Widget Recent Post No.

Χτίζοντας νέες κηρήθρες με τροφοδοσία: Πως εφαρμόζεται σωστά με καλό αποτέλεσμα;Τα μελίσσια για να χτίσουν πολλές κηρήθρες χρειάζονται τροφοδοσία η να δουλεύει καλά η ανθοφορία. Όσον αφορά την ανθοφορία γνωρίζουμε ότι τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στον γρηγορότερο χρόνο, ενώ με το σιρόπι έχουμε μεν αποτέλεσμα αλλα πιο αργά και με λιγότερη αποτελεσματικότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαστε την Άνοιξη τον Απρίλιο στη πορτοκαλιά, και βλέπουμε τις άχτιστες να είναι φούλ χτισμένες μέσα σε μια ημέρα. Αντιθέτως όταν η νεκταροέκκριση δεν είναι καλή, και τροφοδοτούμε οι μέλισσες σπαταλάνε περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν το χτίσιμο. Καμια φορά μπορεί και 2-3 ημέρες.

Όσον αφορά το χτίσιμο κηρηθρών οι βασικές προυποθέσεις είναι, να υπάρχει βασίλισσα, γόνος, καλή υψηλή θερμοκρασία, γύρη, νέκταρ η σιρόπι και φυσικά νέος πλυθησμός με εργάτριες που είναι καλοθρεμμένες και έτοιμες να χτίσουν νέα κεριά. Ο μελισσοκόμος που θέλει να δώσει σημαντική βοήθεια στα μελίσσια του, ταίζει με σιρόπι. Η εμπειρία λέει ότι στο χτίσιμο κηρήθρας βοηθάει πολύ το πυκνό σιρόπι και όχι το αραιο σιρόπι. Δηλαδή φτιάχνουμε σιρόπι αναλογίας 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, η μπορούμε να βάλουμε επιπλέον ζάχαρη. Εξίσου καλά αποτελέσματα έχει και η τοποθέτηση ζαχαροζύμαρου, το οποίο είναι πυκνό με φούλ ενέργεια για τις μέλισσες μας.

Όσοι μελισσοκόμοι κάνουν τροφοδοσίες με μπουκαλάκια, θέλω να σας πω ένα πράγμα που παρατήρησα αρκετές φορές. Καθώς έβαζα το σιρόπι στο μελίσσι, τοποθετούσα κηρήθρα στο κέντρο του γόνου για να χτιστεί πιο γρήγορα. Το μπουκαλάκι το έβαζα στο σημείο που τοποθετούσα και την άχτιστη κηρήθρα. Αυτό που παρατηρούσα λοιπόν ήταν η μεριά που "έσταζε" το σιρόπι οι μέλισσε έχτιζαν πολύ πιο γρήγορα και με μεγάλες προεκτάσεις στο κερί. Αντιθέτως η άλλη πλευρά ήταν πιο "καχεκτική" και πιο αργή στο χτίσιμο. Γενικά σε τροφοδοσία με πιατάκια, εσωτερικούς εξωτερικούς τροφοδότες δεν παρατηρείτε αυτό το φαινόμενο γιατί το σιρόπι πάει ομοιόμορφα.

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση θέλω να σας παραθέσω μια συμβουλή που ανέρτησε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας στην ομάδα του MELISSOCOSMOU στo facebook και νομίζω είναι άκρως απαραίτητη να τη διαβάσετε:

Μόσχος Ντιώνιας λέει...
Όταν θέλουμε να πλέξουμε φύλλα με σκέτο σιρόπι δεν πρέπει να βάζουμε πάνω από 4 σε μια περίοδο 20 ημερών περίπου.Οι μέλισσες καταναλώνουν το λιπόσωμα όταν εκκρίνουν κερί και γίνονται ευάλωτες στις ιώσεις και ο γόνος στις σηψηγονίες. Όταν πλέκει η νομή είναι διαφορετικά.

Να εξηγήσω λίγο τι θέλει να πει ο Μόσχος. Οι μέλισσες έχουν στην κοιλιά τους ένα στρώμα το οποίο ονομάζεται λιπόσωμα και έχει αποθηκευμένη ενέργεια. Οι μέλισσες έχουν την δυνατότητα να τραβάνε ενέργεια απο αυτό το "λίπος" κάθε φορά που το χρειάζονται. Αν το λιπόσωμα αυτό ελλατωθεί σημαντικά, οι μέλισσες χάνουν την δυναμή τους, γίνονται πιο αδύναμες, ζούν πολύ λιγότερο, και φυσικά μπορούν να αρρωστήσουν πιο εύκολα. Μέλισσες που εξαντλούν το λιπόσωμα, δεν μπορούν να παράξουν ικανοποιητικό βασιλικό πολτό για να ταίσουν το γόνο τους, και όταν δεν ταίζεται σωστά ο γόνος εμφανίζονται ασθένειες, όπως ασκοσφαίρωση σηψηγονίες κλπ.

Το χτίσιμο κηρήθρας χρειάζεται τεράστια ποσά ενέργειας απο τις μέλισσες. Αν δεν τρέφονται με νέκταρ και γύρη όπως έχει ορίσει η φύση και τρώνε σιρόπι που είναι σαν άχυρο σε θέμα διατροφικής αξίας, τότε εξαντλούνται τα υπάρχοντα αποθέματα ενέργειας. Κάθε παραμάνα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και όσο καλύτερα τρέφεται τόσο καλύτερα χτίζει και ταίζει τη βασίλισσα τον γόνο κλπ. Συνεπώς ο μόσχος θέλει να μας πει οτι με το σιρόπι να μην κάνουμε υπερβολές, και να μην πιέζουμε τις μέλισσες να χτίσουν πολλές κηρήθρες, εφόσον εξαντλούν την ενέργεια που έχουν αποθηκευμένη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια