Widget Recent Post No.

Το δηλητήριο της μέλισσας και οι θαυματουργές θεραπευτικές του ιδιότητες




ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 

Το δηλητήριο της μέλισσας ειναι μια χημική ουσια που παράγεται απο ειδικούς αδένες της μελισσας και αποθηκεύεται σε ειδικό σάκο στην "ουρά" της. Ο σάκος αυτός αδειάζει μεσώ ενος πριονωτού κεντριού. 

Μια πολύ νεαρή μέλισσα εχει ελάχιστο δηλητήριο, η ποσότητα του οποίου αυξάνει καθώς η μέλισσα μεγαλώνει. Η μεγίστη ποσότητα δηλητηρίου είναι περίπου 0,3mg οταν η μέλισσα γίνει 15-18 ήμερων. Μετά απο αυτή την ηλικία η ποσότητα του δηλητηρίου παραμένει σταθερή και δεν ανανεώνεται στην περίπτωση που ο σάκος αδειάσει.

Για την παραγωγή δηλητηρίου οι μέλισσες χρειάζονται γύρη. Το κέντρισμα της μέλισσας και το εγχεόμενο δηλητήριο αποτελεί το κύριο αμυντικό της όπλο. Το κεντρί της μπορεί να τσιμπήσει μία μόνο φορά καθοτι είναι πριονωτό και δεν μπορεί να το τραβήξει πίσω.

 Έτσι αποκολλάτε από το σώμα της και παραμένει στο τσιμπημένο σώμα μαζι με τον μικρό σάκο με το δηλητήριο. Το αποκολλημενο κεντρι παλλεται και σε καθε κινηση του εγχεει περισσοτερο δηλητηριο στο τσιμπημενο σωμα.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το δηλητήριο της μέλισσας ειναι διαυγές, πτητικό, με πικρή γεύση, χαρακτηριστική αρωματική χροιά και δινει όξινες αντιδράσεις. Οταν αφαιρεθούν ολα τα πτητικά υγρά του, το δηλητήριο είναι στερεό, κρυσταλλικής υφής, αλμυρής γεύσης και λευκού/ωχρού χρώματος.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το δηλητήριο της μέλισσας ειναι πιο τοξικό απο το δηλητήριο της σφήκας, και έχει εντελώς διαφορετική σύσταση. Τυπικά, για να πεθάνει κάποιος απο την τοξικότητα του δηλητηρίου θα πρέπει να δεχτεί περίπου 500 μελισσοβελονισμους ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του σώματος του. 

Παρόλα αυτα, για κάποιο άτομο το οποίο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο της μέλισσας μπορει να επελθει ο θάνατος απο μόνο εναν μελισσοβελονισμο διάμεσο αναφυλακτικου, αλλεργικού σοκ. Στην περίπτωση που ενα τέτοιο σοκ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με ένεση αδρεναλίνης ή επινεφρινης, ο θάνατος επέρχεται σε 30-40 λεπτα περίπου.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το δηλητήριο περιέχει 2 συστατικά, ένα όξινο και ένα αλκαλικό. Κατά την στιγμή του τσιμπήματος γίνεται μίξη και των 2 συστατικών. Γενικά, η χημική σύσταση του δηλητηρίου ειναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, μελετάται απο διάφορους ερευνητές απο την δεκαετία του ’50, παρόλα αυτά δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη. Γενικα, το δηλητήριο περιεχει αρκετες γνωστές βιοχημικές και φαρμακολογικα ενεργές χημικές ουσίες οπως ισταμινη, ντοπαμινη, Μελιτινή, απαμινη, μινιμινη, διαφορα πολυπεπτιδια, ενζυμα και αλλα.

ΓΝΩΣΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Βελτιώνει την κυκλοφορία αίματος, βελτιώνει την δύναμη της καρδιάς, βελτιώνει την διαπερατότητα των αγγείων και ενισχύει την φυσική δύναμη σε πολυ μεγαλο βαθμο.

Εχει εξαιρετικα ισχυρη αντιφλεγμονώδη, ενω παραλληλα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και το ρυθμίζει. Εχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, ισχυρα αναλγητική και αντιβακτηριδιακή δραση. 

Βρίσκει νέους δρόμους και συντομεύει την κίνηση μεταξύ των νευροδιαβιβαστών. Ειναι αντισπασμωδικό, αυξανει την οξυγονωση των πνευμονων και προσφερει ενα συνολικο αισθημα τονωσης και πνευματικης ανατασης
Το δηλητήριο είναι 60 φορές πιο δραστικό από την κορτιζόνη, σε διάφορες παθήσεις.
Σχετικα με το αναπνευστικο συστημα, δινει αριστα αποτελέσματα στο άσθμα, στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στο εμφύσημα.

Τα τσιμπήματα γύρω από μια δερματικη ουλή είναι ικανά να την «σβήσουν» σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποκαταστήσουν το δερμα, δεδομενου οτι το δηλητηρίου εχει την ικανότητα να δημιουργεί νεα αγγεία στην περιοχή.

 Θεραπευει τα εκζέματα, τα τοπικά έλκη. Εφαρμόζεται σε δερματικούς όγκους όπως ο καρκίνος του δέρματος με τσιμπήματα γύρω γύρω από αυτόν, τα οποια μπορούν να τον εξαφανίσουν σταδιακα. 

Ειναι πολυ οφελιμο στην ψωρίαση με τα αποτελέσματα να ειναι αλλωτε καλά και αλλωτε ουδέτερα. 

Ειναι πασιγνωστα τα αποτελεσματα του δηλητηριου στον ερυθροματώδης λύκος και στην σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Βοηθαει στο καρδιαγγειακο συστημα, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, θεραπεύει τις αρρυθμίες, την αρτηριοσκλήρυνση και τις φλεγμονές των αρτηριών. Δινει αριστα αποτελεσματα σε μολυνσεις απο ιούς και βακτηρια. Το τσιμπημα της μελισσας, ηδη χρησιμοποιειται στην Ιαπωνια, προληπτικα ως αντι-γριππικο εμβολιο σε μικρα παιδια και μεγαλους.

Βοηθά πολύ σε χρόνιους νευρομυικους πόνους, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παύει τον πόνο και βοηθα στην υποχωρηση του ιστόυ που υπεραναπτύχθηκε και πιέζει τα νεύρα και τα αγγεία.Βοηθαει στην ισχιαλγία σε διάφορες νευρίτιδες, ινομυαλγίες κλπ. Θεραπευει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Θεραπευει τενοντίτιδες και επικονδυλητιδες και αλλες φλεγμονες.

Το δηλητηριο ειναι πολυτιμο σε ολες τις ρευματοειδης παθησεις οπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, η ψωριακή αρθρίτιδα, ενω η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), μπορεί να θεραπευτει με λιγα τσιμπηματα και καταλληλη διατροφη.


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 

Φυσιολογικες αντιδρασεις στο τσιμπημα της μελισσας είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, το οίδημα, η φαγούρα και κάποια λεμφατικά ιδιοπαθή προβλήματα. Οταν τετοια συμπτωματα παρουσιαστουν μετα απο ενα τσιμπημα δεν αποτελουν αλλεργικη αντιδραση, και εν γενει, δεν θα πρεπει να υπαρχει ανησυχια. Ανησυχια θα πρεπει να υπαρξει οταν δεν παρουσιαστει κανενα συμπτωμα ή οταν παρουσιαστει καποιο οιδημα μακρυα απο την περιοχη του τσιμπηματος. 

Πηγή : apistherapy.blogspot.gr

Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πολυ χρήσιμες οι πληροφορίες αυτές για το δηλητήριο της μέλισσας αλλα δεν εχω βρει πουθενα ως τωρα περίπου ποσα τσιμπήματα κατα μεσω όρο να επιδιώκουμε τον μηνα για παράδειγμα..θα μπορούσατε ναι βοηθήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!