Widget Recent Post No.

Nεκρές μέλισσες και γόνος

 


Ερώτηση μελισσοκόμου
Από έλεγχο που έκανα χτες στα μελίσσια μου στο ένα είδα ότι πάνω από το κυρόπανο είχε καμιά δεκαριά ψώφιες μέλισσες και δύο τρεις προνύμφες . Αλλά και στα πλαίσια  είχε πολύ λίγο γόνο χαλασμένο το σφράγισμα και ψόφιο. Τι μπορεί να συμβαίνει ; Ευχαριστώ!

Απάντηση...
Όταν ένας μελισσοκόμος βλέπει πολλές νεκρές μέλισσες στην είσοδο αλλά και μέσα στη κυψέλη το μυαλό πάει κατευθείαν σε δηλητηρίαση. Δηλητηρίαση απο φυτοφάρμακα! Όμως 10 μέλισσες δεν αποτελούν πρόβλημα, ούτε μπορούμε να πούμε ότι έγινε απο φυτοφάρμακα, πόσο μάλλον τέτοια περίοδο που κανείς δεν ραντίζει κάτι που συλλέγουν οι μέλισσες.

Όταν βλέπουμε λίγες νεκρές μέλισσες, οφείλεται στην ανανέωση του πλυθησμού. Δηλαδή τον θάνατο των γερασμένων μελισσών. Το φθινοπωρό αλλά και τον Φεβρουάριο, υπάρχει η περίοδος που οι μέλισσες πεθαίνουν και παίρνουν τη θέση τους οι καινούργιες, που βγαίνουν απο τον γόνο. Αν εγώ έβλεπα σε ένα μελίσσι λίγες νεκρές μέλισσες, αυτό θα νόμιζα ότι είναι, αν δεν υπήρχε κανένα άλλο σύμπτωμα.

Όμως ο χαλασμένος γόνος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Έτσι που μου το λές, δεν θέλω να πιστέψω ότι πρόκειται για κάποια βαριά ασθένεια. Η άποψη μου είναι ότι έχεις πολύ βαρρόα. Δηλαδή το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι νέοι μελισσοκόμοι. Προφανώς δεν πρέπει να έκανες θεραπεία τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, και τα μελίσσια γέμισαν απο ψείρα. Τα συμπτώματα σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ελάχιστος γόνος και νεκρός εσωτερικά. Υπάρχουν αυγά που γεννάει η βασίλισσα, αλλά λογω του προβλήματος είναι ελάχιστα.

Η μόνη περίπτωση να σώσεις το μελίσσι, είναι να κάνεις θεραπεία για βαρρόα, με ταινίες αποτελεσματικές, και μετά απο λίγες ημέρες να ταίσεις με σιρόπι, και να δώσεις σε αυτό το μελίσσι ένα πλαίσιο σφραγισμένο γόνο απο κάποιο διπλανό, αν φυσικά έχει και έλλειψη απο πλυθησμό. Ελπίζω να είναι αυτό, και να μην είναι κάτι χειρότερο. Διότι με τη βαρρόα, λύνεται το πρόβλημα.

Παρακάτω φωτογραφίες με γόνο που είναι βαριά προσβεβλημένος απο βαρρόα. Ο γόνος είναι νεκρός επειδή οι μέλισσες δεν άντεξαν να χάσουν τόσο αίμα, που ρούφαγαν τα βαρρόα. Οι μέλισσες είναι αδύναμες. Η βασίλισσα προσπαθεί απεγνωσμένα και γεννά αυγά όπως και βλέπεται, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία χωρίς θεραπεία.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια