Widget Recent Post No.

Αυγά ημέρας που γέννησε η βασίλισσα: Πως τα ξεχωρίζουμε στη κηρήθρα και τι σημαίνει;

 



Πως γεννάει η βασίλισσα τα αυγά στη κηρήθρα και τι σημαίνει για το μελισσοκόμο; Αν δούμε το χειμώνα αυγά ημέρας, και τα μελίσσια ετοιμάζονται για ξεχειμώνιασμα, με μια έντονη κακοκαιρία είναι πολύ πιθανό να "φάνε" τα αυγά για να ξεγονιάσουν και να απαλλαγούν από τις αυξημένες ανάγκες του γόνου. Ο γόνος έχει μεγάλη ανάγκη τόσο σε θερμότητα όσο και σε τροφή. Αν όμως τα μελίσσια ξεγονιάσουν η θερμοκρασία που χρειάζονται είναι χαμηλότερη και μπορούν να αντέξουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες ακόμη και χιόνια.
Η βασίλισσα γεννάει πρώτα στα κεντρικά πλαίσια, και έρχεται προς τα έξω. Επίσης ξεκινάει να γεννάει από το κέντρο της κηρήθρας, πηγαίνοντας κυκλικά πάλι προς τα έξω. Όταν τα αυγά είναι 1 ημέρας τότε είναι όρθια, ενώ όταν είναι 2-3 ημερών (δηλαδή πριν εκκολαφθούν) γέρνουν προς τα κάτω. Από τα αυγά μπορούμε να εντοπίσουμε τη βασίλισσα εύκολα, δηλαδή όπου βλέπουμε πολλά αυγά εκεί βρίσκεται και η μεγαλειότατη. Μια βασίλισσα μπορεί να γεννήσει έως και 1500 αυγά σε μια ημέρα. Και όπως υποστηρίζει και ο μεγάλος μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας:

Καμία βασίλισσα δεν μπορεί να αναπτύξει πάνω από 5 πλαίσια γόνο.Η κηρήθρα έχει περισσότερα από 3.000 κελιά από τη μια πλευρά και άλλα τόσα από την άλλη.Γεννώντας λοιπόν περίπου 1500 αβγά το εικοσιτετράωρο θέλει 4 μέρες για μια κηρήθρα.Όταν γεννήσει 5 κηρήθρες θα έχουν περάσει 20 μέρες.Τότε στην πρώτη κηρήθρα αρχίζουν οι εκκολάψεις.Να το έχουμε αυτό υπόψη μας στους μελισσοκομικούς μας χειρισμούς, διαφράγματα κτλ.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορούμε να δούμε αυγά 2 περίπου ημερών. Δεν είναι μιας ημέρας, διότι γέρνουν προς τα κάτω που σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκα. Όταν είναι όρθια είναι ημέρας!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια