Widget Recent Post No.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχει στο μελισσοκομείο μας για να μην χάνονται μελίσσια;

 


Ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα
Μιλώντας με ένα παλιό και μεγάλο μελισσοκόμο, τον είχα ρωτήσει; Έχεις δοκιμάσει ποτέ να αφήσεις τα μελίσσια σε μέρος που δεν έχει καθόλου ήλιο; Η απάντηση που μου έδωσε ήταν "Μην το δοκιμάσεις ποτέ". Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που κάνουν ένα βασικό λάθος το χειμώνα. Προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κοντινή απόσταση σε ένα ασφαλές μέρος, βάζουν τα μελίσσια τους σε μέρος σκιασμένο, το οποίο στα μάτια των μελισσών φαίνεται σαν κρύο, νεκρό μέρος.

Οι μέλισσες θέλουν να τις χτυπάει ο ήλιος το χειμώνα. Τις τροφοδοτεί με ενέργεια. Τις δυναμώνει. Τις δίνει ώθηση να βγούν έξω απο τη κυψέλη τους, να μαζέψουν έστω και λίγη γύρη, λίγο μέλι το οποίο είναι πολύτιμο. Οι μέλισσες καθαρίζουν απο τις ασθένειες στο εντερό τους, και πολλά άλλα θετικά που κάνει ο ήλιος στις μέλισσες μας. Θα σας πω κάτι για να καταλάβετε τι σημαντικότητα της θέρμανσης του ήλιου στα μελίσσια μας.

Είχα ένα μελισσοκομείο το οποίο ηταν μέσα σε ελιές. Όπως καταλαβαίνετα μερικά μελίσσια έπερναν πάρα πολύ ήλιο και μερικά σχεδόν καθόλου, λόγω του ίσκιου που δημιουργούσαν τα κλαριά. Μόλις τελείωνε ο χειμώνας και τα μελίσσια άρχισαν να ρίχνουν γόνους, η διαφορά στην ανάπτυξη τους ήταν τεράστια. Και συνειδητοποίησα ότι όσα μελίσσια τα έπαιρνε περισσότερο ο ήλιος, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ανάπτυξη τους. Και είναι απολύτως λογικό... Μα μου έκανε τρομερή ανάπτυξη η τεράστια διαφορά τους. Όσα μελίσσια ήταν στον ίσκιο άργησαν πολύ οι βασίλισες να πάρουν μπροστά. Φυσικά αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους θέλουν πρώιμη άνοιξη.

Ένα άλλο λάθος που γίνετε πάρα πολλές φορές και με ρωτάνε αρκετοί μελισσοκόμοι είναι το εξής: Να βάλω φελιζόλ πάνω απο το καπάκι για extra μόνωση; Δηλαδή να προσθέσει κάποιος φελιζόλ, στο μοναδικό μέρος της κυψέλης που χτυπά ο ήλιος και δημιουργείτε θερμότητα, δηλαδή στη λαμαρίνα του καπακιού. Βάζοντας εκεί μόνωση πιστεύω ότι μόνο κακό κάνουμε δεν ωφελεί σε κάτι. Πιστεύω ότι αν το φελιζόλ έμπαινε απο τη μέσα μεριά τότε ναι, θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Δείτε στη φωτογραφία πόσο ηλιόλουστα είναι τα μελίσσια. Τα νιώθεις ζεστά, αισθάνεσαι τις μέλισσες που πλυμμηρίζουν απο τις ακτίνες του ήλιου. Και αυτά απο την αριστερή μεριά μένουν μέσα στον ίσκιο. Μεγάλη η διαφορά...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια