Widget Recent Post No.

Ασθένεια στα μελίσσια μεταδίδεται ταχύτατα...

 



Δυσάρεστα νέα. Μια ασθένεια των μελισσών που το τελευταίο καιρό έχει γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των μελισσοκόμων. Όπως δηλώνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι που γέρασαν μέσα στα μελίσσια ¨Εμείς δεν είχαμε ασθένειες στα μελίσσια. Αυτές τώρα ήρθαν. Παλιά δεν χάνοταν έτσι τα μελίσσια μας". Αυτό είναι απολύτως φυσικό, εφόσον η νέα νοζεμίαση που έχουμε στην Ελλάδα, δεν έχει που ήρθε πολύ καιρό, και οι συνέπειες στην ελληνική αλλά και στη παγκόσμια μελισσοκομία είναι ολέθριες! Εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό, αποδεκατίζει τα μελίσσια δίχως ο μελισσοκόμος να καταλάβει τίποτα, με κυριότερο μέσο μετάδοσης, την υγρασία και το βροχερό κερό.

Η νέα νοζεμίαση (nosema ceranae) απειλή εκτός των δικών μας μελισσών και τις αυτόχθονες φυλές μελισσών όπως βομβίνους, άγριομέλισσες και άλλους σημαντικούς επικονιαστές, που έχουμε στη πλούσια Ελληνική Πανίδα. Αυτό είναι μια πολύ άσχημη είδηση, εφόσον καταλαβαίνουμε πόσο ισχυρή είναι η ασθένεια, που μπορεί και καταλαμβάνει τόσο σκληροτράχυλες φυλές όπως αυτές που ζούν στα άγρια και απόκρυμνα βουνά της Ελληνικής φύσης.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης (Uruguay University) στην Αμερική, η νέα νοζεμίαση που θερίζει τις μέλισσες , επεκτάθηκε και στους ιθαγενείς πλυθησμούς μελισσών με αποκορύφωμα τους βομβίνους των οποίων η προσβολή ήταν τόσο εκτεταμένη που δεν έχει παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έκαναν πειράματα και συμπέραναν ότι η συνολική προσβολή από τη nosema ceranae ήταν 72% για το είδος Bombus atratus και 63% για το είδος Bombus bellicosus. Αυτά τα νούμερα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι πολύ ανησηχητικά εφόσον αν εξαπλωθεί η ασθένεια θα γίνει μάστιγα για τα χιλιάδες είδη μελισσών που υπάρχουν στην φύση και ευεργετούν τα φυτά με την επικονίαση που προσφέρουν. H νοζεμίαση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σύντομα στη κατάρρευση της κοινωνίας των μελισσών.

Αν χαθούν οι μέλισσες ο χρόνος του πλανήτη θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών για να αναπαραχθούν και να δέσουν τους καρπούς τους. Συνεπώς χωρίς μέλισσες δεν θα υπάρχει τροφή!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια