Widget Recent Post No.

Ο καλύτερος χειρισμός ανάπτυξης των μελισσιών ακόμα και με βροχές!

 



Ο καλύτερος χειρισμός ανάπτυξης των μελισσιών μας αυτή τη περίοδο! Όπως γνωρίζουμε ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι δύο μήνες που κρύβουν όλα τα καιρικά φαινόμενα. Μπορεί να έχουμε ακόμη και χιόνια με ολέθριες συνέπειες σε όσους μελισσοκόμους βιαστούν να ρίξουν πατώματα και να "απλώσουν" τις γονοφωλιές των μελισσιών μας. Μια σοφή παροιμία παλιών μελισσοκόμων λέει "Το μάρτη μετράμε τα μελίσσια".

Όμως κρύβονται και κίνδυνοι, διότι ένας κακός χειρισμός μπορεί αντί για ανάπτυξη να μας επιφέρει απώλειες. Πχ αν σηκώσουμε πάτωμα σε ένα 8άρι μελίσσι με 5 γόνους το Μάρτιο είναι τεράστιο λάθος. Αντιθέτως τον Απρίλιο είναι απολύτως σωστό, και κάνουμε καλή πρόληψη για τη σμηνουργία. Είδατε πως αλλάζουν οι χειρισμοί απο μήνα σε μήνα; Το μάρτιο λοιπόν σηκώνουμε πάτωμα μόνο σε μεμονομένες περιπτώσεις και πολύ δυνατά μελίσσια. Φυσικά σαν πρώτη επιλογή είναι η εξίσωση των μελισσιών μας, δηλαδή να πάρουμε ένα γόνο απο το δυνατό μελίσσι και να το δώσουμε σε κάποιο αδύναμο. Δεν προτιμάμε να σηκώσουμε πάτωμα τον Μάρτιο, καλύτερα να δώσουμε ώθηση στα μικρά μας μελίσσια να πάρουν μπρός.

Γόνος μετά απο ταίσμα των μελισσιών


Όμως δεν ειπαμε ακόμα το σημαντικότερο. Πως μπορούμε να επιτύχουμε μέγιστη ανάπτυξη ακόμα και όταν ο καιρός επιφυλάσσει μεγάλες αλλαγές; Το μυστικό είναι στη τροφή! Ένα μελίσσι που έχει μπόλικη τροφή δεν θα σταματήσει την γέννα του! Αντιθέτως ένα νηστικό μελίσσι θα σταματήσει την εκτροφή γόνου, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσετε. Για να καταλάβετε θα σας πω ένα παράδειγμα, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε, πόσο πολύ τροφή τρώει ένα μελίσσι νωρίς την Άνοιξη. Τοποθέτησα μια ζυγαριά τον Μάρτιο σε διάφορα μελίσσια, με καλή δυναμικότητα πλυθησμού γύρω στα 5 με 6 πλαίσια. Είδα ότι το κάθε μελίσσι μπορεί να καταναλώσει σε μια συννεφιασμένη μέρα, 300 - 400 γραμμάρια ημερησίως. Ένα μεγαλύτερο μελίσσι φυσικά μπορεί να καταναλώσει ακόμα περισσότερο τροφή, και εξαρτάται πόσος γόνος υπάρχει μέσα. Καταλαβαίνουμε ότι 1 κιλό τροφής μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε 3-4 ημέρες, και να μετατραπεί σε γόνος!

Μετά το ταίσμα των μελισσιών τα μελίσσια ξεπετάχτηκαν πολύ γρήγορα

Τοποθετήστε λοιπόν σε όλα τα μελίσσια απο 2 κιλά τροφής, για να εξασφαλίσετε μια καλή ανάπτυξη τώρα που το χρειάζονται περισσότερο. Θέλω όμως να σας πω και άλλη μια εμπειρία μου. Μην κάνετε υπερβολές ταίζοντας υπερποσότητες τα μελίσσια. Κάθε φορά που ταίζετε, ρίξτε και μια ματιά στις προμήθειες του μελισσιού. Τα πολύ καλά ταισμένα μελίσσια δεν πρέπει να τα δίνουμε περισσότερη τροφή. Και θα σας πω κάτι που έπαθα μια χρονιά. Μια φορά πειραματίστηκα και ταίσα τα μελίσσια μου πολλές δίκιλες τροφές με μιάς. Συνολικά μπορεί να έβαλα και 6 κιλά τροφή ανα μελίσσι. Μέσα σε λίγες ημέρες η ανάπτυξη ήταν τόσο μεγάλη που δεν το πίστευα. 16 γόνοι σε κάθε μελίσσι, τετραόροφα μελίσσια, και εικόνα που θύμιζε τη καλύτερη χρονιά!

Έλα όμως που η πολύ τροφή έδωσε στα μελίσσια το σύνθημα της σμηνουργίας. Τόση σμηνουργία δεν ξανα είδα άλλη φορά. Ένα κελί χάλαγα 10 ξεφύτρωναν την επόμενη ημέρα. Έσπαζα τα μελίσσια, έβαλα όλη μου τη δύναμη μα οι σμηνουργίες ήταν σχεδόν αδύνατο να αβηστούν. Η σμηνουργία είναι σαν μια φωτιά. Άπαξ και ανάψει καλά, δεν σβήνει με τίποτα. Τα μελίσσια αμα το πάρουν απόφαση δεν μπορούμε να τα σταματήσουμε με τίποτα.

Ταίστε λοιπόν τα μελίσσια και πάντα με μέτρο, χωρίς υπερβολές!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια