, όμως ακούω απο μελισσοκόμους ότι έχουν μεγάλη επίδραση στην γέννα και στην αύξηση του γόνου. Ίσως στο μέλλον δοκιμάσω και εγώ, να συγκρίνω με απλό σιρόπι και να καταγράψω διαφορές. Δεν μου αρέσει ποτέ να καταδικάζω προιόντα χωρίς να τα έχω δοκιμάσει. Και επειδή υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που τα υποστηρίζουν "υπέρμαχοί" γιατι να μην αποκτήσω και εγώ μια γνώμη;
Σχετικά με τις ιμβερτοποιημένες τροφές και ζυμάρια. Τυχαίνει να έχω δοκιμάσει όλη την γκάμα μελισσοτροφών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Απο δικές μου παρατηρήσεις έχω παρατηρήσει ότι οι τροφές που έχουν βιταμίνες αμινοξέα και είναι ιμβερτοποιημένες έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα μελίσσια. Παλιά βέβαια είχα δοκιμάσει και μια ιμβερτοποιημένη τροφή με λεμόνι που δεν είχα μείνει καθόλου ευχαριστημένος. Σε γενικές γραμμές όμως αν κάποιος δοκιμάσει τις τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να διαπιστώσει μόνος του την αλήθεια.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!