Widget Recent Post No.

Μέλι ένα θαύμα της φύσης



Προσωπικά το παρακάτω άρθρο το βρίσκω από τα πιό χρήσιμα άρθρα που πρέπει να διαβάσει ο καταλωτής για να μάθει ακριβώς τι αγοράζει και τι τρώει. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που βάζουν όλα τα μέλια στην ίδια κατηγορία με βασικά κριτήρια την ρευσότητά τους το χρώματους και το πότε θα κρυσταλλώσουν
.

Το μέλι όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Ανάλογα την ποικιλία ανθέων ή μελιτωμάτων από οπου συλλέχτηκε έχει και διαφορετικές ιδιότητες καθώς και επιδράσεις στον οργανισμό μας. Είναι καλό λοιπόν να ξέρουμε σε τι οφελεί το κάθε είδος μελιού που αγοράζουμε, τι δίνει στον οργανισμό μας και ποιές είναι οι φυσικές του ιδιότητες... 

Για αρχή θα αναφέρω οτι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως για το μέλι δεν έχει γραφεί ποτέ τίποτε αρνητικό. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. 

Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Eίναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Oι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές. 

Tα ανθόμελα, για παράδειγμα, περιέχουν υπολείμματα γύρης. Tα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Tα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο.

 Yπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση. Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%). 

Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, κατευθείαν από τη φύση, και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. 

Επίσης το μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά παρά τη γνωστή σύνθεση.

ΠΗΓΗ Vita

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια