Widget Recent Post No.

Θεραπεία για βαρρόα με ταινίες εμποτισμένες με οξαλικό οξύ: Νέα μέθοδος!Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για θεραπείες κατά της βαρρόας βρήκα ένα blog χιλιανών μελισσοκόμων.Εξεπλάγην από την θεραπεία που εφάρμοζαν με οξαλικό οξύ και έτσι ήρθα σε επαφή με αυτούς τους μελισσοκόμους που χειρίζονταν 2.500 κυψέλες. Επίσης διαθέτουν έναν τεράστιο χώρο εξαγωγής μελιού ενώ εδώ θα αργήσουμε να δούμε μελισσοκόμους με τέτοιες ποσότητες κυψελών. Αυτοί οι μελισσοκόμοι με διαβεβαίωσαν ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί και εξαλείφει τη βαρρόα κατά 95%, δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα ούτε αφήνει κατάλοιπα στο μέλι ή στο κερί και δεν βλάπτει τις μέλισσες Παρασκεύασαν 20.000 χάρτινες λωρίδες με οξαλικό ογύ για να θεραπεύσουν τη βαρρόα στις κυψέλες δύο φορές μία πρώτη και μία δεύτερη μετά από 15 ημέρες.

Συστατικά

1.- Οξαλικό οξύ (ποιότητας εργαστηρίου > 90% καθαρότητα)2.- Γλυκερίνη (υγρή κατά 80% στην Κατηγορία Τροφίμων)


Υλικά

3.- Χαρτόνι πεπιεσμένο (παπιέ μασέ) πάχους 2 mm. Γκρι χρώμα, σκληρό και το χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες για τις μακέτες και οι εκδότες για εξώφυλλα βιβλίων.
4.- Θερμόμετρο (+150°C)5.- Κατσαρόλα για 3 λίτρα
6.- Πυρίμαχο δοχείο όπου θα τοποθετηθούν οι χάρτινες λωρίδες η ποσότητα των οποίων αναλογεί στην θεραπεία που θα ετοιμαστεί.
7.- Πλέγμα πάνω σε κουβά (πλαστικό) που θα στραγγίξουν οι χάρτινες λωρίδες και θα συγκεντρωθεί το πλεονάζον παρασκεύασμα.
8.- Ζιπλόκ σακούλες ή παρόμοιες για να διατηρηθούν σφραγισμένες οι λωρίδες.9.- Κουζίνα ή φωτιά.
Παρασκευή 80 χάρτινων λωρίδων (ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Για να πετύχετε καλύτερη τιμή στην γλυκερίνη πρέπει να αγοράσετε ένα βαρέλι 250 Kg/200 lt με 150 κιλά γλυκερίνη που χρησιμεύει για 20.000 λωρίδες).
– Κόψτε την πλάκα/φύλλο του παπιέ μασέ σε λωρίδες των de 3cm x 35 cm (θα πρέπει να βγουν 80 λωρίδες ανά φύλλο) (εμείς αγοράζουμε τα φύλλα κομμένα σε λωρίδες από το κατάστημα που προμηθευόμαστε το χαρτόνι εφόσον έχει το μηχάνημα γκιλοτίνα).
– Βάζετε την κατσαρόλα στο μάτι ή τη φωτιά και ζεσταίνετε 1 Kg Γλυκερίνης έως τους 65°C (γίνεται ημιδιαφανής). Μετρήστε με το θερμόμετρο.
– Προσθέστε 600 γραμμάρια οξαλικού οξέος (η θερμοκρασία θα πρέπει να κατέβει γύρω στους 30° με 40°C και το διάλυμα θα πρέπει να γίνει αδιαφανές-θολό).
– Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι η θερμοκρασία να ξαναφτάσει στους 65°C (το διάλυμα θα ξαναγίνει ημιδιαφανές). Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν ξεπεράσει αυτή τη θερμοκρασία, αρκεί να διατηρείται κάτω από τους 110°C. Όταν ξεπεράσει όμως αυτή την θερμοκρασία ο ατμός περιέχει μεθανικό οξύ/μυρμηκικό οξύ (προσοχή στους πνεύμονες και στα μάτια).
– Αφαιρέστε από τη φωτιά το διάλυμα και μουσκέψτε τις 80 χάρτινες λωρίδες στο εν λόγω πυρίμαχο. Δεν είμαστε σίγουροι πόσο διάστημα πρέπει οι λωρίδες να παραμείνουν μουσκεμένες ώστε να απορροφήσουν εντελώς το διάλυμα αλλά οπωσδήποτε και σίγουρα πριν το χαρτόνι μαλακώσει και διαλυθεί. Μπορείτε να προσθέσετε κόκκινο χρώμα στο διάλυμα για να αποχρωματίσετε και να βάψετε το χαρτόνι.
– Συλλέξτε το διάλυμα που περισσεύει σε έναν κουβά για να το χρησιμοποιήσετε
– Τις μουσκεμένες λωρίδες τις φυλάτε σε σακούλες ζιπλοκ ή παρόμοιες μέχρι τη χρήση τους. (Ακόμα δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά τους).

Εφαρμογή
Θα πρέπει να μπουν 4 λωρίδες σε κυψέλες των 10 πλαισίων αλλά στα πλαίσια που υπάρχουν κελιά με γόνο. Η λωρίδα διπλώνεται στη μέση και κρέμεται στα πλαίσια «τυλίγοντας/περιβάλλοντας» τους γόνους.
Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 15 ημέρες αφού σκοτώνει μόνο τα ακμαία της βαρρόας και όχι τα αυγά της.


Προφυλάξεις
Τα οργανικά οξέα είναι πολύ διαβρωτικά για το ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιήστε γάντια νιτριλίου και σε περίπτωση επαφής με το δέρμα ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στη συνέχεια στην προσβεβλημένη περιοχή απλώστε αλεύρι πλούσιο σε άμυλο.
Επίσης φορέστε προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε πιτσιλιές από το διάλυμα στα μάτια. Εάν το διάλυμα θερμανθεί πάνω από τους 110° C απελευθερώνονται τοξικές αναθυμιάσεις, γι’ αυτό συνιστάται η χρήση αντιασφυξιογόνας μάσκας για το οξαλικό οξύ.


Εάν εργαστείτε προσεκτικά και σε ανοιχτό χώρο τότε δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αρχική δημοσίευση απο apiaraucania.blogspot.com.es
Επιμέλεια κειμένου: Σιδέρης Τσιμίνης
Πηγή MelissokomiaNet.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. το δοκίμασα τον Οκτώβριο , και το σκεύασμα λέγεται aluen cup , δεν πωλείται στην Ελλάδα , το παρασκεύασα πολύ εύκολα. Έχει πολύ κούραση να βάλεις τις ταινίες γιατί μαλακώνουν πολύ αλλά διατηρούν το οξαλικό μέχρι και 25 μέρες, χωρίς καμία παρενέργεια σε μέλισσες - βασίλισσα.Το αποτέλεσμα ήταν μέτριο ,βαρρόα έπεσαν αρκετά άλλα όχι το 95%, γιατί ύστερα από το πέρας 20 ημερών έκανα την κλασική μου θεραπεία και έπεσαν τόσα ώστε να με κάνει να υπολογίσω μια αποτελεσματικότητα γύρω στο 60%. Πιστεύω με φυτική γλυκερόλη μπορεί άνετα κάποιος να κάνει εφαρμογή βιολογικού τύπου για ξελάφρωμα τον Αύγουστο μετά τον τρύγο...
    ΥΓ. Αν και κρατάει 25 μέρες τα δυνατά μελίσσια στις 15 το έκαναν φιτίλια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!