Widget Recent Post No.

Μελίσσι δεν έχει καθόλου γόνο, πολύ πίσω σε ανάπτυξη. Τι συμβαίνει;

 



Σε τρεις παραφυάδες που έχω, παρατήρησα μια "στασιμότητα" στις γέννες των βασιλισσών τώρα τον Φεβρουάριο, και έχουν πολύ λίγο γόνο. Να σημειώσω πως οι βασίλισσες είναι μια χαρά, φαίνονται ότι γεννάνε αλλά ο γόνος είναι λιγοστός. Επίσης υπάρχουν πολύ μέλι και λίγη γύρη. Σιρόπι μέχρι τώρα τροφοδοτούνται κανονικά όπως όλα τα μελίσσια. Ποια μπορεί να είναι η αιτία-αιτίες, και ποια η ενδεδειγμένη λύση, έτσι ώστε να επιστρέψουν στις γέννες; Γιατί μερικά μελίσσια έχουν 3 γόνους ενώ αυτά τα μελίσσια τόσο λίγο γόνο, ίσα μια χούφτα; Επίσης βρήκα 1 μελίσσι που δεν είχε καθόλου γόνο, ενώ η βασίλισσα ήταν μια χαρά. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι συμβαίνει, είμαι νέος μελισσοκόμος.

Μερικές παλιές βασίλισσες, οι οποίες είναι πάνω απο 2 χρονών, τα φτύνουν την 3η χρονιά. Για κάποιο λόγο μετά τον 2ο χειμώνα, μερικές βασίλισσες παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή ενώ πρίν λίγους μήνες ήταν φυσιολογικές γένναγαν πολύ καλά, ξαφνικά κρατάνε πολύ λίγο γόνο. To αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι βλέπουμε μεγαλόσωμη τη βασίλισσα, ψάχνει με το κεφάλι για να γεννήσει, και ο γόνος είναι ανύπαρκτος έως λιγοστός. Βασίσσες τέτοιες που δεν παίρνουν μπρός καλό είναι να τις σκοτώσουμε και να τις αντικαταστήσουμε με καινούργιες. Επειδή κάτι τέτοιο το φεβρουάριο είναι αδύνατο απλώς διαλάμε αυτά τα μελίσσια, αν έχουν πλυθησμό πχ 1 πλαίσιο.

Αυτό το μελίσσι αν και ο γόνος δεν δείχνει καλά, έχει κενά, δεν είναι πολύς, δεν παύει να μας είναι απαραίτητος αυτή τη περίοδο. Το μελίσσι δεν το χαλάμε, αλλά περιμένουμε την Άνοιξη για να αξιολογίσουμε ακόμα καλύτερα τη βασίλισσα του, και αν όντως δεν είναι καλή να την αντικαταστήσουμε.


Φίλες και φίλοι μελισσοκόμοι, πάντα κρίνετε μια βασίλισσα απο το την εικόνα των υπόλοιπων μελισσιών. Πχ αν όλα τα μελίσσια έχουν 3 πλαίσια γόνο, και ένα μελίσσι έχει μια σταλιά γόνο, τότε κάτι δε πάει καλά. Η βασίλισσα δεν στέκει στα καλά της για να έχει τόσο λίγο γόνο συγκριτικά με τα άλλα μελίσσια κάτι κακό συμβαίνει. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο ο πλυθησμός. Αν ένα μελίσσι έχει 1 πλαίσιο πλυθησμό, σε 1 πλαίσιο θα έχει και το γόνο. Τα διεκρινίζουμε αυτά για τους πολύ νέους.

Η νοζεμίαση προκαλλεί επίσης τέτοια προβλήμα. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι συμβαίνει με την ασθένεια. Όταν η προσβολή απο νοζεμίαση αυξηθεί πάρα πολύ μέσα στο μελίσσι, χτυπάει και τη βασίλισσα. Λόγω πλούσιας τροφής που ταίζεται απο τις μέλισσες, δεν πεθαίνει εύκολα, και είναι πολύ ανθεκτική. Ωστόσο αν η ασθένεια δεν επιτρέπει να την ταίζουν καλά οι μέλισσες, η βασίλισσα προσβάλλεται και έτσι παθαίνει ζημιά στα αναπαραγωγικά της όργανα. Ακόμη και αν το μελίσσι θεραπευτεί, όπως συμβαίνει τον φλεβάρη, η βασίλισσα έχει μείνει με το "χουσούρι" και δε μπορεί να γεννήσει, η διατηρεί πολύ μικρή γέννα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Επιθεωρούσα τις κυψέλες προχθές, και ένα μελίσσι είχε μια παράξενη συμπεριφορά. Δεν βούιζαν οι μέλισσες, αλλά κάτι μου έλεγαν ότι δεν πάει καλά. Επιθεωρώ το μελίσσι, βλέπω τη βασίλισσα αλλά κανένα πλαίσιο με γόνο. Ούτε ίχνος απο αυγό. Ούτε ίχνος απο γόνο, και η βασίλισσα χοντρή, φαινόταν εντελώς φυσιολογική. Αμέσως την πιάνω στα χέρια μου και εκεί διαπιστώνω μια βασίλισσα με πρόβλημα. Είχε κινητικό πρόβλημα, δηλαδή ήταν πολύ αδύναμη, και ίσα που κουνούσε τα πόδια της όταν την είχα στα χέρια μου. Την σκότωσα, και συνέννωσα το μελίσσι με ένα άλλο για να μην πάει χαμένος ο πλυθησμός του. Έχω δεί πολλά τέτοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Αν δείτε ένα τέτοιο μελίσσι ταρακουνήστε λίγο τη βασίλισσα, να δείτε μπορεί να τρέξει, ή έχει πρόβλημα;

Το άλλο πρόβλημα που βλέπω. Είναι μερικά μελίσσια με λίγο και σκόρπιο γόνο, ενώ ταίζονται κανονικά. Ενώ όλα τα μελίσσια πάνε προς ολοταχώ, αυτά μένουν στάσιμα. Εγώ προσωπικά δεν σκοτώνω αυτές τις βασίλισσες τώρα. Αργότερα τον Απρίλιο μόλις καλυτερέψει ο καιρός και παράγουμε ποιοτικές βασίλισσες, θα τις αντικαταστήσω όλες μια προς μια. Δεν αξίζει να κρατάτε τέτοιες προβληματικές μάνες για κανένα λόγο στο μελισσοκομείο σας.

Και ένα τελευταίο μυστικό. Η άνοιξη είναι η ιδανικότερη περίοδος για να αξιολογίσουμε μια καλή βασίλισσα, και φυσικά να την αντικαταστήσουμε με μια καινούργια. Κάνουμε βασιλοτροφία απο τα καλύτερα μας μελίσσια, και κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια