Widget Recent Post No.

Ζυμωτή τροφή με μέλι : Φτιάξε την μόνος σου!!



Είναι γνωστό ότι η καλύτερη και η ποιο οικονομική λύση για τον μελισσοκόμο είναι η παρασκευή της δικής του μελισσοτροφής με τα δικά του αγνά υλικά!!!


Σήμερα θα σας δώσουμε μια καλή συνταγή για να παρασκευάσετε το δικό σας ιμβερτοποιημένο ζαχαροζύμαρο , κατάλληλο για την ασφαλή διαχείμαση των μελισσιών σας.

Ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν πως θα κάνουμε την τροφή μας να ιμβερτοποιηθεί , δηλαδή να κάνουμε τη ζάχαρη να διασπαστεί σε δύο πιο απλά αφομοιώσιμα (για τις μέλισσες) σάκχαρα την γλυκόζη και την φρουκτόζη.


Η απάντηση φυσικά είναι το ΜΕΛΙ!!!!


Προσθέτοντας μέλι μέσα στην τροφή μας , αυτομάτως αλλάζουμε την σύνθεση του ζυμαριού. Και πιστέψτε με είναι κλάσεις ανώτερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή που κυκλοφορεί. Εξάλλου τι πιο υγιεινό υπάρχει για τις μέλισσες μας , από μια τροφή που περιέχει φυσικό - ανεπεξέργαστο μέλι?

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

  • 3 μέρη άχνη ζάχαρη 
  • 1 μέρος Μέλι (κατά προτίμηση ανθόμελο)
Αφού ζεστάνουμε λίγο το μέλι μας (να γίνει ρευστό) το ρίχνουμε μέσα στην άχνη και ζυμώνουμε καλά. Αν το μίγμα μας χρειάζεται περισσότερο μέλι προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα. Προσπαθούμε η υφή του να μην είναι ρευστή αλλα ουτέ και πολύ πυκνή.

Το ζαχαροζύμαρο αυτό δεν πετρώνει ποτέ και είναι η ποιό ποιοτική τροφή που μπορούμε να ταΐσουμε τα μελισσάκια μας. Εγγυημένα!!!!

Ορεινή Μέλισσα





Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. επειδη ητροφη αυτη ειναι μακραν η καλυτερη χειμερινη τροφη εχω μηχανημα κοπης αχνης για να ελεγχω και την ποιοτητα της αχνης γιατι του εμποριου περιεχει αμυλο που προκαλει δυσεντερια στις μελισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περί δυσεντερίας λόγω αμύλου είναι πλέων μύθος, άλλη μία πλάνη των Ελλήνων καθηγητών και λοιπών ειδικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το άμυλο δρα ευεργετικά για τις μέλισσες. Εξάλλου υπάρχει το νέο θαυματουργό Imodium για την δυσεντερία των μελισσών αλλά ακόμα δεν έχει πάρει έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Αναζητήστε το στα φαρμακεία.

      Διαγραφή
  2. μπορουμε να βαλουμε και θυμολη;και αν ναι σε τι αναλογια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θυμόλη καλό θα είναι να δίνεται σε σιρόπι και όχι σε μορφή ζαχαροζύμαρου διοτι η οσμή για μεγάλο διάστημα δημιουργεί προβλήματα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπέρα φίλε Δημήτρη.

    Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λές. Η κρυστάλλωση είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος δεν έχει καλό μύλο για να αλέσει σε "ψιλή" μορφή την αχνη , η προσθέσει νερό στο μείγμα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία κλπ) , η η τρύπα που θα κάνει κάποιος στη σακούλα.

    Φιλικά

    Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά έχω μέλι 7-8 ετών. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Νικολέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως δοκίμασα τη συνταγή αυτή και δε συμφέρει ας κόστος........για 30 κιλά πίτα που έβγαλα μου στοίχισε 55€ !!!!!! (Και με μέλι κούμαρο κιόλας το οποίο το υπολογισα 3€ το κιλό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν λέτε μέρη εννοείτε πχ. 3 κιλά ζάχαρη με 1 κιλό μέλι, η 3 κούπες ζάχαρη με μία κούπα μέλι; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η ζυμωτή για λίγους μήνες χρειάζεται ψυγείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε. Απλως οι δικες μας τροφες καλο ειναι να μπαινουν κατευθειαν στα μελισσια γιατί μετά πετρώνουν

      Διαγραφή
  9. Έφτιαξα την ζυμωτή με αναλογία 3:1 αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ ρευστό μείγμα. Διόρθωσα την αναλογία σε 4:1 αλλά και πάλι η ζυμωτή έτρεχε από την σακούλα. Τι έκανα λάθος; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλεπω οτι σου ειχα απαντησει με κούπες απο κεκτημένη ταχυτητα. Ειναι με κιλα και συγνωμη για το λαθος. Εψαξα τη συγκεκριμενη συνταγη

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!