Widget Recent Post No.

Μεταφορά μελισσιών το Χειμώνα σε κοντινή απόσταση

 



Ερώτηση μελισσοκόμου για μεταφορά μελισσιών μέσα στο Χειμώνα...
Σαν νέος μελισσοκόμος που είμαι θα ήθελα να με βοηθήσετε σε ένα θέμα που έχω. Θέλω να μεταφέρω τα μελισσια μου σε μια τοποθεσία δίπλα ακριβώς απο το σπίτι μου λόγω εξοικονομησης  καυσίμων και του ότι η επιθεωρήσεις θα μπορούν να γίνονται ανά πάσα στιγμή. Το μελισσοκομείο κοντά στο σπίτι μου έχει περισσότερες ανθοφορίες όμως η θέση που θα βάλω τα μελίσσια βρίσκεται σε μια βορεινη βουνοπλαγια με λιγότερη ηλιοφάνεια και περισσότερο κρύο. Ο ήλιος φεύγει απο τις 3 το μεσημέρι, λόγω οτι μπαίνει πίσω απο το βουνό. Η ερώτηση μου είναι αν η τοποθεσία είναι καλή, ο ήλιος είναι ΑΡΚΕΤΟΣ η αν θα έχω πρόβλημα με το να τα μεταφέρω εκεί;

Απάντηση έμπειρου μελισσοκόμου...
Τώρα το χειμώνα δεν μας νοιάζουν τόσο οι ανθοφορίες, μόνο η θερμοκρασία η υγρασία, το κρύο γενικότερα, και φυσικά πόσος ήλιος τα παίρνει. Μέρη που έχουν πολύ ίσκιο, βορεινούς αέριδες, υγρασία και τέτοιες συνθήκες δεν είναι ιδανικά για ξεχειμώνιασμα των μελισσιών. Με λίγα λόγια λοιπόν, απο τα στοιχεία που μας δίνεις, απο πλευράς μελισσιών το καλύτερο μελισσοκομείο είναι αυτό που τα έχεις τώρα εφόσον έχει καλύτερες θερμοκρασίες και περισσότερο ήλιο.

Τώρα αν είναι μακριά τα μελίσσια,  και θέλεις να τα μετακινήσεις, μπορείς να το κάνεις, αν και κατα τη γνώμη μου δεν σε συμβουλεύω να το κάνεις. Όχι ότι θα χαθούν τα μελίσσια, αλλά απο πολλούς μελισσοκόμους δεν θεωρείτε σωστό να μετακινούμε μελίσσια εποχές με τόσο κρύο. Γενικά πάντως αν κάνεις μεταφορά τα μελίσσια θα είναι εντελώς μουδιασμένα, και σφιγμένα απο το πολύ κρύο, και μόλις ανοίξεις τα πορτάκια, δεν θα βγεί ούτε μια μέλισσα, λόγω ότι όλες θα είναι μαζεμένες στο κέντρο για να παραμείνουν ζεστές.

Θυμάμαι μια χρονιά που έκανα μεταφορά στο έλατο με χαμηλή θερμοκρασία, άρχησε να ψιχαλίζει κιόλας στο δρόμο, κάτι το οποίο δεν είχα προβλέψει. Μόλις σταμάτησα στη μέση της διαδρομής να δω πως ειναι τα μελισσάκια, κοιτάζοντας απο τις θήρες στο καπάκι, δεν υπήρχε ούτε μια μέλισσα. Όλες είχαν μαζευτεί στο κέντρο για να ζεσταθούν. Μόλις φτάσαμε, και ξεφορτώσαμε τα μελίσσια, άνοιγα μια μια τις πόρτες, και δεν έβγαινε ούτε μια μέλισσα έξω, σαν να μην υπήρχαν ζωντανά μελίσσια. Δεν ήταν και ότι καλύτερο σαν εικόνα, όταν έχεις συνηθήσει να πετάγονται μιλιούνια έξω. 

Γενικά όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι μέχρι και το Νοέμρβιο έχουν φροντίσει να μετακινήσουν όλα τα μελίσσια τους στο μέρος του ξεχειμωνιάσματος, και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια