Widget Recent Post No.

Μέλισσοκομία: Το επάγγελμα που δίνει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα! Αρκεί να το αγαπάς...Απλόχερα χαρίζει τον πλούτο του το μελίσσι στον μελισσοκόμο, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερα έξοδα.

Βάλτε λοιπόν τις μέλισσες να δουλέψουν για σας και εξασφαλίστε ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. Χωρίς να χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αγρότης ή μελισσοκόμος. Αρκεί να έχετε μεράκι και αγάπη για το μελίσσι και να φροντίζετε να το μετακινείτε για να βρίσκει τροφή.

Για παράδειγμα, μία κυψέλη στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να δώσει μέχρι τρεις φορές τον χρόνο μέλι. Και κατά μέσον όρο 12 κιλά μέλι τη φορά. Δηλαδή 30 με 36 κιλά μέλι, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 10 ευρώ το κιλό (για τα συμβατικά μέλια) και να φτάνει τα 22 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά μέλια.

Το μελίσσι ήταν πάντα απλόχερο απέναντι στον άνθρωπο. Το περίτεχνο μινωικό κόσμημα με τη Διπλή Μέλισσα, που βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης, πιστοποιεί κατά τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι η μέλισσα ήταν το πρώτο και μοναδικό έντομο που εξημέρωσε ο άνθρωπος για να του δίνει το μέλι, δηλαδή τη μοναδική γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούσε στη διατροφή του για πολλούς αιώνες.

Συμβολικό για την εργατικότητά του αυτό το έντομο, στάθηκε μοντέλο για τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, που δομήθηκαν και κυβερνήθηκαν κατά το πρότυπο μιας κυψέλης μελισσών.

Μια κοινωνία εργατικών όντων, που είναι αυτάρκης, έχει πρόνοιες για τις δύσκολες ώρες, αποθηκεύοντας περισσότερα από όσα αποθέματα ενδέχεται να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για αναζήτηση τροφής. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τρυγώντας τα αποθέματα των μελισσών. Η μέλισσα προσφέρει πλούτο στον άνθρωπο με ελάχιστα ανταλλάγματα.
Ο μελισσοκόμος

Ο κ. Θανάσης Αθανασάκης, μελισσοκόμος στην Κεφαλονιά, τονίζει πως: Η μελισσοκομία προσφέρει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, ανεξάρτητα από την κύρια δραστηριότητα του μελισσοκόμου (αν είναι δηλαδή εργαζόμενος ή συνταξιούχος) και χωρίς να απαιτείται να είναι αγρότης. Μάλιστα το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς ενός μελισσιού κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, το κόστος αγοράς της κυψέλης στα 40 ευρώ. Δηλαδή το κόστος για 10 κυψέλες διαμορφώνεται από τα 1.000-1.400 ευρώ. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, που είναι η μάσκα, το καπνιστήρι, το ξέστρο, ο μελιτοεξαγωγέας και το δοχείο μελιού (ανοξείδωτο βαρέλι) κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ.

Από κει και πέρα οι μέλισσες αναλαμβάνουν τα πάντα και σας εξασφαλίζουν έσοδο, φτιάχνοντας με μοναδικό τρόπο το πολύτιμο μέλι. Η φροντίδα του μελισσοκόμου όμως πρέπει να είναι συνεχής, να ελέγχει το μελίσσι και να φροντίζει να το μετακινεί σε περιοχές με βλάστηση και ανθοφορία.

Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν και η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα για τις αντιμικροβιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τους κάλυκες των διαφόρων λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δένδρων. Με την επίδραση των γαστρικών υγρών και ενζύμων, καθώς και διαφόρων διεργασιών του εντόμου, η πρώτη ύλη μετουσιώνεται πλήρως και μετατρέπεται στην πολύτιμη τροφή, το μέλι.

Αποτελεί μία θρεπτική και ωφέλιμη τροφή που περιέχει εκτός από ζάχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μυρμηκικό οξύ που είναι δραστικό αντισηπτικό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Οι ποικιλίες, η τιμή και οι προοπτικές

Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μελιού: το μέλι ανθέων που η πρώτη ύλη προέρχεται από άνθη πορτοκαλιάς, λουλουδιών κ.λπ. και το μέλι μελιτωμάτων, που η πρώτη του ύλη προέρχεται από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές κ.λπ.

Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση και ξεκινά από τα 10 ευρώ το κιλό για ένα συμβατικό μέλι. Δηλαδή εκείνο το μέλι, όπου ο μελισσοκόμος θα δώσει στο μελίσσι, αν χρειαστεί, πρόσθετη τροφή, ή θα το φροντίσει σε περίπτωση ασθένειας με αντιβιοτικά, ή θα επέμβει με μυκητοκτόνα φάρμακα.

Η τιμή για ένα βιολογικό μέλι ξεκινά από τα 12 με 14 ευρώ το κιλό. Βιολογικό λέμε το μέλι, στο οποίο δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση (τροφή ή φάρμακα) από τον μελισσοκόμο και θα μετακινηθεί για να τρυγήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση (ψεκασμοί, φυτοφάρμακα κ.λπ.).

Τα είδη μελιού είναι τα εξής:

Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες. Είναι το μέλι που πιάνει τη μεγαλύτερη τιμή καθώς έχει επικρατήσει στην αγορά.
Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.
Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό.
Ερείκης: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό.
Καστανιάς: προέρχεται από ανάμειξη μελιτώματος με νέκταρ. Εχει έντονο άρωμα και κρυσταλλώνει σε 1,5 με 2 χρόνια.
Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.
Ακακίας: Κρυσταλλώνει μετά τους 12 μήνες.
Πευκόμελο: Το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων, δεν κρυσταλλώνει.
Ελάτης: Θεωρείται από τα καλύτερα μέλια και παραμένει ρευστό.

Ανάλογα τώρα με την περιοχή που ζει το μελίσσι εξαρτάται και η απόδοση της κάθε κυψέλης. Για παράδειγμα, ένα μελίσσι που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετακινείται συχνά σε τόπους με ανθοφορία μπορεί να δώσει παραγωγή μέχρι 3 φορές τον χρόνο.

Αντίθετα, ένα μελίσσι που ζει σε νησί θα δώσει από μισή μέχρι μιάμιση παραγωγή τον χρόνο.

Επίσης ένα μελίσσι που θα τοποθετηθεί σε περιοχή με έντονη ανθοφορία -για παράδειγμα σε πευκοδάσος- μπορεί να δώσει μέχρι και 30 κιλά μέλι.

Το ίδιο μελίσσι, αν τρυγήσει σε περιοχή με θυμάρι θα δώσει πολύ μικρότερη παραγωγή (γύρω στα 8 με 10 κιλά).

Προϊόντα μέλισσας

Τιμή «χρυσάφι» έχει κάθε γραμμάριο βασιλικού πολτού, μια ουσία που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία είναι αδύνατον να παρασκευαστεί στο εργαστήριο.

Κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.

Eνα άλλο, επίσης πολύτιμο προϊόν που δημιουργεί η μέλισσα είναι η πρόπολη, που έχει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται γα την παρασκευή καλλυντικών και ειδών υγιεινής.

(Πηγή: Εθνος)

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πουλάς παραφιαδες ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Που τις ειδατε αυτες τις τιμες δεν μπορω να καταλαβω. Υπαρχουν και χρονιες που μπαινουμε και μεσα. Διαβαζουν και ανθρωποι που δεν ξερουν και μπορει να παραπλανηθουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε απο άλλη πηγή. Σήμερα θα δημοσιευτεί το δικό μας άρθρο σχετικά με το παραπάνω θέμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ξεκινώντας από 10 ευρώ...Έλεος με τις υπερβολές.Που ρε παιδιά? Να το δίνω και εγώ στην κατώτερη τιμή των 10

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πιστευω οτι οι τιμες που δινονται..καθε αλλο παρα αντοπροσωπευτικες της αγορας ειναι.

  Καλο θα ηταν να μην παρασυρουμε τον κοσμο σε εσφαλμενα συμπερασματα σχετικα με τις αποδοσεις και τις τιμες.
  Ευλογημενο πραγμα η μελισσα και η μελισσοκομια..
  ΑΛΛΑ..
  καλο θα ηταν καποιος που τον ενδιαφερει για βιοποριστικους λογους να ζυγισει τα πραγματα λεπτομερως πριν ξεκινησει την ενασχοληση.

  Τωρα αν μιλαμε μονο για εκεινες τις κατηγοριες ανθρωπων που το κανουν για χομπυ και εχουν εναλλακτικη πηγη εισοδηματων..τοτε ΝΑΙ..
  ξεκιναμε , περναμε την ωρα μας μ αυτο το ευλογημενο εντομο , και αν με το καλο ερθει καποια στιγμη και η ολη διαδικασια μας αποφερει και καποιο εισοδημα τοτε καλως να'ρθει.

  Νικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. To μελι δίνεται χαμηλοτερα απο 10 ευρω. Αν το δώσεις με ΦΠΑ δε μενει τίποτα. Με το πλαστικο χρημα που θα γίνονται οι συναλλαγες στα επόμενα χρόνια μη περιμενετε να πουλατε τοσο ευκολα μαυρα απο χερι σε χέρι. Τελος για να γινει κερδοφόρα η μελισσοκομία πρεπει να περασουν τουλαχιστον 5 χρόνια.....μη λετε ανακριβειες και εξαπατάτε το κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!