Widget Recent Post No.

Σφίγγουμε πολύ τα μελίσσια: Αλλά πόσο; Ο πιο απαραίτητος χειρισμός του Χειμώνα!

 


Καλημερα !
Με απασχολεί το εξής ερώτημα..
Διαβάζω ότι καλό είναι τώρα το χειμώνα, να σφίξουμε πολύ τα μελισσακια ωστε να είναι γεμάτα τα πλαίσια με μέλισσες. Έκανα επιθεώρηση και βρήκα 3 πλαίσια πληθυσμό, τα υπόλοιπα 7 πλαίσια είναι με μέλια σφραγισμένα, και μερικά κενά, χωρίς καθόλου μέλισσες.  Εφόσον τα μελίσσια έχουν ξεγονιάσει και πρέπει πχ να τα  σφξουμε, τι πλαίσια αφήνω.
Τι χειρισμούς κάνω;
Μπορούν να μείνουν τα πλαίσια με τα μελια;
Αφήνω κενά πλαίσια;
Αυτά... Ευχαριστώ
Παναγιώτης

Απάντηση...
Γειασου Παναγιώτη. Όταν λέμε σφίγγουμε τα μελίσσια εννοούμε, παίρνουμε όλα τα άδεια πλαίσια, και αφήνουμε μόνο αυτά που έχουν πλυθησμό. Αν ένα μελίσσι έχει 3 πλαίσια πλυθησμό, τότε είναι απολύτως φυσικό, ότι πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα υπόλοιπα πλαίσια, ανεξαρτήτως αν έχουν μέλια, αν είναι κενά κλπ. Εμάς μετράει ότι δεν έχουν μέλισσες, και πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.

Για να καταλάβεις τι σου λέω έχω ένα παράδειγμα να σου δώσω. Παρακάτω βλέπουμε ένα μελίσσι 3 πλαισίων. Ο μήνας που έχει είναι Δεκέμβριος. Ο μελισσοκόμος όμως έχει κάνει ένα βασικό λάθος. Βλέπεις πόσες άδειες κηρήθρες έχει αφήσει; Βλέπεις ότι δεν υπάρχουν καθόλου μέλισσες στα υπόλοιπα πλαίσια παρα μόνο σε 3 απο αυτά; Συνεπώς αυτό το μελίσσι έχει μείνει χωρίς σφίξιμο, και αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν θα βγάλει το χειμώνα. Ο μελισσοκόμος δεν το περιποιήθηκε, δεν το βοήθησε καθόλου. Το σωστό λοιπόν είναι να αφήσει τα 3 πλαίσια που έχουν μέλισσες, να βάλει κηρόπανο, φελιζόλ στο πλαί, και να το στριμωξει στη γωνία. Μόνο κακό κάνουν τα περιττά πλαίσια το χειμώνα...



Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε αυτό το μελίσσι με ακόμη αναλυτικότερες οδηγίες;
1. Βγάζουμε τα πλαίσια (1-2) απο αριστερά και τα πλαίσια (6-7-8-9-10). Φυσικά αφαιρούμε όλα τα πλαίσια που δεν έχουν μέλισσες. Αν υπάρχουν ελάχιστες μια χούφτα, τις τινάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, προσέχοντας μόνο να μην είναι η βασίλισσα επάνω. Εξασφαλίζουμε το φελιζόλ να ακουμπά πάνω στο πλυθησμό, και να μην υπάρχει κενό πλαίσιο.
2. Πιέζουμε με το ξέστρο τα πλαίσια (3-4-5) που απέμειναν, στη μεριά που χτυπάει ο ήλιος. Και απο την άλλη πλευρά, βάζουμε ένα κομμάτι φελιζόλ σε διαστάσεις ώστε να κλείνει κάθε δίοδο αέρα απο την άλλη πλευρά της κυψέλης.
3. Βάζουμε κηρόπανο στο επάνω μέρος, και 1 κιλό τροφή.
4. Το μελίσσι είναι έτοιμο για ξεχειμώνιασμα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια