Widget Recent Post No.

Τα ''μάτια'' της μέλισσας και οι δυνατότητες που έχουν : Χρήσιμες πληροφορίες

Πολλούς ''παλιούς'' μελισσοκόμους έχουμε ακούσει να μας λένε <<τα μελίσσια θέλουν ήρεμες κινήσεις>>  η  όταν πλησιάζουμε κάπου κοντά να μην κουνιόμαστε απότομα και γρήγορα.  Όλα δείχνουν πως είχαν απόλυτο δίκιο και αυτό ήρθαν να αποδείξουν έρευνες που έγιναν πάνω στα μάτια που είναι προικισμένη η μέλισσα.


Αρχικά θα πρέπει να αναλύσουμε τα μάτια που διαθέτει η μέλισσα γιατί όπως γνωρίζουμε έχει αρκετά.   Έχει λοιπόν δυο σύνθετα μεγάλα μάτια αριστερά και δεξιά στο κεφάλι της.....




Και τρία απλά μάτια ακριβώς στο πάνω μέρος του κεφαλιού της.... (Στο σημείο Β της εικόνας παρακάτω)



Τα σύνθετα μάτια αποτελούνται από χιλιάδες μικρά ''ματάκια'' τα οποία δέχονται εικόνες και χρώματα με εξαιρετική ταχύτητα το κάθε ενα από τα οποία έχει την δική του λειτουργιά. Όλα αυτά τα μικρά οματίδια στέλνουν εικόνες στον εγκέφαλο της μέλισσας και έτσι έχει μια πλήρη εικόνα του χώρου γύρω της. Δηλαδή η μέλισσα εχει χιλιάδες ''δέκτες'' εικόνων'' οι οποίοι λειτουργούν και συνθέτουν ένα πλήρες μάτι , το οποίο όπως καταλαβαίνουμε έχει και απίστευτες δυνατότητες.

Τα σύνθετα μάτια της μέλισσας είναι εξειδικευμένα στο να ''ξεκλειδώνουν'' όταν εντοπίσουν κάτι που κινείτε γρήγορα. Απότομες κινήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν τα σύνθετα μάτια της μέλισσας και έπειτα το alarm της κυψέλης.

Δηλαδή ένας άπειρος-αρχάριος μελισσοκόμος μπορεί να κάνει τις μέλισσες επιθετικές πριν καν τις πλησιάσει. Τα σύνθετα μάτια της μέλισσας βλέπουν την κάθε μας κίνηση την επεξεργάζονται και αν νιώσουν οτι η ''προθέσεις'' μας δεν είναι καλές τότε έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα....

Τώρα πάμε στα τρία άπλα μάτια της μέλισσας τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα δικά μας όμως και αυτά έχουν απίστευτες δυνατότητες σε σύγκριση με τα δικά μας. Αυτά τα μάτια λοιπόν χρησιμοποιεί η μέλισσα για να δει το υπεριώδες φως , να πλοηγηθεί στον αερα και να επεξεργασθεί γωνίες όπως αυτή του ηλίου από την κυψέλη για την εύρεση τροφης.

Στην παρακάτω gif εικόνα βλέπουμε την όραση της μέλισσας στο υπεριώδες φως.......




Όλα τα μάτια της μέλισσας διαθέτουν τριχίδια τα οποία μπορούν να αισθανθούν την διεύθυνση και την ταχύτητα του άνεμου. Επίσης η αίσθηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τις βοηθά να συλλέγουν τα ''σωστά'' λουλούδια , δηλαδή αυτά που έχουν πολύ νέκταρ και γύρη.

Η μέλισσα μέσα απο αυτο το σύνθετο οπτικό σύστημα μπορεί να κανει πράγματα που εμείς τα βλέπουμε ως υπερφυσικά . Οι μέλισσες μας , έχουν ικανότητες που δυστυχώς πολλές απο αυτες δεν θα τις μάθουμε ποτε , ομως σήμερα μάθαμε κάποια πράγματα και το δίδαγμα είναι πάντα Αργές , ήρεμες κινήσεις , γι αυτό πολύ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!


Γνωριζοντας τον θαυμασιο και εκπληκτικο κοσμο της μελισσας

orinimelissa.blogspot.gr