Widget Recent Post No.

2 θανατηφόρα λάθη στα μελίσσια. Ένα τραγικό συμβάν που λυγίζει και το πιο δυνατό μελισσοκόμο...

 


Φτάσαμε στη καρδιά του χειμώνα, και τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι καρποί όλης της προηγούμενης περιόδου. Ο μελισσοκόμος όλη τη προηγούμενη περίοδο, είχε ένα σκοπό. Να μπεί στο χειμώνα με δυνατές μέλισσες, χωρίς ασθένειες. Η βαρρόα η νοζεμίαση, είναι ένας συνδιασμός ασθενειών που αποδεκατίζουν τα μελίσσια αυτή τη περίοδο. Πάρα πολλοί μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, βλέποντας νεκρές μέλισσες και μελίσσια να μειώνεται απότομα ο πλυθησμός τους.
Έχουμε μιλήσει τόσες πολλές φορές για τους χειρισμούς που πρέπει να εφαρμόσουμε για να κρατήσουμε υγιή τα μελίσσια μας. Ωστόσο υπάρχουν και χειρισμοί, που αν τους κάνουμε λάθος, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θανατηφόρα... Και φυσικά αναφέρομαι στις υπερδοσολογίες που κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, όταν εφαρμόζουν την κύρια καταπολέμηση της βαρρόα την χειμερινή περίοδο.

1ο θανατηφόρο λάθος
Θεωρώ πως το οξαλικό οξύ, τα οξέα γενικότερα, το τακ τίκ, και τα αιθέρια έλαια, μπορούν εύκολα να σκοτώσουν μελίσσια με μικρά λάθη. Λίγη δόση παραπάνω, και μπορεί να χαθεί πλυθησμός άσκοπα... Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που γίνετε. Πολλοί μελισσοκόμοι, πιστεύουν ότι αν επαναλάβουν τη θεραπεία, θα σκοτώσουν περισσότερα βαρρόα (όταν ειναι και φθηνά τα σκευάσματα) με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται τα μελίσσια. Για να σας δώσω να καταλάβετε, το οξαλικό οξύ όταν κάνουμε ενστάλλαξη, χρειάζεται τεράστια προσοχή, γιατί δεν ειναι ακίνδυνο για τις μέλισσες. Απλώς κατά τη γνώμη μου οι συνέπειες είναι ορατές μακροπρόθεσμα. Για αυτό ανακαλύφθηκαν και οι ταινίες οξαλικού οξέος, ουτοσώστε να αφήνουμε πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος.

Επειδή μου αρέσει να σας μιλάω με παραδείγματα, θα σας πω την περιπέτεια που έζησε ο Γιώργος απο τη Βέροια, πρίν λίγες μέρες. Ο γιώργος λοιπόν αποφάσισε να κάνει καταπολέμηση κατά της βαρρόα, χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο γαρίφαλου. Έβαλε 0.2 γρ γαρύφαλο, σε 1 λίτρο νερό και ψέκασε τις μέλισσες με αυτό. Όταν είδε τα βαρρόα να πέφτουν κατά δεκάδες δε πίστευε στα μάτια του. Είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ, που αποφάσισε να γράψει στην Ορεινή Μέλισσα τα εξής..

Έχω παθει σοκ με την προσβολη αλλα και το ποσο καλα λειτουργει το γαρύφαλο. Σημερα πηγα να δω ποσα βαρροα θα πεσουν απο την "θεραπεια" της προηγούμενης βδομάδας και το αποτελεσμα αποκαρδιωτικο και ενθαρρυντικο ταυτοχρονα... (αποκαρδιωτικό για το πόσο βαρρόα υπήρχε μέσα, και ενθαρρυντικό που έχουν πεθάνει). Δείτε υλικό με φωτογραφίες τα νεκρά βαρρόα:








 Απο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αποφάσισε να επαναλάβει τη θεραπεία, και 2η και 3η και 4η φορά, μέχρι που σταμάτησαν να πέφτουν τα βαρρόα, όμως ξεκίνησε να συμβαίνει κάτι τελείως απροσδόκητο. Άρχισαν να πεθαίνουν οι μέλισσες... Και μέσα σε λίγες μέρες απο τη τελευταία θεραπεία.... Τα μελίσσια πέθαιναν το ένα μετά το άλλο.... Δείτε την σοκαριστική εικόνα που αντίκρισε, χάνοντας 6 στα 6 απο τα μελίσσια που είχε στη κατοχή του:






Όπως έγραψε ο ίδιος ο Γιώργος:
Επανέλαβα τη θεραπεία 4 φορές. Μάλιστα έτυχε να κάνω σάββατο θεραπεία και καπάκι τη κυριακή πάλι. Παρασύρθηκα απο την πτώση των βαρρόα και έκανα θεραπεία επι 4 εβδομάδες. Τα κατέστρεψα. Είμαι εντελώς ανοητος. Σήμερα που πήγα. Γινόταν λεηλασια και στα έξι. τα λιανησαν επειδη δεν υπηρχαν μελισσες μεσα. Πήγα αφαιρεσα τον γονο Και άνοιξα πορτάκια. Κλάμα κατάσταση...

Αυτή είναι μια ακόμη περιπέτεια, όπου ένας νέος μελισσοκόμος έχασε τα μελίσσια του, απο λάθος εφαρμογή σκευάσματος, και υπερδοσολογία. Πολλά ακόμα περιστατικά έχουν συμβεί, και γι αυτό κάνουμε έκκληση σε όποιο μελισσοκόμο, σκέφτεται να εφαρμόσει τη χειμερινή θεραοπεία, να είναι πολύ προσεκτικός, και να ακολουθήσει τις οδηγίες κατα γράμμα, δίχως απερισκεψίες και υπέρμετρη χρήση φαρμάκων.... Διότι χάνονται άδικα ζωές μελισσιών!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια