Widget Recent Post No.

Σαν σήμερα το 2017: Συμπεράσματα απο τον χειμώνα, Το κόλπο ξεχειμωνιάσματος επαγγελματία μελισσοκόμου...

 



Ανάρτηση του 2017!
Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
ο χειμωμας παει προς το τελος του και συμφωνα με την σοφια του λαου μας (πολυ αμφιβαλω εαν εχει ακομη) λεει " ο φλεβαρης κι αν φλεβισει , καλoκαιρι θα μυρισει " φυσικα υπαρχει και ο αντιλογος "μα και αν τυχει και θυμωσει , μες στα χιονια θα μας χωσει" και η αλλη που λεει "μα και αν τυχει και χιονισει , παλι η ανοιξη θα αρχισει". με αυτα και αυτα ο χειμωνας παει να μπει και αυτος στην ιστορια και θα τον θυμομαστε για το πολυ κρυο που εκανε -20 c . 


πολλα μελισσια χαθηκαν απο την παρατεταμενη παγωνια . Εγω δοξα το θεο εχασα μονο ενα και αυτο οχι απο το κρυο αλλα απο τους βομβινους που για να προφυλαχθουν απο την παγωνια εφραξαν την εισοδο της κυψελης .
Η κ αθε χρονια μας δινει μαθηματα τα οποια πρεπει να τα βαζουμε μεσα στο μυαλο μας και να μην κανουμε τα ιδια λαθη. Δεν θα σας κουρασω περισσοτερο . Η μελισσοκομικη χρονια αρχιζει κατα τους παλαιους μελισσοκομους τον σεπτεμβριο οπου πρεπει τα μελισσια να τα παμε σε γυρες να ανανεωσουν τον πληθυσμο τους μια και οι μελισσες αυτες ειναι που θα βγαλουν τον χειμωνα και θα δωσουν στο μελισσι την ωθηση που χρειαζεται για να αρχισει παλι την ανοδικη πορεια με στοχο την συλλογη μελιου και οχι μονο. 

 Θα πρεπει μα φροντησουμε να αφησουμε αρκετα μελια μεσα μια και οι τροφες που βαζουμε απο επανω τους πρεπει να εχουν επικουρικο σκοπο και οχι να αποτελουν την κυρια πηγη τροφης , Να παρεχουμε στο μελισσι την απαραιτητη προστασια απο το κρυο με υλικα που θα του δωσουν δυνατοτητα να εκμεταλλευτεί στον μεγιστο βαθμο την θερμοκρασια που θα παραγει. Φετος τον χειμωνα εφερα στην βεραντα μου δυο μελισσια πολυ μικρα το 1 με 1-1 1/2 τελαρα πληθυσμο και το αλλο με 3 . Τους τοποθετησα μεσα μονωτικο τοιχων εβαλα απο πανω απο τα τελαρα τους τις μεμβρανες που κατασκευασα τους προσθεσα μελια και 1 τροφη , τελος τα σκεπασα με πανια








. Ολον τον χειμωνα ειχα μεσα αισθητηρα που μετρουσα την θερμοκρασια τους .
με εξωτερικη θερμοκρασια -20 η εσωτερικη ηταν + 25 +26 .
τα μελισσια αυτα οχι μονο εβγαλαν χειμωνα αλλα σημερα ειναι και τα δυο πενταρακια με 2-3 πλαισια γονο. συμπερασμα τα μελισσια ΠΡΕΠΕΙ να τα κραταμε ζεστα και με μπολικο μελι μεσα . του χρονου οσα μικρα θα εχω θα τα φτιαξω ετσι και θα τα βαλω σε στεγασμενο χωρο. Νομιζω οτι οσοι εχουν λιγα μελισσια μπορουν να τα φτιαξουν ετσι και σιγουρα θα εχουν ισος και μηδενικες απωλειες

Επιμέλεια: Βασίλης Καλαμιώτης, επαγγελματίας μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια