Widget Recent Post No.

Διέγερση μελισσιών για ανάπτυξη τον Φεβρουάριο. Φθηνά και γρήγορα. Μέθοδος απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Πέτρο Ηλιάδη...

 


Όταν οι θερμοκρασία αρχίσει να σκαρφαλώνει προς τα επάνω, και ο φεβρουάριος αρχίζει να δείχνει τη καλή του πλευρά, όσοι μελισσοκόμοι βρίσκονται στα Κεντρικά, Ανατολικά, τα Νησιά αλλά και τα Νότια της χώρας, Ξεκινούν τη λεγόμενη διέγερση των μελισσιών τους. Όταν δούμε τα μελίσσια να ρίχνουν γόνους, φέρνουν γύρες, η θερμοκρασία είναι πάνω απο 14-15 βαθμούς θέλουμε η βασίλισσα να αυξήσει τη γέννα της, και το μελίσσι να αναπτυχθεί. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη διέγερση.

Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, έχει αναπτύξει έναν πολύ έξυπνο αλλά ταυτόχρονα πολύ οικονομικό γρήγορο τρόπο. Όπως γνωρίζουμε το μελίσσι "ενεργοποιείτε" ή ξυπνάει, όταν οι μέλισσες αρχίζουν να δουλεύουν νέκταρ. Ο Πέτρος γνωρίζοντας αυτό το πράγμα, έχει ένα ειδικό ραντιστικό, με το οποίο ρίχνει στις μέλισσες μια ποσότητα γύρω στα 50ml και λιγότερο, έτσι ώστε να πάρουν λίγο νέκταρ, μια "καλή γεύση" που λέμε, και η βασίλισσα να ξυπνήσει ακόμα περισσότερο.

Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο όταν κάνουμε τη διέγερση, τα μελίσσια να έχουν πάρει μια μικρή "φόρα" στην ανάπτυξη τους, και στην επιθεώρηση να βλέπουμε 1-2 πλαίσια με γόνο όσο η παλάμη του χεριού μας.


Η τεχνική αυτή λόγω ότι γίνετε σε πολύ χρόνο (ράντισμα 4-5 δευτερόλεπτα περίπου) δεν μπορεί να προκύψει λεηλασία, και επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (το εφαρμόζουμε το μεσημέρι) οι μέλισσες καθαρίζονται μεταξύ τους και μέσα σε λίγα λεπτά το σιρόπι έχει εξαφανιστεί. Η ποσότητα του σιροπιού δεν είναι τόσο μεγάλη για να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της γέννας, όμως γίνεται μια αρχή, η οποία είναι πολύ βασική για την επερχόμενη ανάπτυξη.



Όπως θα έχουμε παρατηρήσει, ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, χρησιμοποιεί τεχνικές ταίσματος, με μικρές δόσεις ανα μελίσσι, τουλάχιστον για τις αρχές της ανάπτυξης των μελισσιών του. Αυτό είναι αρκετά αποδοτικό, όταν έχεις πολλά μελίσσια, αλλά ταυτόχρονα πολύ γρήγορο, και νομίζω πως αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα.

Προσωπικά εμείς στην Ορεινή Μέλισσα δουλεύουμε επίσης αυτή τη μέθοδο, και τη προτείνουμε σε όλους τους μελισσοκόμους, μικρούς και μεγάλους, για την πρώτη προληπτική μέθοδο κατά της νοζεμίασης. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να βάλουμε 1ml νοζεβίτ σε 50ml σιρόπι, και μια δόση ανα μελίσσι, ραντίζοντας τα πλαίσια με αυτό το τρόπο. Ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, δε χρησιμοποίησε στο βίντεο κάποιο σκεύασμα, όμως είναι και αυτό μια πολύ καλή ιδέα, εφόσον η νοζεμίαση πρέπει υποχρεωτικά να καταπολεμάται Άνοιξη και φθινόπωρο.

Δείτε αναλυτικά τα όσα μας λέει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης στο βιντεάκι που δημοσίευσε, με χειρισμούς ανάπτυξης - διέγερσης των μελισσιών του:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια