Widget Recent Post No.

Πανεύκολος χειρισμός για να σώσουμε τα μικρά ορφανά μελίσσια και τις παραφυάδες που δεν έβγαλαν βασίλισσα



Σήμερα θα μάθουμε ένα πολύ σημαντικό χειρισμό. Σκοπός είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μελίσσια, χωρίς δύσκολους χειρισμούς και περίπλοκα πράγματα. Όταν κόβουμε παραφυάδες πολλές δεν πετυχαίνουν. Δηλαδή ενώ πέρασε ένας μήνας απο την ορφάνια δεν υπάρχει βασίλισσα, οι μέλισσες βουίζουν και γόνος ούτε για δείγμα. Η εμπειρία λέει ότι 8 στις 10 βασίλισσες πετυχαίνουν, ενώ σε ιδανικές συνθήκες όπως για παράδειγμα ο απρίλιος, οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγαλύτερες. Το καλοκαίρι που τα πουλιά ταίζουν τα μικρά τους βλέπουμε πολλές αποτυχίες, εφόσον όταν πετούν οι βασίλισσες τις τσακώνουν τα πουλιά για να ταίσουν τις φωλιές τους.

Τι κάνουμε λοιπόν για να σώσουμε τις παραφυάδες; Αν η παραφυάδα είναι 2-3 πλαίσια σε πληθυσμό μπορεί να φτιάξει δική της βασίλισσα; Υπάρχει κάποιος χειρισμός που να είναι πολύ εύκολος να τον εφαρμόσουμε; Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να λύσουμε αρκετές απορίες σήμερα. Η παραφυάδα των 2-3 πλαισίων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θρέψει πολλές βασίλισσες. Εγώ όμως θα σας δείξω ένα χειρισμό που να μπορεί να φτιάξει βασίλισσα και μάλιστα πολύ καλή!

Η μέθοδος έχει ως εξής. Πηγαίνουμε στο καλύτερο μας μελίσσι και βρίσκουμε ανοιχτό γόνο. Το πλαίσιο θα πρέπει να έχει μικροσκοπικά σκουληκάκια. Δηλαδή αυγά που έχουν εκκολαφτεί μέσα σε λίγες ώρες. Για να βρούμε τέτοια σκουληκάκια είναι εύκολο. Δείτε εδώ τον τρόπο. Αφού βρούμε λοιπόν αυτά τα μικρά σκουληκάκια, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι κηρήθρας. Μετά πάμε στην παραφυάδα, και στο πλαίσιο που έχει τις περισσότερες μέλισσες κόβουμε και εκεί ένα μικρό κομματάκι ίδιο σε μέγεθος. Σκοπός να αντικαταστήσουμε αυτό το κομματάκι και να υπάρξει ελάχιστος γόνος στον οπόιο θα φτιάξουν νέα βασίλισσα οι μέλισσες. Όσο πιο μικρό είναι το μελίσσι τόσο μικρότερο κομματάκι κόβουμε.

Τώρα θα σας δείξω την διαδικασία που κολλάμε το κομματάκι με τον γόνο στο πλαίσιο της παραφυάδας.


ΕΙΚΟΝΑ Αυτό είναι το πλαίσιο της παραφυάδας που έμεινε ορφανή. Τίναξα τον πλυθησμό που είχε επάνω για τις ανάγκες της φωτογράφησης. Εκεί που βλέπεται το κενό θα κολλήσουμε ένα μικρό κομματάκι με γόνο. Και μόλις επιστρέψουμε το πλαίσιο στο μελίσσι θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας νέας βασίλισσας.

Εδώ έχουμε τα κομματάκια με τον γόνο που κόψαμε. Και κάνουμε την αντικατάσταση

Τώρα στο πλαίσιο της παραφυάδας έχουμε ένα μικρό κομματάκι με γόνο. το πιέζουμε λίγο για να κολλήσει και το βάζουμε στο ορφανό μελίσσι. Εκεί θα γίνουν ελάχιστα βασιλοκελιά και το μελίσσι σε ένα περίπου μήνα θα έχει γόνο και βασίλισσα. Το έχουμε σώσει!

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Στην περιπτωση που εχει αρενοτοκιασει το μελισση πραγμα πολυ πιθανο μετα απο ενα μηνα ορφανειας ισχυουν ολα τα προηγουμενα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιρνεις το αρενοτοκο μελισσι-το πας καμια τριανταρια μετρα μακρια και το τινάζεις κατω-ενα ένα όλα του τα πλαισια.γυριζεις πισω τα κενα πλαισια στην αρχικη τους θεση.Σε λιγα λεπτα αρκετες μελισες επιστρεφουν στα κενα πλαισια ενώ λιγες παραμένουν εκει που τις τίναξες(είναι οι ψευτομάνες).Μετα συνεχιζεις όπως περιγράφεται στο αρθρο.
    Φιλικα Γεράσιμος από Αστακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτή την περίπτωση εγώ τα ενώνω γιατί και να φτιάξουν βασίλισσα θα την κόψουν αυτές που γεννούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει και πιο εύκολος τροπος.Για παραδειγμα θελομε να κοψουμε 30 παραφυάδες.Οσο πιο μικρες τόσο πιο καλα,2 με 3 πλαισια.κανονίζουμε με ενα βασιλοτροφο της περιοχης μας να μας προμηθευσει με ωριμα βασιλικα κελιά,2,5 με 3 ευρω το ενα.κοβουμε τα μελισσια μια μερα πριν παρουμε τα κελια.την επόμενη προμηθευομαστε τα κελια και τα τοποθετουμε συμφωνα με τις υποδείξεις του βασιλοτροφου.ελεγχουμε μετα απο 15 ημερες.επιτυχια 90%.ο βασιλοτροφος αναπληρωνει δωρεαν τις απωλειες,οποτε ξαναδινουμε κελι μετα απο 15 ημέρες σε αυτα που δεν πέτυχαν.με 75 ευρω εχουμε 30 καινουργια μελισσια με μανες καινούργιες απο επιλεγμενα μελισσια επαγγελματια βασιλοτροφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανωλη πραγματικα πολυ καλο αρθρο εξυπνο γρηγορο κ πρακτικο. Ευχαριστουμε.
    Best regards
    Tzenaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι εντελώς αστοχο το άρθρο για το λόγο ότι παραμανες δεν έχει καθόλου το μελισσι πως θα ταισουν τα κελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθε συλλεκτρια μπορει να μετατραπει σε παραμανα και να παραγάγει βασιλικο πολτό. Απλως θα εχει μικροτερη αποδοση απο οτι στο νεαρο της ηλικιας της. Η μεθοδος προσομοιαζει την αντικατασταση που θα εκανε το ιδιο το μελίσσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχω κάνει και δουλεύει, το θέμα είναι αν αυτό είναι αποδοτικό και συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!