Widget Recent Post No.

Πότε ανοίγουμε τα πορτάκια στα μελίσσια. Συμβουλές για να μη κρυώνει ο γόνος


Ο μελισσοκόμος Χρήστος ρωτάει...
Φίλε μου αν αφήσεις τέρμα ανοιχτά τα πορτάκια αυτήν την περίοδο (Αρχές Φεβρουαρίου) στα μελίσσια λες να έχουν πρόβλημα; σ ρωτάω επειδή τα έχω τέρμα ανοιχτά και φυσάει λίγο αεράκι έξω λέω μήπως μπαίνει μέσα από το πορτάκι και τα κρυώνει.

Απάντηση Ο.Μ...
Φυσικά και υπάρχει πρόβλημα. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλεις τα πορτάκια. Αυτή τη περίοδο είναι πολύ σημαντικό τα μελίσσια μας να μην κρυώνουν και να είναι το κατά το δυνατόν καλύτερα μονωμένα. Δεν θέλουμε η κυψέλη να έχει απώλειες θερμότητας, γιατί τώρα αρχίζουν να ρίχνουν γόνους τα μελίσσια που σημαίνει ανάγκη σε ζέστη και τροφή. Συνεπώς διατηρούμε κλειστά τα πορτάκια στις κυψέλες και όταν ο καιρός Άνοιξει απο απρίλιο μπορούμε να τα βγάλουμε. Το πορτάκι το βγάζουμε κυρίως όταν υπάρχει συνωστισμός στην είσοδο. Και αυτό συμβαίνει όταν τα μελίσσια αρχίζουν να μεγαλώνουν. Αν λοιπόν δείς οτι τα μελίσσια έχουν πολύ κίνηση και δυσκολεύονται να δουλέψουν μπορείς να τα βγάλεις και νωρίτερα. Εξαρτάται φυσικά και από την περιοχή, εγώ που είμαι στο Αγρίνιο τα αφαιρώ μέσα στον Απρίλιο.

ΕΙΚΟΝΑ: Οι μέλισσες στη φύση προτιμούν πάντα τις μικρές εισόδους. Αμύνονται καλύτερα και αναπτύσσονται καλύτερα.


Ο Χρήστος απαντάει...
Ευχαριστώ φίλε μου. Απλά της τελευταίες μέρες που είχε ανοίξει ο καιρός τα άνοιξα για να δουλεύουν καλύτερα, και τώρα ξανά χάλασε ο ο καιρος. Είπες πως με τα πορτάκια ανοιχτά παγώνουν. Όταν όμως έχουν ολόκληρο αεριζόμενο πάτο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα;

Απάντηση Ο.Μ...
Δεν πείραζει, τώρα που θα ξανά πας στα μελίσσια θα βάλεις τα πορτάκια και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όσον αφορά τον αεριζόμενο πάτο έχεις δίκιο στον ισχυρισμό σου. Πράγματι αν σκεφτεί κάποιος οτι το μελίσσι είναι όλο τρύπες απο κάτω, πάει το μυαλό του οτι δημιουργείτε ρεύμα αέρα και κρύο. Απο προσωπική χρήση όμως έχω παρατηρήσει οτι ο πάτος δεν τις ενοχλεί τις μέλισσες αντιθέτως τον προτιμούν και αναπτύσσονται καλύτερα. Βέβαια άλλοι μελισσοκόμοι έχουν αντίθετη άποψη, η οποία μάλλον οφείλετε στη περιοχή του κάθε μελισσοκομείου.

Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι τα πορτάκια πρέπει να κλέινουν απο το φθινόπωρο έως και την Άνοιξη διότι βοηθάει πολύ τις μέλισσες. Δεν είναι μόνο το κρύο. Όταν τα μελίσσια έχουν λίγο πλυθησμό δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους εχθρούς τους σφήκες πεταλούδες σερσέγκια μυρμίγκια, φανταστείτε λοιπόν να έχουν και διάπλατα την πόρτα ανοιχτή σαν να τους λέμε περάστε. Αν οι μέλισσες έχουν μικρότερη είσοδο διαχειρίζονται καλύτερα τη κατάσταση και μπορούν να αμυνθούν με λιγότερους φρουρούς στη πόρτα.

Επίσης ένα μυστικό που θέλω να σας πω. Ξέρετε πως καταλαβαίνουμε ότι οι μέλισσες δεν χρειάζονται το πορτάκι και έχουν περίσσεια θερμότητα για τον γόνο; Αν πάμε το βράδυ στα μελίσσια μας την Άνοιξη και δούμε να βγαίνει από της θήρες ζεστός αέρας σημαίνει ότι τα μελίσσια έχουν παραπάνω θερμοκρασία από όση χρειάζονται. Έτσι αποβάλλουν από τις θήρες τη ζέστη και ο αέρας που βγαίνει μοσχοβολάει κυριολεκτικά κερί μέλι και πρόπολη!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια