Widget Recent Post No.

Μέγιστη ανάπτυξη μελισσιού. Δίνουμε σιρόπι και νέες κηρήθρες σήμερα...

 



Σήμερα θα δούμε σε βίντεο πως αναπτύσσουμε ένα μελίσσι με διέγερση και προσθήκη νέου πλαισίου. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική για όσους έχουν πλαίσια με μέλι, απο τη προηγούμενη χρονιά. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει καλύτερη τροφή απο το μέλι! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μέλισσες που τρέφονται με μέλι νωρίς την Άνοιξη, ζούν πολύ περισσότερο, έχουν περισσότερο βάρος, και τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Αναντικατάστατη τροφή το μέλι και η γύρη για τα μελίσσια μας! Πάμε τώρα πρίν δούμε το βίντεο να λύσουμε μερικές πολύ σημαντικές απορίες...

Πως δείχνει ένα 4άρι μελίσσι σφιχτό, που θέλει πλαίσιο;
Ένα μελίσσι που χρειάζεται χώρο, θα το καταλάβουμε εφόσον οι μέλισσες θα έχουν καλύψει απ άκρη σε άκρη όλα τα πλαίσια. Συνήθως ένα μελίσσι που χρειάζεται άμεσα χώρο, το δείχνει με τον γόνο του. Δηλαδή αν πχ είναι 3 πλαίσια έχει και στα 3 πλαίσια γόνο. Η καλή βασίλισσα εκμεταλλεύεται πλήρως όλο το διαθέσιμο χώρο που έχει. Αν λοιπόν ένα μελίσσι χρειάζεται χώρο, θα το καταλάβουμε εφόσον ο γόνος θα φτάσει έως τις άκρες... Και ο πλυθησμός θα γεμήσει μέχρι επάνω στο μελίσσι!




Ποιό πλαίσιο είναι καλύτερο για να έχουμε ανάπτυξη;
Εξαρτάται απο την εποχή. Πχ απο Φλεβάρη, μέχρι Απρίλη, προτιμούμε τις μαύρες κηρήθρες, ενώ απο τον Μάιο και μετά η βασίλισσα προτιμά τις λευκές κηρήθρες. Οι μαύρες είναι οι ζεστές κηρήθρες και οι άσπρες οι δροσερές. Αυτή την εποχή δηλαδή τον Μάρτιο προτιμούμε γενικά τις χτισμένες κηρήθρες αν έχουμε, και δίνουμε πρώτα τις σκουρόχρωμες προχωρόντας προς τις ανοιχτόχρωμες. Φυσικά μπορούμε να δώσουμε και άχτιστα πλαίσια αλλά θα καθυστερήσουν λίγο παραπάνω το μελίσσι στην ανάπτυξη του...



Πόσο σιρόπι να βάλω;
Θα πούμε ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε πχ ένα 5άρι μελίσσι με 4 γόνους. Αυτό το μελίσσι χρειάζεται περίπου 500ml σιρόπι κάθε 4 ημέρες περίπου. Πολλοί μελισσοκόμοι δίνουν 1.5κιλό σιρόπι ανα εβδομάδα. Γενικά όμως η διεγερτική τροφοδοσία έχει σαν φιλοσοφία να δίνουμε μικρές ποσότητες ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Πχ 200 ml σήμερα 200 σε 2 μέρες κλπ κλπ. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Γενικά 500ml θεωρείτε μια καλή ποσότητα για να δίνουμε ανα 3 ημέρες περίπου.

Η νέα κηρήθρα σε ποιά μεριά είναι καλύτερο να μπεί
Φυσικά εκεί που θα δούμε ότι το μελίσσι έχει πιο "απλωμένο" γόνο. Εκεί που ο γόνος είναι "πολύς" θα βάλουμε και τη νέα μας κηρήθρα. Σκοπός να τη πιάσει το μελίσσι και να τη γεννήσει η βασίλισσα.

Ποτε θα χρειαστέι πάλι καινούργια κηρήθρα
Αν για παράδειγμα έχουμε ένα 5άρι μελίσσι, αυτό σε 5 ημέρες περίπου θα χρειαστεί νέο πλαίσιο. Εξαρτάται φυσικά απο τον γόνο που έχει μέσα. Όσο πιο πολύς τόσο πιο γρήγορα θα χρειαστεί νέο πλαίσιο.

Δείτε τα υπόλοιπα στο βίντεο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια