Widget Recent Post No.

Έκτακτη σύσκεψη μελισσοκομικών συλλόγων: Τα προβλήματα της μελισσοκομίας σήμερα...



Γράφει ο Πασχάλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του μελ/κού συλλόγου Κεντρικού Έβρου...
Το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής μελισσοκομίας συζητήθηκε σε συνάντηση Μελισσοκομικών Συλλόγων του άξονα της Εγνατίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.

Στη συνάντηση αυτή στην οποία συμμετείχαν μελισσοκομικοί σύλλογοι από τον Έβρο  μέχρι τα Ιωάννινα, έγινε διεξοδική συζήτηση για τα χρονίζοντα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας, αλλά και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά και δημιουργούν ένα δύσκολο και θολό τοπίο για τον Έλληνα μελισσοκόμο. Επισημάνθηκε η απουσία της οργανωμένης μελισσοκομίας από όσα συμβαίνουν και αφορούν άμεσα το μελισσοκόμο.

Το τελευταίο δείγμα αυτής της απουσίας υπήρξε η εκκωφαντική σιωπή του «οργανωμένου κλάδου» στις δεσμεύσεις εισαγόμενης γύρης από τελωνειακές αρχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελληνοποιήσεις μελιών, του βασιλικού πολτού, της γύρης και της πρόπολης, που δεν αφήνουν τον Έλληνα μελισσοκόμο να αμειφθεί σύμφωνα με τους κόπους του. Την κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών επιδοτήσεων σε μη παραγωγικές δράσεις, την άρνηση δημιουργίας βασικών υποδομών στήριξης των μελισσοκόμων (Χλωρίδα, βασικός εξοπλισμός, κ.ά.), την ανοργάνωτη τοπική αγορά, αδυναμία εξαγωγών, αδυναμία μεταφοράς των προβλημάτων στα κέντρα αποφάσεων και το απροστάτευτο της εγχώριας παραγωγής.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το κενό δημιουργήθηκε από την μη εκπροσώπηση του κλάδου. Με βάση αυτή την κοινή διαπίστωση αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προοπτικές είναι καλές αρκεί να αποδράσουμε από το λήθαργο που βρίσκεται ο κλάδο γεγονός που εξυπηρετεί λίγους και σίγουρα όχι τους μελισσοκόμους.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ Η ΚΥΨΕΛΗ
Έτος ίδρυσης 2009
Πληροφορίες: Πασχάλης Χριστοδούλου
Κιν. 6977573859
Mail: pashalsf@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια