Widget Recent Post No.

SCABATOX: εμπειρίες απο μελισσοκόμους...

 



Οι μελισσοκόμοι ψάχνουν συνεχώς νέες λύσεις για τη βαρρόα. Σήμερα θέλω να σας πω τις πρώτες εντυπώσεις που έχουμε μαζέψει απο τους μελισσοκόμους, για τη χρήση του Scabatox. Πρόκειται για ένα ρουμάνικο φάρμακο, το οποίο απο ότι γνωρίζω δεν είναι εγκεκριμένο, στην Ελλάδα. Θυμάμαι όταν μιλούσα πρίν αρκετό καιρό, ζητώντας απο κτηνίατρο το τακ τικ, μου είπε αυτό καταργήθηκε, όμως υπάρχει το ίδιο απο ρουμανία, και λέγεται scabatox. Τον ρώτησα τιμή και μου είπε 70 ευρώ. Απο πληροφορίες που έχουμε στη Ρουμανία πωλείται ακόμα και 10 φορές πιο φθηνό.


Το ερώτημα είναι, κάνει δουλειά όπως το τακ τικ; Έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα; Υπάρχουν παρενέργειες; Συγκεντρώνοντας εμπειρίες ξέρουμε πλέον ότι με την κανονική δοσολογία που κυκλοφορεί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Είναι όπως ακριβώς και με το τακ τικ. Μάλιστα ακούγονται διάφορα, ότι το scabatox έχει πιο ταχεία διασπώμενες ουσίες, πράγμα που ίσως το κάνει και καλύτερο.



Πρίν πουμε τα καλά, ας αναφέρουμε τα άσχημα:
Υπήρξαν περιπτώσεις μελισσοκόμων που "Αυξησαν τη δοσολογία" και αντί για 60ml scabatox στο 1 λίτρο ηλιέλαιο, έβαλαν παραπάνω από 100ml. Τα συμπτώματα ήταν άμεσα με δηλητηριασμένες μέλισσες κομμένες βασίλισσες, δηλαδή ακριβώς τα ίδια που γινόταν και με το τακ τικ. Γενικά σε υπερδοσολογία με αμιτράζ, επηρεάζεται άμεσα η βασίλισσα, και μπορεί μερικές φορές να μη το καταλάβουμε γρήγορα αλλά στις αρχές της Άνοιξης. Οπότε ότι κάνουμε στα μελίσσια θέλει να τηρούμε κατα γράμμα τις οδηγίες...

Τι δείχνει η εμπειρία:
Παρακολουθώντας με αγωνία, τι θα πούν οι μεγάλοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, η απάντηση είναι σχεδόν ίδια απο όλους: Είναι ίδιο με το τακ τικ και δουλεύει πολύ καλά.
 Δοκιμάστηκε, περιμέναμε αρκετό διάστημα ώστε να ακουστούν όλες οι εμπειρίες, και πλέον το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δραστικό σκεύασμα. Υπήρχαν υποψίες στην αρχή, γι αυτό τα αναφέρουμε τώρα όλα αυτά.



100 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΒΑΡΡΟΑ
Η ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ
●Πάρτε ένα δοχείο (κατά προτίμηση με καπάκι).
● Ρίξτε μέσα  ένα λίτρο ηλιέλαιο και προσθέστε 60ml Scabatox.
●  Ανακατέψτε καλά. Πολύ καλά! 
●  Βάλτε μέσα στο δοχείο με το μείγμα 100 λωρίδες στυποχαρτο.  (οι δύο λωρίδες μαζί να έχουν επιφάνεια μεγέθους τραπουλόχαρτου. Κλείστε το καπάκι του δοχείου και αφήστε το στυπόχαρτο όλη νύκτα να τραβήξουν καλά.
●  Σε κάθε πάτωμα βάζουμε δύο λωρίδες πάνω από τα πλαίσια στην περιοχή της γονοφωλιάς. Αν η κυψέλη μας τυχαίνει να είναι διώροφη, εννοείται ότι θα βάλετε άλλα δύο στον επάνω όροφο.
●  Εφαρμόζουμε κάθε 7 ημέρες επί 4 φορές.
●  Ποτέ δεν αφήνουμε τις λωριδες περισσότερο από 7-8 ημέρες μέσα στην κυψέλη διότι τότε θα δημιουργηθούν ανθεκτικά στελεχη βαρρόα στο amitraz.
●  Μην τρυγήσετε μέλι πριν περάσουν 3 μήνες από την τελευταία εφαρμογή. Τότε δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος από το amitraz.

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Υπάρχουν μελισσοκόμοι που αντί για στυπόχαρτο δουλεύουν ξυλάκια, αυτά που βάζουμε στο λαιμό και τα παίρνουμε απο φαρμακείο. Θεωρείτε ότι το ξύλο απορροφά καλύτερα την δραστική ουσία (χρειάζεται αναμονή 2 μέρες για να γίνει αυτό) και στη συνέχεια βάζουμε στα μελίσσια, με αρκετά καλύτερα αποτελέσματα και χωρίς να μπορούν να τρίψουν οι μέλισσες τις ταινίες.

Δείτε για ποιά ξυλάκια μιλάμε:
Κοστίζουν 4 ευρώ τα 100 τεμάχια, και μπορείτε να τα βρείτε πανεύκολα με μια απλή αναζήτηση πατώντας "γλωσσοπίεστρα τομικά συσκευασμένα"

Αυτά τα λίγα είχαμε να πούμε για σήμερα, και πλησιάζουμε στην κύρια θεραπεία βαρρόα για το νέο έτος!!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Όταν λέμε οι ταινίες πάνω από τα πλαίσια, εννοούμε ότι τις αφήνουμε οριζόντιες πάνω από τα πλαίσια ? ή μπαίνουν σε σχήμα V από πάνω και ενδιάμεσα στα πλαίσια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SCABATOX: 1) Εφαρμόζουμε καθε 7 ημέρες επί 4 φορές. 2) Ποτέ δεν αφήνουμε τις ταινίες περισσότερο από 7-8 μέρες διότι τότε θα δημιουργηθούν ανθεκτικά Βαρρόα στο αμιτράζ. Δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική τα λέτε αυτά. Η χρονική διάρκεια που μένει το φάρμακο μέσα στο μελίσσι είναι 28 μέρες. Τι αλλάζει αν πετάμε τις αρχικές ταινίες και βάζουμε νέες κάθε 7 με 8 μέρες! Έτσι πετυχαίνουμε να μη δημιουθργηθούν ανθεκτικές Βαρρόα στο αμιτράζ; Δώστε κάποια εξήγηση. Η σωστή αναλογία είναι 60 γραμμάρια σκαμπατόξ σε ένα λίτρο ηλιέλαιο. Από εκεί και πάνω κάνει ζημιά. Εξάδερφός μου που έκανε έρευνα στο Βουκουρέστι δεν βρήκε διαφορά στην τιμή μ' αυτή που έχουμε στην Ελλάδα. Ένα λίτρο σκαμπατόξ που παρέλαβα με κούριερ πριν αρκετό καιρό το πλήρωσα 63 ευρώ. Κάνει πολύ καλή δουλειά. Δεν χρησιμοποιούμε άλλο φάρμακο. Μας καλύπτει μόνο αυτό. Καλό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωλούνται στα μελισσοκομικά καταστήματα έτοιμα ξυλάκια με αμιτράζη στην τιμή των 27-28 ευρώ η κατοστάδα (δεν γνωρίζω για που έχουν άδεια χρήσης). Στη συσκευασία αναγράφεται ότι μπορούν να παραμείνουν στα μελίσσια μέχρι 35 μέρες άρα και οι ταινίες δεν έχουν λόγο να μην παραμείνουν το ίδιο διάστημα. Επιπλέον να πω ότι και η ενστάλλαξη αμιτράζης με νερό έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι η αμιτράζη δεν έχει εγκριση για χρήση στα μελίσσια εκτός από κάποιες ταινίες που μου διαφεύγει το ονομα τους αυτή τη στιγμή και με αρκετά μεγάλο κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!