Widget Recent Post No.

Τα μυστικά της βαρρόα απο τη ματιά ενός επαγγελματία μελισσοκόμου! Κουβέντα και λύσεις, δοκιμασμένοι τρόποι ΒΙΝΤΕΟ


Νέο βίντεο απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Πέτρο Ηλιάδη απο τη Μελισσοκομία Melefsis. Αυτή τη φορά ένα πολύ σοβαρό θέμα, η Βαρρόα! Απολάυστε το!

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. για το οξαλικο με ενσταλαξη κουβεντα, για την αμιτραζη τα παντα.. Αυτο φιλε δεν ειναι ερευνητικη προσεγγιση της βιβλιογραφιας σχετικα με το βαρροα. Προωθηση της αμιτραζης με συρραφη επιστημονικων κειμενων κατα το δοκουν ..
  και το αλλο video για το nosevit καλο ητανε, αλλα τουλαχιστον στον τιτλο του αρθρου γραψτε διαφημηση προιοντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχω φάει τα κομμάτια μου ρε παιδιά ποιο είναι το εγκεκριμένο σκεύασμα (ταινίες) που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με δραστική ουσία το aitraz? Ας με βοηθήσει κάποιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1ον: Η Αμιτράζη, αποδεδειγμένα ευθύνεται για καρκινογενέσεις. Τα παρεπόμενα, ως ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται...
  2ον: Εφόσον υποστηρίζεται ότι αγαπούμε την Ελλαδίτσα μας, ό,τι δεν εγκρίνεται από τις εδώ αρχές και φορείς γίνεται για κάποιο λόγο και αιτία. Οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες του τόπου μας και όχι, a priori, να δεχόμαστε ό,τι ξενόφερτο.
  3ον: Ο μυστικισμός, δεν ανεβάζουμε "αμαρτωλά" video για να μην τρομάξει ο κόσμος, παραπέμπει σε λογικές σκοταδισμού. Να μην υποτιμάμε τους καταναλωτές. Τους εκπαιδεύουμε και τους προστατεύουμε, αφού εν τέλει γι' αυτούς εργαζόμαστε ως μελισσοκόμοι.
  4ον: Αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές κάποιες άλλες ουσίες καταπολέμησης του βαρρόα (κι αυτό ελέγχεται), αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμιτράζη ως πιο αποτελεσματική (ενδεχομένως) είναι και η πιο ενδεδειγμένη. Ο σκοπός δεν πρέπει ν' αγιάζει τα μέσα. Ας μην "χρυσώνουμε το χάπι"...
  5ον: Σε μια αγορά που δεν προϋποθέτει κατά νόμον χημική ανάλυση του μελιού, η πρόταση εφαρμογής θεραπείας με ουσία που αφήνει κατάλοιπα στο προϊόν, είναι τουλάχιστον επιπόλαιη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά κρασιά! Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα σε τούτον τον τόπο. No hope.
  Σύμφωνα με τις απόψεις των παιδιών που έκαναν το video.
  1. Το σκεύασμα που έχει πάρει έγκριση στην Ελλάδα είναι το Apitraz.
  Amitraz η δραστική ουσία Apitraz το σκεύασμα.
  2. Το ευρέως διαδεδομένο σκεύασμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι το tactik.
  3. Καθαρή Amitraz.
  Να εξηγήσω τώρα.
  Έχουμε και λέμε:
  1. Θεραπεία με το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz.
  Η αποτελεσματικότητά του σύμφωνα με έρευνες από 88% έως 95%. Είναι πολύ καλό. Το κόστος του όμως είναι αδύνατο να το επωμιστεί ο Έλληνας μελισσοκόμος. 50-60 ευρώ για 8 ως 10 σμήνη 2 φορές το χρόνο συν 2 φορές το χρόνο φάρμακα για την νοζεμίαση. Μιλάμε για 15-20 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα αν βάλουμε και τα σμήνη που έχουν δεχτεί την θεραπεία και έχουν χαθεί από άλλες αιτίες (λάθος χειρισμοί, ακατάλληλες βασίλισσες, πείνα, καιρικές συνθήκες κτλ.) τότε το κόστος ανεβαίνει πολύ παραπάνω. Άρα μπορεί το εγκεκριμένο σκεύασμα να κάνει καλή δουλεία, δεν μπορεί όμως εκ' των πραγμάτων να εφαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα λόγο υψηλού κόστους.
  2. Θεραπεία με το μη εγκεκριμένο σκεύασμα tactik.
  Δεν γελάμε. Το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz για να φτάσει στην αποτελεσματικότητα 88-95% πρέπει σε κάθε 10άρι μελίσσι να μπουν 2 ταινίες για 6 εβδομάδες. Σύμφωνα με την ετικέτα του πάντα. Η κάθε ταινία περιέχει 500 miligram της δραστικής ουσίας Amitraz. 2 ταινίες επί 500 miligram ίσον 1000 miligram. Ένα γραμμάριο αμιτράζης αν 10άρα κυψέλη. Το tactik σύμφωνα με την ετικέτα του περιέχει 12,5% αμιτάζης ανά λίτρο. Για να φτιάξουμε 100 ταινίες βάζουμε 60 ml tactik σε 940 ml ηλιέλαιο. Επομένως με την απλή μέθοδο των τριών (γι' αυτούς που έχουν πάει σχολείο) έχουμε: τα 1000 γρ tactik περιέχουν 125 γραμμάρια αμιτράζης τα 60 γραμμάρια πόσο; 125/1000*60 = 7,5 γραμμάρια. Επομένως οι 100 ταινίες που θα φτιάξουμε θα περιέχουν 7,5 γραμμάρια της δραστικής ουσίας αμιτράζης. 7,5 γρ αμιτράζης / 100 ταινίες ίσον 0,075 γρ (75 miligram) ανά ταινία. Θα χρειαστούν 2 ταινίες ανά 10άρι μελίσσι ανά 7 ημέρες 4 φορές. Επομένως 8 ταινίες συνολικά επί 0,075 γρ μας κάνουν 0,6 γρ δραστικής ουσίας ανα 10άρι μελίσσι. Σας έδωσα σε γραμμάρια τις πράξεις και όχι σε λίτρα. Σε λίτρα επειδή το σκεύασμα είναι ελαφρύτερο περιέχει λιγότερη δραστική ουσία. Για να μην κουράζω άλλο στη κάθε θεραπεία με tactik η δραστική ουσία που μπαίνει στην κυψέλη είναι η μισή απ' ότι έχει το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz (500 miligram περίπου αντί για 1000 του εγκεκριμένου). Επομένως για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να διπλασιάσουμε την ποσότητα του σκευάσματος. Θα πρέπει δλδ να αυξήσουμε την δόση από 60 ml σε 120 ml τουλάχιστον. Δυστυχώς όμως το tactik λόγο των δύο πετρελαιοειδών που περιέχει δεν επιτρέπει την αύξηση της δόσης. Στα 80 μλ το μελίσσι θα γίνει ζόμπι, στα 100 μλ θα χάσετε τα μισά και στα 120 μλ και πάνω δεν θα μείνει ρουθούνι. Όταν η αμιτράζη πρωτοβγήκε στο εμπόριο όλα τα εγκεκριμένα και μη σκευάσματα έδιναν 500 miligram ανά θεραπεία. Λόγο του ότι η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν την δόση στα εγκεκριμένα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους λένε πως η βαρρόα δεν επέκτισε και ούτε πρόκειται να αποκτίσει ανθεκτικότητα στην αμιτράζη.

  Συχεχίζετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 3. Καθαρή αμιτράζη. Καθαρή αμιτράζη στο εμπόριο δεν διατίθεται. Την αποκλειστική παραγωγή και διάθεση της αμιτράζης τη έχει ή ίδια η εφευρέτρια εταιρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φαρμακευτικό κολοσσό ανά την υφήλιο. Απ' όσο ξέρω δεν διαθέτει στο εμπόριο καθαρή αμιτράζη. Η καθαρή αμιτράζη που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι μια απομίμηση που εισάγεται από άλλες χώρες. Η περισσότερη από την Κίνα. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν είναι καθόλου σταθερή. Παλαιότερα ξεπάστρεψε ολόκληρα μελισσοκομία. Φέτος το τελευταίο εξάμηνο η παρτίδα που ήρθε ήταν άχρηστη. Ξέρετε μιλάω για τις ταινίες ξυλάκια που παίρνετε χύμα από καταστήματα μελισσοκομικών ειδών. Επομένως το ποσοστό των μελισσοκόμων που χρησιμοποιούν άμεσα ή έμμεσα την συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι πολύ παραπάνω από 10% του συνόλου.

  Το tactik και η "καθαρή" αμιτράζη είναι οι κυριότεροι λόγοι για τον αφανισμό πολλών σμηνών το τελευταίο εξάμηνο.

  Σε γενικές γραμμές από τότε που για την βαρρόα χρησιμοποιούσαμε το Asudol 50 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Δυστυχώς η όλη νοοτροπία παραμένει η ίδια. Η φετινή κατάσταση είναι η χειρότερη που έχω ζήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα σας συνάδελφοι και χρόνια πολλά. Θέλω να απαντήσω σε 3 σχόλια σας για να μη νομίζετε ότι σας αποφεύγω.

  α. Οξαλυκό με ενστάλλαξη... Καλή μέθοδος για το καλοκαίρι μετά το Θυμάρι η εν μέσω πρώτου και δεύτερου βαρέματος πεύκου. Αυτή τη στιγμή που έγινε το βίντεο είναι πάνω στο ξεγόνεμα Δεκεμβρίου και όποιος θέλει να κάνει κρύο μπάνιο τα μελίσσια του δικαίωμά του αλλά εγώ δεν μπορώ να προτείνω "κρυο ντους την ώρα που έχω αναμμένη φωτιά δίπλα μου.

  β. Η "διαφήμιση" της Αρκαδικής Μελισσοκομίας.... Στην Ελλάδα υπάρχουν 3-5 εταιρείες που παράγουν τροφές...Με ΝΟΖΕΒΙΤ ακόμα λιγότερες. Αναγκαστικά από κάποια θα πρέπει να αγοράσω. Εάν κάνετε μία έρευνα αγοράς ίσως κι εσείς στο τέλος από εκεί θα ψωνίζετε. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι ψάχνετε στις λεπτομέρειες? Δεν έχει έρθει η εποχή να κάνω διαφήμιση (δεν είμαι ο Τανιμανίδης μη το τραβάτε τόσο, τιμή μου βέβαια να με θεωρείτε ότι επηρεάζω την μελισσοκομική κοινότητα αλλά είναι πιο μακριά από όσο νομίζετε) και μου είναι αδιάφορο αυτή τη στιγμή. Το να τιμάς με τη στάση σου συνεργάτες που είναι δίπλα σου στην πορεία σου είναι στάση ζωής που σε ακολουθεί. Οι συνεργασίες είναι αυτές που θα είναι δίπλα σου όταν θα στραβοπατήσεις και να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί μία μέρα. Το προιόν μας είναι πιο ευθραυστο από ότι νομίζεις και όταν σπάσει μόνο ο συνεργάτης σου θα μπορεί να σε βοηθήσει. Οι σχέσεις άλλωστε χτίζονται με τα χρόνια.

  γ. Μυστικισμός και αμαρτία....Μόνο εσύ φίλε μου ανώνυμε καταλαβαίνεις τι λες. Αν θες ανέλυσε το διότι εγώ έφαγα ένα σκασμό χρήματα για τα μελίσσια που έχω και έχασα μέχρι να μάθω και μισή ώρα να μιλάω στο βίντεο μπας και μάθεις κι εσύ. Αντίθετα εσύ φίλε μου ανώνυμε κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σου μιλάς για καρκινογεννέσεις, αμαρτίες, χρύσωμα χαπιών και τελικά καταλήγεις να μας λες ότι η αγορά δεν προυποθέτει χημική ανάλυση. Σε ποια αγορά αναφέρεσαι? Διότι αν αναφέρεσαι στην Ελληνική ο νόμος το ζητάει αλλιώς δεν σου συσκευάζει το συσκευαστήριο. Και η ανάλυση κάνει από 90 εως 100 ευρώ. Συμπεραίνω λοιπόν ότι κι εκεί λειτουργείς ανώνυμα χωρίς ετικέτα στο προιόν σου και μάλλον υποτιμάς τους καταναλωτές σου για τους οποίους εργάζεσαι ανώνυμα....ως μελισσοκόμος.
  Για τον Socrates έχω ολόκληρο κείμενο.

  Φιλικά σε όλες τις κακές γλώσσες.

  Παρ' όλα αυτά σας εύχομαι χρόνια σας πολλά και ο Θεός να σας δώσει άπλετα γεμάτα με μέλι δοχεία.

  Πέτρος Ηλιάδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!