Widget Recent Post No.

Μουχλιασμένες κηρήθρες με γύρη. Υπάρχει κίνδυνος αν τις χρησιμοποιήσω;

 



~ Ερωτήσεις - Απαντήσεις ~

Παιδιά σαν νέος μελισσοκόμος θα ήθελα να ρωτήσω κάτι όσον αφορά τις κηρήθρες που αποθήκευσα. Αφού τις κατέψυξα τις σφράγισα σε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών περίπου δυο μήνες τώρα. Τις άνοιξα όμως από περιέργεια και διαπίστωσα ότι μυρίζουν ξινίλα και έχουν πιάσει λίγη μούχλα. Που μπορεί να οφείλεται; Υπάρχει κίνδυνος αν τις χρησιμοποιήσω την άνοιξη και αν ναι τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ!

Απάντηση Ο.Μ...
Οφείλεται στο γεγονός οτι το μέλι ήταν ανώριμο και είχε παραπάνω υγρασία. Επίσης η γύρη όταν βρίσκεται εκτός κατάψυξης μουχλιάζει και δεν αντέχει πολύ καιρό έξω (ειδικά αν κάνει ζέστη, και έχει υγρασία ευνοούνται οι μύκητες).  Προφανώς δυο μήνες πριν τα πλαίσια εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες εξού και το πρόβλημα που προέκυψε. Όμως είναι απόλυτα φυσικό αυτό που συνέβη και είναι από λάθος δικό σου. Οι μελισσοκόμοι δεν αφήνουν ποτέ πλαίσια με προμήθειες έτσι έξω ειδικά αν υπάρχει ασφράγιστη γύρη ή ανώριμο μέλι. Τα βάζουν σε καταψύκτες και τα δίνουν πάλι την Άνοιξη!

Αυτά τα πλαίσια αν τα δώσεις στις μέλισσες θα τα καθαρίσουν, αλλά είναι πολύ πιθανό να καταναλώσουν μικρές ποσότητες και να πάθουν δυσεντερίες και προβλήματα. Συνεπώς αντί να προχωρήσουν και να βοηθηθούν, θα μπούν σε μια άλλη διαδικασία που θα τα πάει πίσω. Η ανάπτυξη των μύκητων επάνω στην γύρη, μπορούν εύκολα να ευνοήσουν και την ανάπτυξη παθογόνων ακόμη και ασθενειών.

Αν θέλουμε να μην πάθουν πρόβλημα τα μελίσσια μας πρέπει να βάλουμε τα χαλασμένα πλαίσια στα άκρα της κυψέλης (τελευταία πλαίσια) και σε μεγάλα μελίσσια στο δεύτερο πάτωμα όσο το δυνατό πιο μακριά απο το γόνο. Πρέπει οι μέλισσες να έχουν αφθονία σε φρέσκια γύρη και νέκταρ για να μην καταναλώσουν την μουχλιασμένη.

Αυτή είναι η δική μου άποψη ας ακούσουμε και τις συμβουλές συναδέλφων!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια