Widget Recent Post No.

Λύση με το βαροστόπ για τη βαρρόα; Μήπως δε κάνει δουλειά τελικά;

 



Συνάδελφοι, θελω να ενημερωσω για την δραστικη ουσια flumethirin (bayvarol, varostop). Τοποθέτησα ταινίες από την συγκεκριμένη ουσία , και στα άλλα μελίσσια έκανα με αμιτράζ. Eπελεξα να κάνω αυτό το πείραμα για να δω αν η φλουμεθρίνη έχασε την αποτελεσματικότητα της όπως λένε, και να ξέρω αν θα το χρησιμοποιήσω την επόμενη σεζον. Τα μελισσια τύγχαναν του ίδιου σιτηρεσίου. Τώρα αυτά με τη φλουμεθρίνη, έχουν εμφανή προσβολή από βαροοα ,φυσικά απομωνοθηκαν και εγινε θεραπεία. Αυτά που εγινε θεραπεια με το άλλο σκεύασμα σφυρίζουν και πάνε σφαίρα. Το flumethirin δεν κανει τιποτα. Το συμπερασμα είναι ότι ο ιδιος ο μελισσοκόμος πρεπει να πειραματιστεί για να είναι σιγουρος για τα οποια αποτελεσματα, δηλαδή να εργαστεί.
Ρωτώντας επαγγελματίες μελισσοκόμους για το ποιά είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, απαντούν το αμιτράζ με διαφορά. Επίσης στο σεμινάριο που παρακολουθήσαμε, του Μόσχου Ντιώνια, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία διασποράς του τακ τικ, είναι ο ψεκασμός - ενστάλλαξη, εφόσον με το ηλιαίλο επηρεάζεται ο επιδερμικός φραγμός της μέλισσας, δημιουργείτε αναπνευστικό εφόσον οι μέλισσες αναπνεύουν με το δέρμα, και αυτό οδηγεί σε νεκρές μέλισσες...



ΤΟ ΒΑΡΟΣΤΟΠ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Σήμερα θα σας καταγράψω τις εμπειρίες μου. Το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως πλέον δεν πρόκειται να το βάλω στα μελίσσια μου, και να επαναπαφτώ. Είναι για ένα καλό ξελάφρωμα, και δεν δουλεύει όπως παλιά, γιατί η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα. Όπως έγραψε και ο μεγάλος μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας, η φλουμεθρίνη για να σκοτώσει τη βαρρόα πλέον χρειάζεται 100 φορές περισσότερη δόση, σε σχέση με πιο παλιά.

Παρόμοια εμπειρία με κακά αποτελέσματα, είχα ένα καλοκαίρι μετά τη νομή του Ελάτου όπου βάζοντας ταινίες βαροστόπ, μετά απο λίγο καιρό έβλεπα ξανά βαρρόα. Ενώ πχ το χειμώνα όταν είχα κάνει συνδιασμό βαροστόπ - οξαλικού οξέος, είχα δει άριστα αποτελέσματα. Είχα κάνει ενστάλλαξη οξαλικού οξέος, και έβλεπα πολλά βαρρόα νεκρά. Μόλις έβαλα τις ταινίες απο το βαροστόπ, υπήρξε τρομερή αποτελεσματικότητα δίχως αρνητικές συνέπειες.

Προσοχή: Βάζοντας τακ τικ, ταυτόχρονα με θυμόλη, υπάρχει συνέργεια και η θεραπεία γίνετε τοξική.

Επαγγελματίας μελισσοκόμος αναφέρει "Κάλο το βαροστοπ ανα 2 πλαισια ταινία (πχ για μελίσσι 4 πλαισίων 2 ταινίες). Για αρχάριους βολεύει. Όταν έχεις ενα σεβαστό κοπάδι δεν σε συμφέρει. Τότε τακ τικ κάνει πολύ ποιο ανώτερη δουλειά και σχετικά πολύ οικονομικό.  Όσον αφορά το βαροστόπ το κάνουμε μια εφαρμογή, γιατί μετά αν το ξανά βάλεις την επόμενη χρονιά είναι σαν να μην το βάλεις.. Δεύτερον έχουν μειώσει την δύναμη του φαρμάκου και πρέπει να βάλεις τουλάχιστον μια ταινία επιπλέον. Η εταιρία αναφέρει δύο ταινίες ανα 5άρι μελίσσι. Παντα πρέπει να αλλάζουμε την θεραπεία σε κάθε εφαρμογή με διαφορετικά φάρμακα. Το βαροστόπ κάηκε πλέον κατα τη γνώμη μου, δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα..."

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δουλεύει η Όχι;
Δουλεύει, αλλά δεν αρκεί απο μόνο του. Για να υπάρξει επιτυχία θα πρέπει να συνδιαστεί και με μια δεύτερη θεραπεία.
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είδαν αποτελέσματα;
Ναι υπήρξαν μελισσοκόμοι που είχαν αρκετά καλά αποτελέσματα, όμως παρατηρείτε μια τεράστια διαφορά σε όσους είχαν ξανα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Όσοι το έβαλαν πρώτη φορά είχαν καλή καταπολέμηση. Επίσης έγιναν και αναφορές για τζούφιες παρτίδες, ληγμένες συσκευασίες κλπ.

Επίσης ο μελισσοκόμος θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η σωστή εφαρμογή, γίνετε λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους. Πχ αν δείτε παρακάτω, απο μαρτυρία μελισσοκόμου, αυτή ήταν η εικόνα σε μελίσσια ενώ έκανε 3 επαναλήψεις με με τακ τικ και επέμενε πως τα έχει καθαρά, στο τέλος δεν ήταν.... Καμία μέθοδος δεν δουλεύει απόλυτα, όπως καταλαβαίνετε....
Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14 με τη βαρρόα....


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το bayvarol που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά πριν 30 χρόνια δεν έκανε τίποτε. Έβαλα κάποιες ταινίες στα μελίσσια και τις άλλες τις έκαψα στο τζάκι, αφού η αποτελεσματικότητά τους ήταν μηδενική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!