Widget Recent Post No.

Μέλι, ένα ολόγλυκο φάρμακο: Τι κρύβεται σε ένα βαζάκι μέλι, που αγοράζετε από μελισσοκόμο...

 

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγέλου Ιωάννα, βάζει στο μικροσκόπιο το μέλι και παραθέτει τις ιδιότητές του, αλλά και το πλούσιο διατροφικό του προφίλ.

Η χρήση του φυσικού μελιού, ως τροφή και φάρμακο, έχει υπάρξει από αμνημονεύτων χρόνων. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μήπως και το βάλουμε περισσότερο στη διατροφή μας αντί της ζάχαρης, μέσα από ιδέες και για ροφήματα.


Το μέλι ως τροφή
Μέλι το αντιοξειδωτικό

Η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση του μελιού (συμπεριλαμβανομένου των αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών ουσιών ) εξαρτάται από τη προέλευση και την ποικιλία του μελιού. Το χρώμα του μελιού, πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει το αντιοξειδωτικό «φορτίο», καθώς όσο πιο σκούρο είναι τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά.

Διατροφικό προφίλ
Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη 38%, γλυκόζη 31%, σουκρόζη 1,3%, μαλτόζη 7,1%, νερό 17% και τέφρα 0,2%. Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία.



Βιταμίνες και μέταλλα, όλα βρίσκονται στο μέλι
Διατροφική αξία ανά 100gr (περίπου με 5 κ. σούπας μέλι)
Ενέργεια 1272kJ (304kcal), Υδατάνθρακες 82,4g, Σάκχαρα 82,12g, Φυτικές ίνες 0,2g, Λιπαρά 0g, Πρωτεΐνες 0,3g, Νερό 17,1g, Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,038mg (3%), Νιασίνη (Β3) 0,121mg (1%), Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,068mg (1%), Βιταμίνη Β6 0,024mg (2%), Φολικό οξύ 2μg (1%), Βιταμίνη C 0,5 mg (1%), Ασβέστιο 6 mg (1%), Σίδηρος 0,42 mg (3%), Μαγνήσιο 2 mg (1%), Φωσφόρος 4 mg (1%), Κάλιο 52 mg (1%), Νάτριο 52 mg (1%), Ψευδάργυρος 0,22 mg (2%) -Τα ποσοστό (%) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες σύμφωνα με το USDA                       

Μέλι και αθλητικές επιδόσεις
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή, αλλά και τη γρηγορότερη μυϊκή αποκατάσταση.
Ισοτονικά ροφήματα με μέλι (Πίνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της άσκησης)

ΜΕΛΙ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
4 κ. σούπας μέλι
1/2 κ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
60ml χυμό πορτοκάλι
500ml νερό

ΜΕΛΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ
500ml νερό
2 φακελάκια πράσινο τσάι
χυμό από ½ λεμόνι
2 κ. σούπας μέλι
1/2 κ. γλυκού αλάτι

ΜΕΛΙ ΜΕ ΜΕΝΤΑ
1/2  φλιτζάνι μέλι
1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
4 φύλλα μέντας, πολτοποιημένα


Δρα και ως ελαφρύ καθαρτικό για ήπιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας


Μέλι και πέψη
Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά και ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει το έντερο, προλαμβάνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

Μέλι και παιδική διατροφή
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το μέλι για τα βρέφη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την ανάπτυξη, να μειώσει το άγχος και να βελτίωσει τις επιδόσεις των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους.

Το μέλι ως φάρμακο
Το μέλι μπορεί να σας ωφελήσει στις παρακάτω περιπτώσεις:
Ενίσχυση ανοσοποιητικού και κρυολόγημα
Στοματική υγιεινή
Γαστρεντερολογία
Οφθαλμολογία
Καρδιαγγειακά
Χημειοθεραπεία
Αντιμικροβιακή δράση
Διαβήτης
Αλλεργίες
Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια