Widget Recent Post No.

Μεταλλικά πορτάκια κυψέλης: Η τεράστια διαφορά τους, και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα!

 


Μεταλλικά πορτάκια ή ξύλινα; Είναι ένα μεγάλο δίλημμα για μερικούς μελισσοκόμους, και σήμερα θα μιλήσουμε γι αυτά! Εμείς στην Ορεινή Μέλισσα έχουμε χρησιμοποιήσει όλων των ειδών τα πορτάκια. Στην αγορά κυκλοφορούν ξύλινα, μεταλλικά αλλά και πλαστικά. Η ανάρτηση η σημερινή θα αφιερωθεί στα μεταλλικά πορτάκια, που έχουν γίνει πολύ γνωστά σε όλους τους μελισσοκόμους! Θα μιλήσω σαν μελισσοκόμος και θα σας πω τις εμπειρίες μου, όπως τα είδα απο κοντά συγκεντρώνοντας θετικά και αρνητικά. Θα ξεκινήσουμε απο τα θετικά...


Πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας μεταλλικά πορτάκια
Όσον αφορά το κόστος, τόσο τα ξύλινα όσο και τα μεταλλικά έχουν την ίδια τιμή και κοστίζουν περίπου 1.5 ευρώ. Τα μεταλλικά πορτάκια είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση τους, καρφώνοντας δεξιά και αριστερά δύο βιδούλες, στις ειδικές βάσεις που αγοράζουμε και δίνονται μαζί με τα πορτάκια. Το σοβαρότερο πλεονέκτημα που συμβουλεύουμε να επιλέξουν όλοι μεταλλικά πορτάκια είναι η προστασία απο εχθρούς. Τα κενά της πόρτας είναι στενά, περνάνε μόνο οι μέλισσες, και μένουν έξω οι εχθροί. Απο σερσέκια, αχερόντιες νυχτοπεταλούδες, μέχρι μπάμπουρες και ποντίκια. Τίποτα δε περνά απο αυτή τη πόρτα!
Να πως έρχεται στη κυψέλη μας...


Επίθεση αχερόντιας στη κυψέλη. Ψάχνει να βρεί τρύπα να χωρέσει, όμως η πόρτα είναι 100% σχεδιασμένη να περνάνε μόνο οι μέλισσες
Η πεταλούδα στη προσπάθεια της σκοτώνεται απο τα χιλιάδες κεντριά των μελισσών
Ακόμα και οι σφήκες δυσκολεύονται να εισβάλλουν στη κυψέλη, λόγω ότι η φρούρηση γίνετε καλύτερα! Τα κενά είναι μικρά και οι μέλισσες προστατεύουν τη κυψέλη τους πολύ καλά. Όπως γράφει ένας έμπειρος μελισσοκόμος προς τους νέους μελισσοκόμους "βαλτε καλύτερα μεταλλικά πορτάκια. Η τοποθέτησή τους, επιτόπου στο μελισσοκομείο, είναι πανεύκολη και προστατεύεις τα μελίσσια σου από ένα σορό εχθρούς όπως σφήγκες, νυχτοπεταλούδες, ποντίκια, φίδια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να περάσει από την είσοδο της κυψέλης"

Τα μεταλλικά πορτάκια κρυώνουν το μελίσσι περισσότερο...
Ένας μύθος καραρρίπεται! Ποτέ δεν έχουμε δεί κάτι τέτοιο στην εμπειρία. Χρησιμοποιώ τα μεταλλικά πορτάκια από 2003 σε όλα μου τα μελίσσια (μικρά και μεγάλα) και ουδέποτε είχα πρόβλημα θερμοκρασίας. Όσον αφορά το μέταλλο, Αν θέλεις τα βάφεις με μια μπογιά αφου πρώτα περαστούν αστάρι για γαρβανιζέ επιφάνειες. Τα βάφεις ότι χρώμα θές. Καλύτερη επιλογή είναι το άσπρο το κίτρινο και γενικά τα ανοιχτά χρώματα.  Εγώ με τα μεταλλικά πορτάκια ησύχασα απο πεταλούδες ποντίκια και όλους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Τα έχω βρεί πολύ βολικά, και δεν τα αλλάζω με τίποτα.

Όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι τα χρησιμοποιούν. Δίνουν ένα πολύ όμορφο στίλ στις κυψέλες μας, μερακλίδικη δουλειά, πόσο μάλλον αν είναι και βαμμένα

Τεράστια αντοχή στο χρόνο...
Πόσες φορές έχω πατήσει και σπάσει ξύλινα πορτάκια. Περπατώντας στο μελισσοκομείο, μόλις ακούσω κράτσ, πάντα κοιτάζω μην έχει πέσει κανένα ξύλινο πορτάκι, διότι σπάνε πανεύκολα. Τα μεταλλικά πορτάκια δε παθαίνουν ποτέ τίποτα! Είναι αθάνατα στο χρόνο και δε σπάνε.

Ασφάλεια στο ταξίδι...
Μεγάλη ασφάλεια στο ταξίδι, αλλά το κυριότερο σωστός αερισμός του μελισσιού. Τα μελίσσια ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Απο την εμπειρία μου όσες μεταφορές έχω κάνει δεν είδα ποτέ πρόβλημα με τα μεταλλικά πορτάκια. Μόνο οι κυψέλες που είχαν πρόβλημα (παλιές 20 χρονών) είχαν θέμα με το πορτάκι, το οποίο δε κούμπωνε καλά.



Υπάρχει πατέντα για να κάνουμε τα μεταλλικά πορτάκια σούπερ σούπερ ασφαλές, για να μην ανοίξουν στο ταξίδι μας, αν και δε χρειάζεται. Ο μελισσοκόμος Χρήστος απο τη Καβάλα έκανε την εξής πατέντα χρησιμοποιώντας μια πινέζα για να ασφαλίσει 100% το πορτάκι... Δείτε



Αντικλεπτικό σύστημα...
Έχουμε ακούσει το κόλπο με τα κλειδιά της κυψέλης. Όπου ο μελισσοκόμος με ένα black decker ξεβιδώνει έναν εναν τους συνδετήρες της κυψέλης, για να μη τα κλέψουν. Βγάζοντας αυτά τα πορτάκια απο τη κυψέλη, και παίρνοντας τα μαζί σου, ο κλέφτης δε μπορεί να κλέψει τη κυψέλη, αν δεν έχει τα ίδια μεταλλικά πορτάκια. Τα ξύλινα δε κουμπώνουν οπότε είναι μια πολύ καλή λύση.



Πολλοί μελισσοκόμοι αυτοσχεδιάζουν. Τα μεταλλικά πορτάκια που βλέπουμε παραπάνω είναι αυτοσχέδια και το αποτέλεσμα ειναι εξαιρετικό
Ευκολία στο άνοιγμα κλείσιμο των κυψελών κατά τη μεταφορά...
Τα πορτάκια αυτά δουλεύουν απίστευτα γρήγορα στα μελίσσια. Δουλειές τσακ μπαμ. Με μια κίνηση το πορτάκι βγαίνει απο τη θέση του, και την άλλη μέρα πάμε και το τοποθετούμε στην κυψέλη με τη κανονική φορά. Το ίδιο πορτάκι αμα το γυρίσουμε ανάποδα κλείνει η είσοδος. Αν τη στιγμή που ξεφορτώνουμε ρίξουμε λίγο καπνό, μπορούμε να επανατοποθετήσουμε το πορτάκι στη σωστή φορά, όμως καλό είναι να το κάνουμε την επόμενη ημέρα.



Δεν εμποδίζουν τη μελιτοφορία - φοριούνται όλο το χρόνο στις κυψέλες
Τα έχουμε στις κυψέλες μας ολο το χρόνο χωρίς πρόβλημα. Δε χρειάζεται να τα βγάλουμε την Άνοιξη, τα μελίσσια στις μελιτοφορίες δουλεύουν μια χαρά ας είναι τοποθετημένα. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει και με τα ξύλινα που την άνοιξη γίνετε συνοστισμός.

Τα μειωνεκτήματα τους...
Με τον ήλιο αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και απο πολλούς μελισσοκόμους πιστεύετε ότι καίγονται τα φτερά απο τις μέλισσες ή κόβονται απο τις μυτερές επιφάνειες που έχει το σίδερο. Ωστόσο αυτό το πρόβλημα λύνετε πανεύκολα αν βάψουμε τα πορτάκια πχ με ένα άσπρο χρώμα.

Αυτά είχαμε να πούμε για τα μεταλλικά πορτάκια και τη χρήση τους! Είναι πολύ καλά και τα δουλεύουν πολλοί μελισσοκόμοι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια