Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ και δοσολογία: Σημερινή θεραπεία, βήμα βήμα απο τα μελίσσια μας...



Ξεγόνιασαν όλα τα μελίσσια στο Αγρίνιο, και σήμερα έγινε η καταπολέμηση για τη βαρρόα με οξαλικό οξύ. Πρόκειται για μια πολύ οικονομική και βιολογική μέθοδο που χρησιμοποιείτε ευρέως τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ αποτελεσματική σε ξεγονιασμένα μελίσσια, και η μόνη παρενέργεια που έχει είναι μικρές απώλειες στο πλυθησμό. Όμως νομίζω πως είναι από τις λίγες οικονομικές λύσεις που έχει ο μελισσοκόμος έναντι της βαρρόα. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τακ τικ, που είναι και αυτό εξαιρετικά οικονομικό και αποτελεσματικό όπως επίσης και ταχεία διασπώμενο - δεν αφήνει υπολείμματα στο μέλι - όμως είναι χημικό και στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εγκεκριμένο.
Πήρα προχθές τηλέφωνο ένα μελισσοκομικό κατάστημα, και τιμές που άκουσα για διάφορες ταινίες ήταν απλά τραγικές! 40 και 60 ευρώ για 20 ταινίες ποιός μπορεί να πληρώσει; Έστω και με λίγα μελίσσια, είναι αδύνατο. Οι φαρμακευτικές ποντάρουν στο γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι έχουν μεγάλη ανάγκη και ότι θα κάνουν απόσβεση με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού. Φυσικά αυτό είναι απάτη και οι φαρμακευτικές τα κονομάνε στη πλάτη μας, όταν το κράτος τα έχει κάνει πλακάκια με τη bayer και δε κυκλοφορεί τίποτα άλλο νόμιμα εκτός από αυτή.

Φυσικά όπως γίνεται σε όλους τους τομείς τα σκευάσματα του εξωτερικού, που είναι μη εγκεκριμένα εδώ, κυκλοφορούν κανονικά σε πολλά μαγαζιά και οι μελισσοκόμοι τα προμηθεύονται κανονικά. Γι αυτό όμως δεν φταίνε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι ούτε τα καταστήματα, αλλά το κράτος που δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα και την έγκριση φτηνών οικονομικών και αποτελεσματικών σκευασμάτων. Πχ γιατί να κυκλοφορεί νόμιμα το bayvarol που έχει 5πλάσια τιμή και όχι το varostop, που έχει ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια δραστική ουσία. Μα φυσικά γιατί το ένα είναι γερμανικό και το άλλο είναι βουλγάρικο γι αυτό...

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Σήμερα θα σας δώσω αναλυτικά οδηγίες για το οξαλικό οξύ, όπως έγινε στα δικά μου μελίσσια. Ξεκινάμε τη διαδικασία!

Παίρνουμε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε να βράσει 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και αφού ομογενοποιηθεί είναι έτοιμο το σιρόπι μας! Το οξαλικό οξύ που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει είναι το άνυδρο που είναι φτηνό αποτελεσματικό και μπορούμε να το βρούμε στα φαρμακεία με 5-10 ευρώ. Προσοχή! Τα περισσότερα καταστήματα πουλάνε διένυδρο διότι είναι πιο ακριβό και έχουν περισσότερο κέρδος. Εμείς θέλουμε το πιο οικονομικό, και σύμφωνα με την εμπειρία μου έχει σούπερ αποτελέσματα.

Εγώ πήρα  οξαλικό οξύ (άνυδρο) πέρυσι και διατηρείτε χρόνια στο ντουλάπι. Διατηρείτε αναλλοίωτο για πολλά χρόνια σε δροσερό σημείο χωρίς υγρασία. Πήγα σήμερα λοιπόν σε γειτονικό mini market με το οξαλικό οξύ, για να μου ζυγίσει 60 γραμμάρια (για το διένυδρο ρίχνουμε 80 γραμμάρια) και αφού το έβαλα σε ένα αλουμινόχαρτο, πήρα ένα ποτήρι έριξα λίγο έτοιμο σιρόπι και το οξαλικό οξύ, για να το χτυπήσω να διαλυθεί καλά η σκόνη. Ξέρετε στη μηχανή που φτιάχνει το καφέ. Μετά βέβαια θέλει καλό καθάρισμα για να μη πάθουμε τίποτα. Εναλλακτικά μπορούμε σε ένα μπουκαλάκι να ανακινήσουμε πολύ καλά. Στόχος μας είναι το οξαλικό οξύ και το σιρόπι να γίνουν ένα πράγμα!

Αφού λοιπόν ρίξουμε το οξαλικό οξύ και φτιάξουμε το σιρόπι πηγαίνουμε στα μελίσσια και ρίχνουμε σε κάθε πλαίσιο πληθυσμού 5 ml. Για να πέσει ακριβώς η ποσότητα το μετράμε με σύριγγα. Προσπαθούμε να χορηγήσουμε το σιρόπι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στο πληθυσμό και να πέφτει πάνω στις μέλισσες. Αν το πλαίσιο εχει στο μισό μέρος πλυθησόν ρίχνουμε 2.5 ml. Μη ξεχνάμε ότι το σιρόπι το πίνουν μόνο αν πέσει επάνω τους για να καθαριστούν. Έχω τραβήξει αναλυτικά φωτογραφίες me όλη τη διαδικασία και ότι απορία έχετε αφήστε σχόλια!





ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ - ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Ανακατεύουμε το σιρόπι με το οξαλικό οξύ μέχρι να γίνει τελείως διάφανο. Έτσι θα έχουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα

Μια τέτοια συσκευή είναι ιδανική για μέγιστο αποτέλεσμα!!





5ml ανα πλαίσιο πλυθησμού. Προσέχουμε να πέσει ισόποσα στις μέλισσες. Αν ένα πλαίσιο έχει μέχρι τη μέση μέλισσες ρίχνουμε μισή ποσότητα. Κάνουμε τη θεραπεία με θερμοκρασία πάνω απο 13 βαθμούς έτσι ώστε να είναι απλωμένες οι μέλισσες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα




Χρησιμοποιούμε μια απλή σύριγγα. Όσο πιο λεπτή η γραμμή που πέφτει το σιρόπι στις μέλισσες τόσο πιο καλή αποτελεσματικότητα θα έχουμε. Η σύριγγα δε βολεύει και τόσο σε αυτό. Οι συσκευές είναι λίγο καλύτερες και πολύ πιο γρήγορες


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Απορια. Αν αντι για συριγγα χρησημοποιησουμε καποια συσκευη ωστε να κανουμε ψεκασμο δεν θα ειναι καλυτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βολεύει με συσκευή που μετράει τη ποσότητα, ειδικά για πολλά μελίσσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το varosrop είναι παντελώς άχρηστο,το δοκίμασα και τα μελλίσια είχαν πάλι βαρόα
    to HIVE CLINE το δοκίμασα το περασμένο χειμώνα και λειτούργησε άριστα το μόνο είναι πως χρειάζεται τρείς επαναλήψεις και είναι σχετικά ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αφορμή την ανάρτηση για την χρήση του οξαλικού, θελω να σας αναφέρω τι παρατήρησα στην θεραπεία που εκανα με το οξαλικο και τη γλυκερίνη με ταινίες. Οι ταινίες ετοιμάστηκαν ακριβώς οπως λενε οι οδηγίες, οπως ακριβώς και η εφαρμογή στα μελίσσια.
    Αυτο που παρατήτησα ειναι οτι μετα απο 20 μέρες το ακάρι υπάρχει ακόμα πανω σε μέλισσες. Σε μελισσια με μεγάλη προσβολή βαρρόα υπάρχουν πολλα στον πάτο της κυψέλης αλλα δυστυχως αρκετά και σε μέλισσες. Αυτό που δεν μου άρεσε ειναι οτι σε πεντάρια μελισσια υπήρχαν και πολλες μέλισσες νεκρες. Παρατήρησα οτι στα ποδια τους ειχαν κομματια απο τις ταινίες. Προσπαθούσαν να τις απομακρύνουν απο τα πλαίσια.
    Πιστεύω πως είναι καλό να αναφέρουμε τις εμπειριες μας και γι αυτο και την γραφω χωρις να θέλω να επιρρεάσω κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!