Widget Recent Post No.

Ανάπτυξη μελισσιών με σφήνα στον γόνο: Επιτάχυνση της γέννας για τριόροφα μελίσσια!



Οι μεγάλοι μελισσοκόμοι φτιάχνουν μελίσσια γίγαντες χρησιμοποιώντας ένα πολύ επαναστατικό χειρισμό. Βάζουν ένα κενό πλαίσιο μέσα στο γόνο (συνήθως στο κέντρο), και  η βασίλισσα αμέσως το γεννά! Η έκταση του γόνου αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό το ιδιο και ο πλυθησμός! Πως μπορούμε να τον εφαρμόσουμε;

Αρχικα χρειαζόμαστε μελίσσια "σφιχτα" δηλαδή να έχουν αρκετό πλυθησμό. Όταν λέμε σφιχτά εννοούμε να πατάνε καλά τουλάχιστον τα 5 πλαίσια. Επίσης ο καιρός θα πρέπει να είναι καλός και να μην έχει έξω πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία έχει ως εξής. Πέρνουμε ένα χτισμένο η άκτιστο πλαίσιο, και το βάζουμε μέσα στο γόνο ανάμεσα απο δύο σφραγησμένους γόνους.






Οι γόνοι πρέπει να ειναι οπωσδήποτε ψημένοι και όχι ανοιχτοί για να μην έχουν τόσο ανάγκη απο τροφή η θερμοκρασία (όπως οι προνύμφες). Αν βάλουμε άκτιστο πλάισιο ανάμεσα στον γόνο και δεν έρχεται απο έξω τροφή πρέπει να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό).

Οι βασίλισσες νωρίς την άνοιξη γεννάνε κυρίως τις σκούρες κηρήθρες ενώ προτιμούν τις ανοιχτόχρωμες μάιο - ιούλιο. Αντιθέτως όταν μια κηρήθρα είναι φρεσκοκτισμένη την γεννάει πολύ πιο εύκολα. Η μέθοδος της σφήνας  μπορεί να εφαρμόζεται κάθε 7-10 ημέρες. Δηλαδή για να βάλουμε ένα νέο αδειο πλαίσιο μέσα στον γόνο, θα πρέπει να έχει σφραγιστεί το προγηγούμενο.




Η μέθοδος της σφήνας μπορεί να φτιάξει πολύ δυνατά μελίσσια αφού εξαναγκάζει την βασίλισσα να γεννήσει δίνοντας της συνεχώς ελεύθερο χώρο. Τα πλαίσια που βάζουμε μέσα στον γόνο χτίζονται και ετοιμάζονται πολύ γρήγορα, επειδή βρίσκονται εσωτερικά και οι φερομόνες του γόνου είναι έντονες. (Εννοείτε πως χρειάζεται και η απαραίτητη τροφή για να χτιστούν τα πλαίσια).

Επειδή είναι συχνό πολλοί νέοι μελισσοκόμοι να φοβούνται να "σπάσουν" τον γόνο στα δύο μπορούν αντί για σφήνα να τοποθετήσουν ένα άκτιστο πλαίσιο στο τέρμα του γόνου. Οι μέλισσες θα το κτίσουν πιο αργά αλλά η βασίλισσα θα το γεννήσει και αυτό επίσης.

Την μέθοδο της σφήνας την έχουμε δοκιμάσει και τα μελισσάκια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά όπου και αν αποφασίσετε να βάλετε τα πλαίσια σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Οι αναγνώστες διάβασαν επίσης: Ολοι οι μελισσοκομικοί Χειρισμοί

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Aυτα που λες τα υπογραφης οτι ειναι σωστα η οτι να ναι λες στο κοσμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ το εφαρμόζω εδώ και δύο χρονιές στην Κρήτη και όντος δουλεύει αυτή η μέθοδος. φέτος και παρ'όλο τον κακό καιρό έχω βάλει σε είκοσι μελίσσια περί τα 120 πλαίσια (όλα άχτιστα ). Δεν χάνεις φίλε μου να το δοκιμάσεις σε ένα δύο μελίσσια σου να δεις αν δουλεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κάνω από τότε που απέκτησα μελίσσια,το 2010,απλά γιατί έτσι μου έμαθε ο παππούς μου μετά από εμπειρία 50 χρόνων!!!Θεωρώ ότι δουλεύει καλύτερα από τους άλλους τρόπους οριζόντιας ανάπτυξης!Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανάπτυξη των μελισσιών μου την άνοιξη.

    Αυτά που διαβάζω ότι το άκτιστο είναι σαν τοίχος θεωρώ ότι δεν ισχύει την άνοιξη που το μελίσσι ψάχνει σαν τρελό χώρους να γονέψει!Ίσα ίσα,το χτίζουν και το γεννάει πολύ πιο γρήγορα από το να το βάλω στην άκρη του γόνου...

    Αν μιλάμε και για κτισμένα πλαίσια,πολλές φορές σε πολύ καλές βασίλισσες βάζω και 2 πλαίσια κολλητά στη μέση του γόνου και σε 4 μέρες δεν υπάρχει κελί χωρίς γόνο...

    Καλά αυτά που γράφουν τα βιβλία αλλά αν δεν ψαχτείς και μόνος σου με τα μελίσσια δεν έχεις εξέλιξη...Και δεν είναι όλα σωστά,ούτε είναι ίδια η πρακτική όλες τις εποχές και σε όλα τα μέρη...

    Άποψή μου βέβαια!!!

    Στάθης Μυστακόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!