Widget Recent Post No.

Έλληνες μελισσοκόμοι: Αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης θα πέσουμε σε βράχια!



Λίγο που σήμερα είναι Σάββατο και είμαστε όλοι κάπως πιο χαλαροί, λίγο που τις τελευταίες μέρες τα άρθρα που δημοσιεύσαμε ήταν αποκλειστικά τεχνικού μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, αποφασίσαμε σήμερα να ασχοληθούμε και πάλι με ένα θέμα γενικότερο, η ανάπτυξη του οποίου όμως έχει τελικά βαρύτητα μεγαλύτερη από όση έχουν όλα τα άλλα άρθρα μαζί, που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα!

Και προκειμένου να κρατήσουμε το ύφος μας σε επίπεδο αναλόγως χαλαρό με τη μέρα, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, θα ξεκινήσουμε με την αφήγηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας «αληθινής» ιστορίας που διαβάσαμε πρόσφατα:

Σε κάποια ναυτική άσκηση που για πολλές μέρες επικρατούσε μεγάλη κακοκαιρία, συμμετείχε και ένα θωρηκτό. Κάποιο βράδυ, δυο μέρες πριν λήξει η άσκηση - επικρατούσε πυκνή ομίχλη και η ορατότητα ήταν κακή - ο σκοπός που βρισκόταν στο δεξί πλευρό της γέφυρας ανέφερε»: 
«Φως από τα δεξιά»

Ο πλοίαρχος, που λόγω ειδικών συνθηκών βρισκόταν πάνω στη γέφυρα, τον ρώτησε: 
«Είναι σταθερό η απομακρύνεται?»

«Σταθερό πλοίαρχε», απάντησε ο σκοπός, κάτι που σήμαινε ότι το θωρηκτό βρισκόταν σε ποριά σύγκρουσης με το άλλο πλοίο.

Τότε ο πλοίαρχος φώναξε στον σηματωρό – δηλαδή στο ναύτη που χειριζόταν την οπτική επικοινωνία:

«Δώσε σήμα στον άλλον να αλλάξει πορεία, γιατί βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης».

«Μας απάντησαν πως πρέπει εμείς να αλλάξουμε πορεία», του απάντησε ο σηματωρός.

«Στείλτε τους σήμα πως είμαι πλοίαρχος και πρέπει αυτοί να αλλάξουν πορεία», τον διέταξε εκνευρισμένος ο πλοίαρχος.

«Είμαι υποκελευστής και είναι καλύτερα να αλλάξετε εσείς πορεία», ήταν η απάντηση από την άλλη μεριά.

«Στείλε τους σήμα πως είμαι θωρηκτό! Πες τους να τσακιστούν και φύγουν αμέσως από τη μέση!», ούρλιαξε έξαλλος ο πλοίαρχος.

«Είμαι φάρος πάνω σε βραχονησίδα, αλλάξτε εσείς πορεία, αν δεν θέλετε να τσακιστείτε», ήταν η απάντηση από την άλλη μεριά.

Όπότε ο πλοίαρχος και το θωρηκτό του, άλλαξαν υποχρεωτικά πορεία.. και διασώθηκαν!

Αυτή ήταν η ιστορία και ελπίζω να σας άρεσε και να πήρατε το μήνυμά της που είναι ότι: λίγο-πολύ, όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε στη θέση του πλοιάρχου και, από κεκτημένη ταχύτητα, να χάσουμε την ικανότητα μας να αντιληφθούμε την πραγματικότητα! Ο πλοίαρχος βέβαια, είχε την τύχη να πάρει το σχετικό μήνυμα, έστω και με κάποια καθυστέρηση, και να διασωθεί... εμείς όμως?  

Γιατί, μη μου πείτε πως δεν καταλάβατε που το πάω...

Ο πλοίαρχος είναι ο καθένας από εμάς, ο κάθε μελισσοκόμος αυτής της χώρας!

Το θωρηκτό είναι η μελισσοκομική επιχείρηση του καθενός μας.

Και η βραχονησίδα είναι η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και που, τα τελευταία χρόνια,  μας στέλνει ανελλιπώς σήματα να αλλάξουμε πορεία! 

Με ανάποδους καιρούς, με ήπιους χειμώνες και πρώιμες ανοίξεις, με μεγάλα κενά ανθοφορίας, με περιορισμού της απόδοσης των «σίγουρων», μέχρι πρότινος, μελιτωμαπαραγωγικών φυτών – πεύκου και έλατου- και με σύντομες και φτωχές ανθοφορίες, η σκληρή πραγματικότητα μας στέλνει μηνύματα και είναι σαν να μας φωνάζει: «Ξεχάστε ότι ξέρεται! Όλα γύρω σας αλλάζουν! Αλλάξτε πορεία αν δεν θέλετε να πέσετε στα βράχια!

Και εμείς πως αντιδρούμε σε αυτά τα προειδοποιητικά σήματα κινδύνου?  Προς το παρόν οι περισσότεροι από εμάς... απλά δεν αντιδρούμε. Όπως και ο πλοίαρχος της ιστορίας μας, έχουμε χάσει την ικανότητα να μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και δείχνουμε μεγάλη αδράνεια στο να ερμηνεύσουμε σωστά τα σήματα που μας στέλνουν οι αντικειμενικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Αυτό όμως ίσως να γίνει αιτία να πέσουμε πάνω στα βράχια, αν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία!
Και αν κάποιοι μας ρωτήσουν: «Εντάξει, να αλλάξουμε... μα τι πορεία να πάρουμε?»

Η απάντηση είναι μια, την έχουμε διατυπώσει ξανά, σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μας, και περικλείεται στο τρίπτυχο! Συνεργασία – οργάνωση - επαναπροσδιορισμός!

Αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτές τις τρεις έννοιες, να είστε σίγουροι πως όχι μόνο θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, μα επί πλέον πως θα μας ανοιχτούν ορίζοντες που ούτε τους έχουμε φανταστεί!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια